Blog

Zwangerschapskwaaltjes. Wat kun je doen?

Een zwangerschap doet je stralen, maar gaat ook gepaard met kleine ongemakken. Wij geven een paar tips om je zwangerschapskwaaltjes te verlichten.

Gewicht

Het is normaal dat je tijdens je zwangerschap zo'n 8 tot 10 kg bijkomt. Eet gezond en vermijd zo om veel meer dan dat bij te komen. Dat is goed voor jou, en voor je baby. Download ook ons handige ebook over een gezonde zwangerschap.

Rugpijn

Zo vermijd je rugpijn:

  • Doe oefeningen om je buik- en rugspieren te verstevigen. Zwemmen is bijvoorbeeld ideaal. 
  • Draag liever geen al te hoge hakken.
  • Zit niet te vaak met gekruiste benen.
  • Ondersteun je rugholte met een kussen als je zit. 
  • Vermijd om iets op te rapen met gestrekte benen of om zware stukken op te tillen op een manier die je rug extra belast.
  • Vraag je partner nu en dan om een welverdiende massage.

Zwangerschapsmasker

Veel vrouwen ontwikkelen vanaf het tweede trimester van de zwangerschap een zwangerschapsmasker of melasma. Het zwangerschapsmasker is een pigmentstoornis, die ervoor zorgt dat er donkerbruine vlekken verschijnen op het voorhoofd, op de slapen, op de wangen en rondom de ogen en lippen van de zwangere vrouw. 

Om het binnen de perken te houden, vermijd je best al te fel zonlicht en zeker ook de zonnebank. Wees ook voorzichtig met geparfumeerde crèmes.

Misselijkheid en braken

Door het verhoogde oestrogeengehalte in je bloed is het heel normaal dat je je misselijk voelt. 8 op de 10 zwangere vrouwen krijgen hiermee af te rekenen. 

Je kunt het probleem niet wegnemen, maar wel verlichten. Kies bijvoorbeeld voor verschillende kleine maaltijden per dag, drink veel water (minimum 1,5 liter per dag), vermijd te sterk gekruid of vet voedsel en eet langzaam.

Spataders

Om spataders te voorkomen sta je best niet te lang recht of zit je best niet met gekruiste benen. Leg je voeten zo veel mogelijk omhoog. Wandel elke dag ten minste 30 minuten, want dat bevordert de bloedsomloop.

Ongewenst urineverlies

Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van ongewenst urineverlies. Deze tips kunnen dan helpen.

Geboortepremie 

Wist je trouwens dat je met de bijkomende verzekering Medicalia een geboortepremie van 250 euro krijgt? Bekijk het aanbod van Medicalia hier! 

Alles over een gezonde zwangerschap

Wil je graag meer weten over een gezonde zwangerschap? Download het gratis ebook!

ebook gezond zwanger

 
Zwangerschaps kwaaltjes

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Nieuwsbrief voor aanstaande ouders

Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief boordevol informatie om van je zwangerschap en de eerste levensjaren van je kind een onvergetelijke tijd te maken.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Zwangerschaps diabetes

Wat je moet weten over zwangerschapsdiabetes

De zwangerschap, dat is 9 maanden heuglijk verlangen naar de komst van je kleine spruit. Toch loeren er tijdens deze periode ook enkele gevaren om de hoek. Zwangerschapsdiabetes bijvoorbeeld, een aandoening die steeds meer vrouwen treft.

Graag klant worden?

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 

Hoe klant worden Bereken je bijdrage
Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena