Blog

Daarom word je van autorijden niet vrolijker

Autorijden staat gelijk aan stilzitten. Vlamingen die het openbaar vervoer nemen, zetten dagelijks 1.500 stappen meer dan autogebruikers. En het verkeer bezorgt je als automobilist ook extra stress. Studies tonen aan dat fietsers zich globaal beter in hun vel voelen dan autogebruikers. 

Stilzitten onderweg: niet goed voor je humeur

Naar de winkel, naar vrienden, naar een zonnige bestemming of naar een gezonder leven. We zijn allemaal wel ergens naar op weg. Die verplaatsing gebeurt vaak al zittend: in de auto, op de bus of op de trein. Uit onderzoek blijkt dat volwassenen die te veel stilzitten meer kans hebben op het ontwikkelen van een depressie. Ook kinderen en jongeren die te veel stilzitten, blijken zich minder goed in hun vel te voelen dan leeftijdsgenoten die meer bewegen.

Wat doet stilzitten onderweg met je lichaam?

Kinderen en jongeren die te veel stilzitten, hebben minder sterke spieren en gewrichten. Volwassenen die te veel zitten klagen vaker over pijnlijke spieren en gewrichten. Kinderen, jongeren en volwassenen die te veel stilzitten, hebben gemiddeld een hoger vetpercentage. Ze lopen meer kans om op latere leeftijd obesitas te ontwikkelen. En volwassenen die te veel stilzitten, hebben gemiddeld een hogere body mass index.

Breng beweging in je trajecten

Moet je ergens heen, probeer dan een nieuwe reflex in te bouwen: bekijk altijd of je er ook eens niet-zittend naartoe kunt. Lukt het je niet om de volledige verplaatsing te voet of met de fiets te doen? Doe dan gewoon een stukje van je traject met de fiets of te voet. Elke stap telt! 

Tips om onderweg minder stil te zitten: kijk in onze zoekmotor

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In onze gratis gids kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

 Gezond bewegen

 

* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.
* De Zittest van Partena Ziekenfonds werd ontwikkeld door de Universiteit Gent. Het begeleidingsplan stelde Partena Ziekenfonds op in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Minder zitten onderweg

Zit jij te veel stil?

Minder zitten is makkelijker dan je denkt. Doe de test en wij helpen je uit je stoel!

Partena Gezondheidshop Zittest

shopavita.be

Minder zitten

Stappenteller, activity tracker, statafel of springtouw? Onze gezondheidsshop shopavita.be selecteerde voor jou producten op maat van een gezonder leven met minder stilzitten!

Bekijk in de shop

Ik zie je wel zitten...

Te veel stilzitten is niet goed voor je gezondheid. Zelfs als je daarnaast vaak sport. Weet jij of je te veel stilzit? Doe de Zittest en wij helpen je uit je stoel!

Zitten is het nieuwe roken

We zitten met een probleem

Volwassenen zitten vandaag gemiddeld 8 uren per dag stil. Dat is niet goed voor de gezondheid. Je kunt te veel stilzitten ook niet zomaar ‘goedmaken’ met een paar uurtjes per week intensief sporten. Omdat veel stilzitten schadelijk is op zich. Wanneer zit je te veel stil? En wat kun je eraan doen? 

Veel zitten is slecht voor de gezondheid

Waarom is stilzitten niet goed voor je?

Als je dagelijks urenlang en onafgebroken zit, en je benen stil houdt, dan gaat je lichaam in ‘slaapmodus’. Je bloed gaat trager stromen, je verbrandt minder vet, en je suikerspiegel gaat de hoogte in. Je concentratie gaat ook achteruit.  Ontdek hier wat te veel stilzitten met je doet. 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena