Blog

Sporten tijdens je zwangerschap: een goed idee?

Mag je alles doen tijdens de zwangerschap? Hoe zit het met sport en waar moet je op letten als je gaat werken? Ontdek je welke activiteiten wel en niet kunnen tijdens de zwangerschap.

Sport en bewegen 

Blijf  bewegen tijdens je zwangerschap. Het ontspant, het helpt je gewicht op peil te houden en het is goed voor je ademhaling en je hart. Je verbetert zo je uithouding en versterkt je spieren. Het bevordert zelfs je lichamelijke herstel na de bevalling. 

  • Sportievelingen met een zwangerschap die vlot verloopt en zonder eerdere miskramen kunnen tijdens de zwangerschap perfect de sporten blijven uitoefenen die ze voorheen al beoefenden.
  • Was je voordien niet zo sportief, vermijd dan om tijdens je zwangerschap te starten met een nieuwe sport. Doe je dat toch, kies dan voor rustige sporten zoals zwemmen, fietsen, wandelen, ... 

Vermijd naar het einde van de zwangerschap: 

  • sporten waarbij je moet springen: lopen, volleybal, ropeskipping, ...
  • sporten waarbij je een positie moet aannemen die je pijn kan bezorgen: wielrennen, yoga, ...
  • sporten waarbij je je lichaam moet rekken: hoogspringen, basketbal, ...
  • sporten waarbij je makkelijk stoten kunt krijgen: skiën, paardrijden, rugby, gevechtssporten, ...
  • sporten waarbij je onderhevig bent aan druk: duiken, bergbeklimmen en sporten op hoogte worden in elke fase van de zwangerschap afgeraden.

Zwangerschapsyoga

Partena Ziekenfonds organiseert op verschillende plaatsen sessies zwangerschapsyoga. Tijdens deze reeksen leert een vroedvrouw je houdingen, ademhalings- en ontspanningsoefeningen aan om je, op een natuurlijke en bewuste manier, ontspannen en energiek te blijven voelen. Controleer onze activiteitenkalender en ga na of er ook lessen in buurt georganiseerd worden.

Waar moet je op letten?

  • Drink voldoende tijdens het sporten om je lichaamstemperatuur op peil te houden
  • Draag comfortabele, luchtige kledij waarin je vrij kunt bewegen
  • Luister naar je lichaam, stop de activiteit meteen als je voelt dat de inspanning te zwaar wordt

Reizen 

Overleg altijd met met je arts of vroedvrouw vooraleer je met vakantie vertrekt. Het vliegtuig nemen kan bij een zwangerschap zonder complicaties tot 5 weken voor je uitgerekende bevallingsdatum. Maar je contacteert best de vliegtuigmaatschappij indien je twijfelt. Reisplannen waarvoor specifieke inentingen nodig zijn stel je beter even uit. Vermijd ook landen waar je ernstige ziektes kunt oplopen, waar de medische infrastructuur te wensen overlaat of waar de hygiëne niet optimaal is. 

Werken 

Normaal gezien kun je tijdens je zwangerschap gewoon blijven werken. Vermijd wel om zware lasten te tillen en blijf niet te lang rechtstaan. Het lichaam van een zwangere vrouw krijgt het harder te verduren dan normaal. Blijf dus alert voor signalen van je lichaam en aanvaard dat je wat sneller moe wordt of wat meer rust nodig hebt. 

Voer jij werk uit dat een gevaar kan betekenen voor je zwangerschap, dan heb je recht op beschermingsmaatregelen.

Geboortepremie 

Wist je trouwens dat je met de bijkomende verzekering Medicalia een geboortepremie van 250 euro krijgt? Bekijk het aanbod van Medicalia hier! 

Alles over een gezonde zwangerschap

Wil je graag meer weten over een gezonde zwangerschap? Download het gratis ebook!

ebook gezond zwanger

Actief en zwanger

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Nieuwsbrief voor aanstaande ouders

Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief boordevol informatie om van je zwangerschap en de eerste levensjaren van je kind een onvergetelijke tijd te maken.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Kinderopvang, wanneer start je de zoektocht?

Kinderopvang, wanneer start je de zoektocht?

Blog 10 november 2015

In sommige steden is de zoektocht naar een plekje voor je oogappel niet evident. Want je wil uiteraard een kinderdagverblijf of onthaalouder waar jij je als ouder goed bij voelt. Wanneer kan je op zoek gaan naar een kinderdagverblijf of onthaalouder?

Graag klant worden?

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Hoe klant worden Bereken je bijdrage
Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena