Blog

Ben jij een koala? Zo zit je minder stil onderweg

Dat jij een koala bent, komt wellicht ook omdat je vaak met de auto onderweg bent. En autorijden staat gelijk aan stilzitten. Niet elk traject is zomaar vervangbaar door een alternatief waar meer beweging in zit. Maar bewust over je verplaatsingen nadenken, is een goede eerste stap.

Zet je auto aan de kant

Wist je dat Vlamingen die het openbaar vervoer nemen dagelijks 1.500 stappen meer zetten dan autogebruikers? Je auto af en toe laten staan, maakt snel een groot verschil voor je beweegniveau. 

Minder zitten onderweg

Hoe vaak neem jij de auto wanneer er eigenlijk ook een alternatief met meer beweging is? Bekijk je trajecten kritisch en verander kleine stukjes waar je maar kan.

Jouw tips voor onderweg:

  • Stappen of fietsen: Werk je dichtbij huis of ga je naar de buurtwinkel? Ga voor korte trajecten zoveel mogelijk te voet of met de fiets. 
  • Openbaar vervoer: Moet je verder weg zijn? Dan is het openbaar vervoer een optie. Zo vermijd je stresserende files, en je beweegt meer: je wandelt naar de haltes en staat daar even recht terwijl je wacht. 
  • De combinatie-truc: Ben je nog niet overtuigd van openbaar vervoer? Of is je bestemming niet bereikbaar met bus, trein of tram? Denk aan combinaties van vervoermiddelen. Neem de auto of de trein en neem een vouwfiets mee voor het laatste stuk van je traject. Of ga een stuk met de auto en neem daarna de tram of de bus, … 
  • Auto met een plus: Is alleen de auto een optie, parkeer je dan wat verder van je bestemming af en wandel het laatste stuk. Je stappenteller zal er blij om zijn. 
  • Fiets je happy: Wist je dat de fietsers zich beter in hun vel voelen dan autogebruikers, omdat ze meer bewegen? Naast de voordelen voor het milieu, bespaar je als fietser ook op je benzinekosten: goed voor een citytrip extra per jaar!
  • Je doet het goed: Bedenk elke avond hoeveel keer je vandaag bewust je stilzitten hebt onderbroken, of hoeveel keer je méér hebt bewogen dan je vroeger deed. Geef jezelf een pluim voor je pogingen, en voor je vooruitgang!

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In onze gratis gids kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

 Gezond bewegen

 

* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.
* De Zittest van Partena Ziekenfonds werd ontwikkeld door de Universiteit Gent. Het begeleidingsplan stelde Partena Ziekenfonds op in samenwerking met Vlaams Instituut Gezond Bewegen.
 
Koala onderweg

Zit jij te veel stil?

Minder zitten is makkelijker dan je denkt. Doe de test en wij helpen je uit je stoel!

Partena Gezondheidshop Zittest

shopavita.be

Minder zitten

Stappenteller, activity tracker, statafel of springtouw? Onze gezondheidsshop shopavita.be selecteerde voor jou producten op maat van een gezonder leven met minder stilzitten!

Bekijk in de shop

Ik zie je wel zitten...

Te veel stilzitten is niet goed voor je gezondheid. Zelfs als je daarnaast vaak sport. Weet jij of je te veel stilzit? Doe de Zittest en wij helpen je uit je stoel!

Zitten is het nieuwe roken

We zitten met een probleem

Volwassenen zitten vandaag gemiddeld 8 uren per dag stil. Dat is niet goed voor de gezondheid. Je kunt te veel stilzitten ook niet zomaar ‘goedmaken’ met een paar uurtjes per week intensief sporten. Omdat veel stilzitten schadelijk is op zich. Wanneer zit je te veel stil? En wat kun je eraan doen? 

Veel zitten is slecht voor de gezondheid

Waarom is stilzitten niet goed voor je?

Als je dagelijks urenlang en onafgebroken zit, en je benen stil houdt, dan gaat je lichaam in ‘slaapmodus’. Je bloed gaat trager stromen, je verbrandt minder vet, en je suikerspiegel gaat de hoogte in. Je concentratie gaat ook achteruit.  Ontdek hier wat te veel stilzitten met je doet. 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena