Nieuwsbericht

2 miljoen euro per jaar voor goed gesprek met kankerpatient na behandeling

Na hun behandeling voelen sommige kankerpatiënten zich een ‘afgehandeld dossier’. Dat blijkt uit een recent rapport van Kom op tegen Kanker. Daarom gaat de overheid jaarlijks 2 miljoen euro vrijmaken voor een goed gesprek met de specialist na de kankerbehandeling. Deze nieuwe maatregel moet begin volgend jaar in werking treden.

Waslijst aan vragen na behandeling

Voor de diagnose van kanker kunnen de behandelende huisartsen en specialisten al een langdurige raadpleging aanrekenen. Maar ook na een kankerbehandeling heeft de patiënt nood aan een goed gesprek. Uit een recent rapport van Kom op tegen Kanker blijkt namelijk dat patiënten vaak nog een waslijst aan vragen hebben over vermoeidheid, pijn, seksuele problemen, angst voor herval, depressieve gevoelens, … Momenteel maken lang niet alle specialisten voldoende tijd voor die belangrijke nazorg. 

Praten over toekomstige levenskwaliteit

Om aan deze situatie een mouw te passen, trekt Minister van Volksgezondheid Maggie De Block jaarlijks 2 miljoen euro uit voor specialisten die wél tijd maken voor een goed gesprek na de behandeling over de toekomstige levenskwaliteit.

Zij zullen een honorarium van 44 euro kunnen aangeven bij de ziekteverzekering. De specialisten kunnen dat gesprek van minstens een halfuur één keer per jaar aanrekenen en dat tot 3 jaar na de behandeling. De patiënt zelf moet niets extra betalen. 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena