Blog

Daarom is de hele avond stilzitten niet goed voor je

Na een lange dag heerlijk in de zetel ploffen? Natuurlijk heb je je portie ontspanning verdiend. Maar van stilzitten doe je geen nieuwe energie op... Integendeel: je voelt je er nóg futlozer van. Wat doet een avondje stilzitten met je lichaam en geest?

Van zitten word je moe

Uit onderzoek blijkt dat volwassenen die te veel stilzitten meer kans hebben op het ontwikkelen van een depressie. Volwassenen die veel tv kijken, blijken bovendien een lagere levenskwaliteit te hebben dan volwassenen die minder tijd voor de televisie doorbrengen. Ook kinderen en jongeren die te veel stilzitten, blijken zich minder goed in hun vel te voelen dan leeftijdsgenoten die meer bewegen.

Je hart houdt niet van zitten

Volwassenen met veel schermtijd op de teller, hebben meer kans om hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Kinderen en jongeren die veel stilzitten, blijken bovendien minder fit te zijn op cardiovasculair vlak. Te veel stilzitten kan een hoge bloeddruk en een hoge cholesterol in de hand werken.

Op zoek naar de juiste balans

Wil je gezond blijven, vermijd dan ook compensatiegedrag. Intensief sporten na een hele dag stilzitten is minder goed voor je dan je denkt. Hetzelfde geldt voor een lange tv-avond na een  drukke werkdag vol beweging. Probeer op zoek te gaan naar een mooie balans tussen minder stilzitten en genoeg bewegen.

Minder zitten thuis

Wees niet te streng voor jezelf. Je hoeft niet meteen je hele leven om te gooien, kleine aanpassingen zijn al genoeg. Thuis tellen de dagelijkse huishoudelijke klussen bijvoorbeeld ook mee als beweging. 

Tips om thuis minder stil te zitten: kijk in onze zoekmotor.

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In onze gratis gids kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

 Gezond bewegen

 

* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.
* De Zittest van Partena Ziekenfonds werd ontwikkeld door de Universiteit Gent. Het begeleidingsplan stelde Partena Ziekenfonds op in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven.
Minder zitten thuis

Zit jij te veel stil?

Minder zitten is makkelijker dan je denkt. Doe de test en wij helpen je uit je stoel!

Partena Gezondheidshop Zittest

shopavita.be

Minder zitten

Stappenteller, activity tracker, statafel of springtouw? Onze gezondheidsshop shopavita.be selecteerde voor jou producten op maat van een gezonder leven met minder stilzitten!

Bekijk in de shop

Ik zie je wel zitten...

Te veel stilzitten is niet goed voor je gezondheid. Zelfs als je daarnaast vaak sport. Weet jij of je te veel stilzit? Doe de Zittest en wij helpen je uit je stoel!

Zitten is het nieuwe roken

We zitten met een probleem

Volwassenen zitten vandaag gemiddeld 8 uren per dag stil. Dat is niet goed voor de gezondheid. Je kunt te veel stilzitten ook niet zomaar ‘goedmaken’ met een paar uurtjes per week intensief sporten. Omdat veel stilzitten schadelijk is op zich. Wanneer zit je te veel stil? En wat kun je eraan doen? 

Veel zitten is slecht voor de gezondheid

Waarom is stilzitten niet goed voor je?

Als je dagelijks urenlang en onafgebroken zit, en je benen stil houdt, dan gaat je lichaam in ‘slaapmodus’. Je bloed gaat trager stromen, je verbrandt minder vet, en je suikerspiegel gaat de hoogte in. Je concentratie gaat ook achteruit.  Ontdek hier wat te veel stilzitten met je doet. 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena