Blog

Wat is 'minder zitten' en 'genoeg bewegen'?

Wat is ‘minder’ zitten precies? Wanneer ben je goed bezig? En hoe vaak kun je beter wat intensiever bewegen, of sporten? Niets dan goed nieuws op dit front: kleine aanpassingen in je levensstijl maken snel een groot verschil voor je gezondheid. 

Minder stilzitten

Wil je een gezonder leven met minder zitten? Probeer dan vooral het lange stilzitten (of sedentair gedrag)  te beperken. Ook al ben jij bij momenten heel actief of sportief, dan nog is lang stilzitten niet goed voor je gezondheid. Let er dus op dat je het zitten onderbreekt als je bijvoorbeeld op de computer werkt, op internet surft, tv kijkt of met de auto rijdt. 

Zo ben je goed bezig: 

Je totale zittijd verminderen, en je zittijd om het half uur onderbreken is voor iedereen een goede richtlijn om naar te streven.  

  • Zit niet langer dan 8 uur per dag stil.
  • Onderbreek het zitten elk half uur.
  • Wissel zitten, rechtstaan, en rondstappen zo veel mogelijk af. 

Genoeg bewegen

Wat betekent ‘genoeg bewegen’ eigenlijk? Hoeveel beweging genoeg is voor jou, hangt af van je leeftijd en je algemene lichamelijke conditie. De bewegingsdriehoek van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven vertelt je hoeveel je het best beweegt om gezond te blijven.  

Soorten beweging:

  • Lichte intensiteit: Je zit niet stil. Bijvoorbeeld: rechtstaan, rustig wandelen.
  • Matige intensiteit : Je hartslag verhoogt lichtjes en je ademhaling versnelt wat. Bijvoorbeeld:  wandelen, poetsen, dansen, rustig fietsen, lichte voorwerpen heffen,…
  • Hoge intensiteit: Je leeft je intens uit, je ademhaling en hartslag versnellen en je zweet. Bijvoorbeeld: snel fietsen, lopen, voetballen, fitnessen, joggen, aerobics, …

Wist je trouwens dat je een Beweegbonus krijgt van Partena-Ziekenfonds als je meer beweegt?

De combinatie-truc

Om écht gezond bezig te zijn, werk je best op beide fronten: je zit minder en je beweegt genoeg. Is dat voor jou wat veel tegelijk? Wees niet te streng voor jezelf. Richt je eerst op het zitten, en probeer zo vaak mogelijk je zittijd te onderbreken. Mik niet te hoog en evolueer op je eigen tempo naar een gezondere levensstijl: elke stap telt!

Doe de Zittest! 

Zit jij te veel stil? Doe de Zittest, schrijf je in voor een begeleidingsplan op maat van je beweegprofiel en wij helpen je in 4 weken uit je stoel! 

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In onze gratis gids kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

Gezond bewegen

 

* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.
* De Zittest van Partena Ziekenfonds werd ontwikkeld door de Universiteit Gent. Het begeleidingsplan stelde Partena Ziekenfonds op in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Minder zitten

Zit jij te veel stil?

Minder zitten is makkelijker dan je denkt. Doe de test en wij helpen je uit je stoel!

Partena Gezondheidshop Zittest

shopavita.be

Minder zitten

Stappenteller, activity tracker, statafel of springtouw? Onze gezondheidsshop shopavita.be selecteerde voor jou producten op maat van een gezonder leven met minder stilzitten!

Bekijk in de shop

Ik zie je wel zitten...

Te veel stilzitten is niet goed voor je gezondheid. Zelfs als je daarnaast vaak sport. Weet jij of je te veel stilzit? Doe de Zittest en wij helpen je uit je stoel!

We zitten met een probleem

We zitten met een probleem

Blog 4 april 2017

Volwassenen zitten vandaag gemiddeld 8 uren per dag stil. Dat is niet goed voor de gezondheid. Je kunt te veel stilzitten ook niet zomaar ‘goedmaken’ met een paar uurtjes per week intensief sporten. Omdat veel stilzitten schadelijk is op zich. Wanneer zit je te veel stil? En wat kun je eraan doen? 

Wat is 'minder zitten' en 'genoeg bewegen'?

Wat is 'minder zitten' en 'genoeg bewegen'?

Blog 1 maart 2017

Wat is ‘minder’ zitten precies? Wanneer ben je goed bezig? En hoe vaak kun je beter wat intensiever bewegen, of sporten? Niets dan goed nieuws op dit front: kleine aanpassingen in je levensstijl maken snel een groot verschil voor je gezondheid. 

Veel zitten is slecht voor de gezondheid

Waarom is stilzitten niet goed voor je?

Als je dagelijks urenlang en onafgebroken zit, en je benen stil houdt, dan gaat je lichaam in ‘slaapmodus’. Je bloed gaat trager stromen, je verbrandt minder vet, en je suikerspiegel gaat de hoogte in. Je concentratie gaat ook achteruit.  Ontdek hier wat te veel stilzitten met je doet. 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena