Nieuwsbericht

1 op de 7 baby's heeft geen pediater of huisarts

Maar liefst 1 op de 7 baby’s in ons land heeft geen pediater of huisarts. Bij kinderen uit gezinnen met een laag inkomen of eenoudergezinnen is dat zelfs 1 op de 5. Dat is het meest opvallende resultaat uit het 2e luik van de KidOscope, de barometer voor de gezondheid van kinderen van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Risico voor goede ontwikkeling

Tijdens de eerste 2 levensjaren gaan de meeste kleine Belgen regelmatig  naar de dokter: 36% ziet enkel een pediater, 35% gaat bij de pediater en de huisarts en 15% alleen bij de huisarts. Verontrustender is dat 1 op de 7 baby’s noch een huisarts, noch een pediater ziet. Bij gezinnen met de verhoogde tegemoetkoming (lage inkomens, gehandicapten, enz.) of eenoudergezinnen is het nog erger:  1 op de 5 baby's heeft geen referentiearts. Een gebrek aan regelmatige medische opvolging vormt nochtans een risico voor de goede ontwikkeling van onze kinderen. 

Een arts voor elk kind

In België onderzoeken instellingen als Kind en Gezin of ONE de meeste pasgeborenen regelmatig. Zij leveren dus heel nuttig en belangrijk werk. De Onafhankelijke Ziekenfondsen wijzen er echter op dat deze instellingen voornamelijk aan preventie doen en dat kinderziektes  verzorgen niet tot hun missie behoort. Ze pleiten dan ook voor een referentiearts (pediater of huisarts) voor elk kind onder de 2 jaar. Hij kent de medische geschiedenis van het kind en de gezinssituatie, waardoor hij makkelijker chronische of ernstige ziektes kan opsporen en ouders niet onnodig naar de spoeddienst moeten hollen.

Meer info

Ontdek alle resultaten van de KidOscope op de website www.kidoscope.be. De Onafhankelijke Ziekenfondsen bieden toekomstige ouders een groeimeter aan, gratis te bestellen op de site. (zolang de voorraad strekt)


Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Jaarlijks belandt 1 op de 10 kinderen in het ziekenhuis

Nieuwsberichten 28 augustus 2018

Ongeveer 1 op de 10 kinderen komt elk jaar in het ziekenhuis terecht. Bij zuigelingen gaat het zelfs om 1 op de 4 jongens en 1 op de 5 meisjes. Oudere kinderen verblijven gelukkig minder vaak in het ziekenhuis, maar bij hen gaat het wel vaker om een operatie. Dat blijkt uit de nieuwste editie van de KidOscope van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena