Blog

Europese Ziekteverzekeringskaart: altijd nodig?

Vertrek jij binnenkort op vakantie? Trek er goed voorbereid tussenuit met de Europese Ziekteverzekeringskaart. Waarvoor dient de EZVK? In welke landen is ze geldig? En hoe vraag je ze aan? 

De Europese Ziekteverzekeringskaart: wat is het?

Op je reisbestemming levert de Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK)  het bewijs dat je in België in orde bent met je wettelijke ziekteverzekering. Als je dan medische zorgen nodig hebt, betaal je enkel het remgeld. Het overige bedrag wordt via de EZVK gefactureerd aan je ziekenfonds.

Indien je binnen de 48 uur na je eerste medische verzorging of ziekenhuisopname contact opneemt met Mediphone Assist, krijg je in sommige gevallen ook nog eens je remgeld terugbetaald. Dat kan echter alleen indien je in orde bent met je ziekenfondsbijdragen! Let wel dat het dan om dringende en echt noodzakelijke zorgen moet gaan.  Download ook onze handige gids met tips voor een zorgeloze vakantie.

Hoe vraag ik de EZVK aan?

De EZVK is niet verplicht, maar ze zorgt er wel voor dat je je bij een medische noodsituatie in het buitenland minder zorgen hoeft te maken over het papierwerk én het prijskaartje. Bestel de kaart, of een voorlopig attest, via de tool Reisdocumenten in het Onlinekantoor:

  • Verblijf je niet langer dan 3 maanden in het buitenland: Kies dan voor het voorlopige attest van de EZVK. Je ontvangt dit onmiddellijk via eBox, je digitale brievenbus in het Onlinekantoor. 
  • Verblijf je langer dan 3 maanden in het buitenland: De Europese Ziekteverzekeringskaart kun je gratis bij Partena Ziekenfonds aanvragen via het Onlinekantoor. Doe het wel tijdig – ten minste twee weken voor je vertrek.
De kaart is beperkt geldig. Je kunt ze alleen gebruiken in bepaalde landen. Raadpleeg het overzicht op onze website.

Nog belangrijk om te weten?

  • Privéziekenhuizen of -zorgverstrekkers aanvaarden de EZVK niet. In dat geval betaal je de kosten ter plekke en breng je bij je terugkeer in België de nodige documenten en facturen binnen bij Partena Ziekenfonds. Wij regelen voor jou de terugbetaling.
  • Voor een verblijf in landen waar de EZVK niet geldig is (de Verenigde Staten, Canada, Japan, Zuid-Afrika, …) sluit je het best een extra verzekering af met een goede dekking. Geen overbodige luxe als je weet dat een dagverblijf in een Amerikaans ziekenhuis al snel 5.000 euro kost.
  • Opgelet als je naar Australië reist: registreer je in het dichtstbijzijnde Medicare-kantoor. Op vertoon van je paspoort en je EZVK ontvang je een ‘Medicare Card’. Als je gezondheidszorg nodig hebt, dan kun je rechtstreeks naar de dokter, het ziekenhuis of de apotheek gaan, de volledige gevraagde som betalen en de terugbetaling aan een Medicare-kantoor vragen. Heb je ter plaatse geen terugbetaling gevraagd, dan krijg je enkel de hospitalisatiefacturen (minstens 1 overnachting) terugbetaald bij terugkeer in België.

Alles wat je moet regelen voor een zorgeloze vakantie

Heb je nog bijkomende vragen over wat je moet regelen voor een zorgeloze vakantie? In onze gratis gids kom je er alles over te weten.

ebook zorgeloos op vakantie

Europese Ziekteverzekeringskaart

Gerelateerde categorieën

Waar ga je naartoe? 

Onze tool vertelt je welke
vaccins en documenten
je nodig hebt.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

7 tips voor een ontspannen vakantie

7 tips voor een ontspannen vakantie

Blog 7 juni 2017

Op vakantie vertrekken, daar kijk je het hele jaar naar uit. Maar eenmaal op je vakantiebestemming aangekomen, is ontspannen niet altijd vanzelfsprekend. We geven je daarom enkele tips voor een volledig ontspannen vakantie. 

Slim genieten van de zon doe je zo

Slim genieten van de zon doe je zo

Blog 4 oktober 2015

Zonlicht is bevorderlijk voor het gemoed. Bij wintermoeheid of herfstblues is het aan te raden om zoveel mogelijk licht op te zoeken. Op die manier maak je meer cortisol aan, een hormoon dat voor energie zorgt. Maar hoe geniet je op een verantwoorde manier van de zon?

Graag klant worden?

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Hoe klant worden Bereken je bijdrage
Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena