Blog

Ben jij een stokstaartje? Zo blijf je goed bezig in je vrije tijd

Volgens de Zittest ben jij een stokstaartje. Dat wil zeggen dat je voldoende intensiever beweegt, of sport. Dat is super! Hou dat zeker vol! Ook op vlak van zitten doe je het goed: je wisselt zitten vaak genoeg af met rechtstaan en lichte beweging. 

Zet je zittende hobby’s in beweging 

De Vlaming zit gemiddeld maar liefst meer dan 8 uren per dag. Jij doet het beter. Hou dus zeker vol of ga misschien nog een stapje verder. Elk half uurtje de benen strekken is top, bijvoorbeeld tijdens het computeren, tv kijken of lezen. Jij kiest!

Gezond in je vrije tijd

Door minder te zitten én meer te bewegen aan minstens matige intensiteit heb je meer kans op een gezond gewicht en word je ook fitter in je hoofd. Bij een stevige wandeling, een fietstochtje, of een sport van je keuze komt na 10 à 15 minuten een ‘gelukshormoon’ vrij. En dat voel je vrijwel meteen.

Jouw tips voor de vrije tijd

  • Plannen met de 4 W’s: Plan beweegtijd in samen met je gezin, partner of vrienden. Doe dat volgens de 4 W’s: wat, waar, met wie, en wanneer. Zo blijft het niet bij plannen, maar worden ze ook uitgevoerd.
  • Beter vaker dan intensiever: Ga je graag sporten of wil je er graag mee beginnen? Fijn! Je hoeft niet meteen 75 minuten aan een stuk te bewegen. Het is zelfs gezonder om 3 keer per week 25 minuten te bewegen. Je kan je beweegminuten zelfs spreiden over de dag, met minstens 10 minuten beweging na elkaar.
  • Neem je vrienden op sleeptouw: Op stap met vrienden? Verander af en toe eens van terrasje in plaats van lang bij hetzelfde café te blijven zitten. Of neem een drankje mee en doe een babbel terwijl jullie rondwandelen.
  • Maak een als-dan-plan: Een als-dan-plan is een goede truc om ook in minder motiverende omstandigheden te bewegen. Bijvoorbeeld: ‘als ik geen tijd heb om 30 minuten aan een stuk te bewegen, dan splits ik het op in blokjes van 10 minuten.’
* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.
* De Zittest van Partena Ziekenfonds werd ontwikkeld door de Universiteit Gent. Het begeleidingsplan stelde Partena Ziekenfonds op in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Bewegen.

Zit jij te veel stil?

Minder zitten is makkelijker dan je denkt. Doe de test en wij helpen je uit je stoel!

Partena Gezondheidshop Zittest

shopavita.be

Minder zitten

Stappenteller, activity tracker, statafel of springtouw? Onze gezondheidsshop shopavita.be selecteerde voor jou producten op maat van een gezonder leven met minder stilzitten!

Bekijk in de shop

Ik zie je wel zitten...

Te veel stilzitten is niet goed voor je gezondheid. Zelfs als je daarnaast vaak sport. Weet jij of je te veel stilzit? Doe de Zittest en wij helpen je uit je stoel!

We zitten met een probleem

We zitten met een probleem

Blog 4 april 2017

Volwassenen zitten vandaag gemiddeld 8 uren per dag stil. Dat is niet goed voor de gezondheid. Je kunt te veel stilzitten ook niet zomaar ‘goedmaken’ met een paar uurtjes per week intensief sporten. Omdat veel stilzitten schadelijk is op zich. Wanneer zit je te veel stil? En wat kun je eraan doen? 

Wat is 'minder zitten' en 'genoeg bewegen'?

Wat is 'minder zitten' en 'genoeg bewegen'?

Blog 1 maart 2017

Wat is ‘minder’ zitten precies? Wanneer ben je goed bezig? En hoe vaak kun je beter wat intensiever bewegen, of sporten? Niets dan goed nieuws op dit front: kleine aanpassingen in je levensstijl maken snel een groot verschil voor je gezondheid. 

Veel zitten is slecht voor de gezondheid

Waarom is stilzitten niet goed voor je?

Als je dagelijks urenlang en onafgebroken zit, en je benen stil houdt, dan gaat je lichaam in ‘slaapmodus’. Je bloed gaat trager stromen, je verbrandt minder vet, en je suikerspiegel gaat de hoogte in. Je concentratie gaat ook achteruit.  Ontdek hier wat te veel stilzitten met je doet. 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena