Blog

Zo kun jij helpen om antibioticaresistentie te voorkomen

In België worden antibiotica te vaak voorgeschreven. In het geval van een ernstige infectie kunnen ze levens redden, maar te vaak worden ze gebruikt voor infecties die je lichaam ook zelf de baas kan.

Antibiotica kunnen vervelende bijwerkingen hebben, overmatig gebruik kan bovendien tot antibioticaresistentie leiden. Het is daarom belangrijk dat antibiotica niet te snel voorgeschreven worden. Lees hieronder hoe antibiotica werken, welke soorten antibiotica er zijn, wat de mogelijke bijwerkingen van antibiotica zijn en wat jij kan doen om antibioticaresistentie te voorkomen. 

Griep

Antibiotica zijn chemische stoffen die ervoor zorgen dat bacteriën zich niet verder ontwikkelen. Ze helpen dus niet tegen virussen, zoals de griep of een verkoudheid. Bij sommige grieppatiënten treden complicaties op in de vorm van een bacteriële infectie. Het griepvirus kan de weerstand van je lichaam verzwakken, waardoor bacteriële indringers je kunnen infecteren met bronchitis, oorontsteking, voorhoofdsholteontsteking of longontsteking. Dan kan je arts je antibiotica voorschrijven. 

Verschillende soorten antibiotica

Er zijn twee soorten antibiotica. Alleen een arts kan bepalen of antibiotica nodig zijn en welke soort antibiotica jij nodig hebt

  • Smalspectrumantibiotica: antibiotica die zo ontwikkeld zijn dat ze slechts een beperkt aantal bacteriën doden. Als je arts precies weet welke bacterie jouw ziekte veroorzaakt dan schrijft hij een smalspectrumantibioticum voor.
  • Breedspectrumantibiotica: antibiotica met een bredere werking. Deze soort antibiotica doodt ook nuttige of onschadelijke bacteriën. Als hij niet met zekerheid kan zeggen welke bacterie je ziek maakt of als er meerdere ziekteverwekkers in het spel zijn, dan schrijft hij een breedspectrumantibioticum voor.

Gebruik antibiotica altijd correct

Heeft je arts jou antibiotica voorgeschreven? Neem deze dan altijd volgens de voorschriften in. Maak de behandeling volledig af en respecteer de dosissen en tijdstippen. Als je dit niet doet, is de antibiotica minder doeltreffend.

Bijwerkingen antibiotica

Antibiotica doodt niet alleen de ‘slechte bacteriën’, die de ziekte veroorzaken, maar ook de ‘goede bacteriën’, zoals de bacteriën in je darmen. Maagklachten en diarree zijn hierdoor veel voorkomende bijwerkingen van antibiotica.

Wanneer antibiotica ook de bacteriën bestrijden die de huid en je slijmvliezen beschermen dan kan een van de bijwerkingen van antibiotica zijn dat bepaalde schimmels en andere bacteriën juist de kans krijgen om zich uit te breiden.

Wat is antibioticaresistentie?

Te vaak en onnodig antibiotica gebruiken kan bovendien leiden tot antibioticaresistentie. Dit betekent dat bacteriën die we nu bestrijden met antibiotica ongevoelig worden voor antibiotica, waardoor deze ziektes moeilijker te genezen zijn of zelfs fataal kunnen worden.

Antibioticaresistentie zorgt er ook voor dat veel behandelingen gevaarlijker worden. Bij operaties, maar bijvoorbeeld ook bij chemotherapie, spelen antibiotica een belangrijke rol in het voorkomen van infecties.

Antibioticaresistente: een wereldwijd probleem

Het probleem van antibioticaresistentie is wereldwijd: alleen al in Europa sterven naar schatting zo’n 25.000 mensen per jaar door resistentie aan antibiotica.

Om te voorkomen dat de antibioticaresistente verder toeneemt, is het essentieel dat het antibioticagebruik afneemt. Daarom is de FOD Volksgezondheid en het BAPCOC (Belgian Antibiotic Policy Coordination Committee) gestart met de Gebruik antibiotica correct’-campagne.

Buiten ziekenhuizen schrijven artsen in België jaarlijks 1.000 antibioticabehandelingen per 1.000 inwoners voor, dat zijn veel meer behandelingen dan in andere Europese landen. Het doel van de campagne is om het aantal voorschriften per jaar terug te brengen van 1.000 naar 400 antibioticavoorschriften per 1.000 inwoners in 2025.

Word Antibiotic Guardian!

Help mee om antibioticaresistentie te voorkomen en word Antibiotic Guardian. Surf naar www.antibioticguardian.com/dutch en nodig vrienden en familie uit om hetzelfde te doen!

Alles wat je moet weten over de keuze van je ziekenfonds

Heb jij al nagedacht over de keuze van je ziekenfonds? Ontdek er alles over in onze gratis gids.

 

 

Antibiotic guardian

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Gezondheidsapps die we warm aanbevelen

Gezondheidsapps die we warm aanbevelen

Blog 19 juli 2019

De gezonde reflex van Partena Ziekenfonds? Je zo gezond, energiek en zelfstandig mogelijk in het leven laten staan! Een hele mond vol … Maar concreet betekent het dat we je graag een pak  oplossingen aanbieden op vlak van gezondheid én persoonlijk comfort. Handige tips & tricks waarmee je zelf makkelijk aan de slag kunt. Zoals onderstaande gezondheidsapps, bijvoorbeeld. Maak alvast kennis en ontdek vooral hoe lonend ze zijn!

Op de festivalweide mét de kinderen? Luister vooral naar jullie oren ...

Op de festivalweide mét de kinderen? Luister vooral naar jullie oren ...

Blog 18 juni 2019

Opletten met vingers tussen de deur” en “niet van dat muurtje springen!”, klinken heel bekend in de oren. Maar waarom waarschuwen we kinderen minder voor alledaagse zaken, zoals lawaaihinder? Kermis, vuurwerk, te luide films en uiteraard ook concerten kunnen best schadelijk zijn voor de oren. Wapen je dus en rust je kroost (en jezelf ...) uit met een degelijke oorbescherming wanneer jullie straks samen een festival bezoeken.

Verdacht vlekje gespot op je huid? Absoluut het bekijken waard

Verdacht vlekje gespot op je huid? Absoluut het bekijken waard

Blog 11 juni 2019

Genieten van het zonnetje? Jazeker! Zonnige dagen zorgen niet alleen voor een goed humeur en de nodige energie, ze houden ook je vitamine D-voorraad op peil. Alleen, gezond genieten van de zon doe je met mate: dus goed beschermd én juist gedoseerd. Wist je dat jaarlijks ongeveer 2.200 Belgen te maken krijgen met een melanoom, een zeer agressieve vorm van huidkanker. Hou dus regelmatig je huid in de gaten en wees waakzaam voor verdachte vlekjes ...

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena