Blog

Zo kan jij helpen om antibioticaresistentie te voorkomen

Antibiotica worden te vaak voorgeschreven in België. In gevallen van ernstige infecties kunnen ze levens redden, maar te vaak worden ze onterecht gebruikt voor infecties die je lichaam ook alleen de baas kan. Artsen dienen daarom voorzichtig om te gaan met de keuze om antibiotica voor te schrijven. Help mee om deze levensreddende medicijnen te beschermen voor de toekomst en word Antibiotic Guardian.

Wat zijn antibiotica?

Antibiotica zijn chemische stoffen die ervoor zorgen dat bacteriën zich niet verder ontwikkelen. Antibiotica helpen dan ook enkel tegen ziektes die veroorzaakt worden door bacteriën en niet tegen virussen, zoals de griep of een oorontsteking. Er zijn twee soorten antibiotica
  • Smalspectrumantibiotica: antibiotica die zo ontwikkeld zijn dat ze slechts een beperkt aantal bacteriën doden.
  • Breedspectrumantibiotica: antibiotica met een bredere werking. Deze soort antibiotica doodt ook nuttige of onschadelijke bacteriën. 

Alleen een arts kan bepalen of antibiotica nodig zijn. Als je arts precies weet welke bacterie jouw zieke veroorzaakt dan schrijft hij een smalspectrumantibioticum voor. Als hij niet met zekerheid kan zeggen welke bacterie je ziek maakt of als er meerdere ziekteverwekkers in het spel zijn, dan schrijft hij een breedspectrumantibioticum voor. 

Antibioticaresistentie

Te vaak en onnodig antibiotica gebruiken leidt tot antibioticaresistentie. Dit betekent dat bacteriën die we nu kunnen behandelen met antibiotica ongevoelig worden voor antibiotica. Ziekten die nu behandeld kunnen worden met antibiotica, worden daardoor op termijn moeilijker te genezen of zelfs fataal. 
 
Antibioticaresistentie zorgt er ook voor dat veel behandelingen gevaarlijker worden. Bij operaties, maar bijvoorbeeld ook bij chemotherapie, spelen antibiotica een belangrijke rol in het voorkomen van infecties. 

Een wereldwijd probleem

Het probleem van antibioticaresistentie is wereldwijd: alleen al in Europa sterven naar schatting zo’n 25.000 mensen per jaar door resistentie aan antibiotica. Buiten ziekenhuizen schrijven artsen in België jaarlijks 1000 antibioticabehandelingen per 1.000 inwoners voor, dat zijn veel meer behandelingen dan in andere Europese landen. Om te voorkomen dat de antibioticaresistente verder toeneemt, is het essentieel dat het antibioticagebruik afneemt. Daarom is de FOD Volksgezondheid en het BAPCOC (Belgian Antibiotic Policy Coordination Committee) gestart met de ‘Gebruik antibiotica correct’-campagne. Het doel van de campagne is om het aantal voorschriften per jaar terug te brengen van 1000 naar 400 antibioticavoorschriften per 1000 inwoners in 2025. 

Antibiotica bijwerkingen

Je kan resistent worden voor antibiotica, maar daarnaast kan antibiotica ook verschillende andere vervelende bijwerkingen hebben. Antibiotica doodt niet alleen de ‘slechte bacteriën’, die de ziekte veroorzaken, maar ook de ‘goede bacteriën’, zoals de bacteriën in je darmen. Hierdoor zijn maagklachten en diarree veelvoorkomende bijwerkingen van antibiotica. 

Wanneer antibiotica ook de bacteriën bestrijden die de huid en je slijmvliezen beschermen dan kan een van de bijwerkingen van antibiotica zijn dat schimmels en andere bacteriën juist de kans krijgen om zich uit te breiden. 

Gebruik antibiotica correct

Heeft je arts jou antibiotica voorgeschreven? Neem deze dan altijd correct volgens de voorschriften in. Maak de behandeling volledig af en respecteer de dosissen en tijdstippen. Als je dit niet doet, is de antibiotica minder doeltreffend. 

Word Antibiotic Guardian!

Help mee om deze levensreddende medicijnen te beschermen voor de toekomst en word Antibiotic Guardian. Laat via de website van de actie weten dat jij je wilt inzetten voor een beter gebruik van antibiotica en help antibioticaresistentie voorkomen. Surf naar www.antibioticguardian.com/dutch en nodig vrienden en familie uit om hetzelfde te doen! 

Alles wat je moet weten over de keuze van je ziekenfonds

Heb jij al nagedacht over de keuze van je ziekenfonds? Ontdek er alles over in onze gratis gids.

 

keuze ziekenfonds

 

Antibiotic guardian

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Hou je huis gezond

Hou je huis gezond

Blog 22 oktober 2018

Van 12 tot 16 november 2018 vindt de actieweek Gezond Binnen plaats, met als slogan ‘Hou je huis gezond: kies bewust!’. Maar hoe je dat, een gezonde binnenlucht creëren? Enkele tips!

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena