Nieuwsbericht

10.000 defibrillatoren, hoogstens 30 levens per jaar gered

Er hangen tussen de 8.000 en 10.000 defibrillatoren (AED’s) in ons land, maar die redden jaarlijks hooguit een kleine 30 levens. Waarom is dat aantal zo laag? Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg ging het na in een nieuwe studie. 

Geen algemene strategie

In België krijgen jaarlijks ongeveer 9.000 mensen een plotse hartstilstand, waarvan 17% tot 30% op een openbare plaats. Omstaanders zouden in dat geval te hulp kunnen schieten door een elektrische schok toe te dienen met een ‘Automatic External Defibrillator’ (AED), maar dat gebeurt amper. Hoe komt dat? Ons land beperkt zich tot het plaatsen van die toestellen, zonder een algemene strategie. Daardoor zijn de AED’s moeilijk te vinden en is het grote publiek te terughoudend om zo’n toestel ook echt te gebruiken. 

Mogelijke verbeteringen

AED’s kunnen wel degelijk levens redden. Daarvoor zijn er echter informatiecampagnes nodig om het grote publiek bewust te maken van en op te leiden rond reanimatietechnieken. Denk maar aan verplichte opleidingen vanaf het middelbaar onderwijs of in bedrijven. Daarnaast moet het ook makkelijker worden om de toestellen in kaart te brengen, zodat mensen snel kunnen achterhalen waar de dichtstbijzijnde AED zich bevindt. 
 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena