Nieuwsbericht

1 op de 5 studenten loopt risico op depressie

1 op de 5 studenten die les volgen aan een universiteit of hogeschool loopt het risico op een depressie. Bovendien kampt 1 op de 7 ook daadwerkelijk met psychologische problemen. Dat blijkt uit een studie aan de KU Leuven waarover De Standaard bericht.

Ernstig probleem

Sinds het academiejaar 2012-2013 volgde professor Ronny Bruffaerts van de KU Leuven duizenden studenten op. De resultaten zijn frappant. Maar liefst 1 op de 5 studenten loopt het risico op een depressie. Daarnaast kampt 1 op de 7 daadwerkelijk met psychologische stoornissen en 1 op de 20 denkt soms aan zelfdoding. Ter vergelijking: bij de totale bevolking heeft 13% kans op een depressie. Bovendien slepen deze mentale problemen vaak lang aan. “75% van de studenten die in hun eerste jaar met zelfmoordgedachten kampte, heeft die nog in het laatste jaar”, zegt Bruffaerts.

Overstap middelbaar naar hoger onderwijs

Deze grotere kans op psychologische problemen is vaak te wijten aan de overstap van het middelbaar naar het hoger onderwijs. Die gaat gepaard met belangrijke uitdagingen en een grote druk om te presteren. Bruffaerts benadrukt daarom het belang van een goede behandeling. De KU Leuven heeft alvast ‘MindMates’ in het leven geroepen, een project dat studenten moet aanzetten om te waken over elkaars mentale gezondheid.

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena