Blog

Daarom is bewegen óók ontspannen

Boekenwurm, gamer of tv-fanaat? Of staat vrije tijd voor jou gelijk aan vrienden ontmoeten? In elk geval zit jij ook tijdens je vrije tijd veel en lang stil. Gun je zittende lijf ook af en toe een verzetje. Want van te veel stilzitten, gaan je spieren in slaapmodus, werkt je lichaam trager en slaat het ook meer vetten op.

Zit jij veel stil in je vrije tijd?

Ongeveer 2 op 10 Vlaamse volwassenen besteedt z’n vrije tijd alleen aan zittende activiteiten. Schermtijd vormt daar een groot aandeel van. Van de Belgen ouder dan 15 jaar kijken ongeveer 2 op 10 meer dan 3 uur per dag naar tv. 

Zitten in je vrije tijd: wat doet het met je lichaam?

Wie te veel en te lang stilzit, en dan vooral bij de computer, of met een smartphone of tablet in de hand, heeft vaker last van nekklachten. Volwassenen die te veel stilzitten hebben een hoger percentage vetweefsel, een hoger triglyceridengehalte, een hoger gehalte nuchtere insuline en een lagere insulinegevoeligheid. Te veel stilzitten en te veel tv kijken staat bij volwassenen daarom in verband met de ontwikkeling van diabetes type 2. Te veel stilzitten bevordert ook je goede nachtrust niet. Vooral kinderen en jongeren die te veel stilzitten, blijken minder goed te slapen.

Schud je lijf wakker

Wil je minder stilzitten in je vrije tijd? Kleine aanpassingen in je levensstijl maken al een groot verschil. Je hoeft niet meteen op zoek naar een ander hobby, of je moet je niet zo nodig inschrijven in een sportclub. Surfen, gamen, boeken lezen, gezelschapsspelletjes spelen, of op bezoek gaan bij vrienden: je kunt het allemaal blijven doen. Maar doe je lichaam een plezier door tijdens die activiteiten het zitten af en toe te onderbreken. En wissel je zittende hobby’s eens af door een actiever alternatief.  

Tips om minder stil te zitten in je vrije tijd: kijk in onze zoekmotor

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In onze gratis gids kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

 Gezond bewegen

 

* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.
* De Zittest van Partena Ziekenfonds werd ontwikkeld door de Universiteit Gent. Het begeleidingsplan stelde Partena Ziekenfonds op in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven.
Minder zitten vrije tijd

Zit jij te veel stil?

Minder zitten is makkelijker dan je denkt. Doe de test en wij helpen je uit je stoel!

Partena Gezondheidshop Zittest

shopavita.be

Minder zitten

Stappenteller, activity tracker, statafel of springtouw? Onze gezondheidsshop shopavita.be selecteerde voor jou producten op maat van een gezonder leven met minder stilzitten!

Bekijk in de shop

Ik zie je wel zitten...

Te veel stilzitten is niet goed voor je gezondheid. Zelfs als je daarnaast vaak sport. Weet jij of je te veel stilzit? Doe de Zittest en wij helpen je uit je stoel!

We zitten met een probleem

We zitten met een probleem

Blog 4 april 2017

Volwassenen zitten vandaag gemiddeld 8 uren per dag stil. Dat is niet goed voor de gezondheid. Je kunt te veel stilzitten ook niet zomaar ‘goedmaken’ met een paar uurtjes per week intensief sporten. Omdat veel stilzitten schadelijk is op zich. Wanneer zit je te veel stil? En wat kun je eraan doen? 

Wat is 'minder zitten' en 'genoeg bewegen'?

Wat is 'minder zitten' en 'genoeg bewegen'?

Blog 1 maart 2017

Wat is ‘minder’ zitten precies? Wanneer ben je goed bezig? En hoe vaak kun je beter wat intensiever bewegen, of sporten? Niets dan goed nieuws op dit front: kleine aanpassingen in je levensstijl maken snel een groot verschil voor je gezondheid. 

Veel zitten is slecht voor de gezondheid

Waarom is stilzitten niet goed voor je?

Als je dagelijks urenlang en onafgebroken zit, en je benen stil houdt, dan gaat je lichaam in ‘slaapmodus’. Je bloed gaat trager stromen, je verbrandt minder vet, en je suikerspiegel gaat de hoogte in. Je concentratie gaat ook achteruit.  Ontdek hier wat te veel stilzitten met je doet. 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena