Blog

Woon gezond in een rookvrij huis

In Vlaanderen zitten dagelijks nog altijd ongeveer 68.000 kinderen in de sigarettenrook, met alle gevolgen van dien voor hun gezondheid. Waarom is het zo belangrijk om nooit binnen te roken? En wat zijn de andere grote voordelen van een rookstop?

Waarom is binnen roken nooit oké?

De meeste maatregelen die rokende ouders nemen door niet te roken in het bijzijn van hun kinderen zijn goedbedoeld maar halen niets uit. Zoals bijvoorbeeld roken onder de dampkap of het plaatsen van luchtverfrissers. Zo zitten in tabaksrook meer dan 4.000 giftige stoffen. Je ziet ze niet, je ruikt ze niet, maar ze zijn er wel. Dat gif blijft tot 5 uur na het roken in de binnenlucht hangen en het plakt bovendien overal aan. Maar er zijn ook heel wat andere opvallende cijfers in België.

Het rookgedrag in België

De dagelijkse roker rookt gemiddeld 14 sigaretten per dag. De meeste rokende ouders weten dat het ongezond is voor hun kinderen. Maar hoe schadelijk het precies is, weten ze vaak niet. Er zijn wel wat oplossingen om dit probleem zoveel mogelijk te vermijden, maar de beste oplossing blijft nog altijd stoppen met roken in teken van de gezondheid van je kind.

Meerokende kinderen hebben daarom ook meer last van een hoest, een piepende ademhaling, een grotere kans op astma of een longontsteking, oorontstekingen en andere gehoorproblemen. Naast deze risico’s die kinderen lopen in een huis waar dagelijks wordt gerookt, nemen ze ook sneller giftige stoffen op. Kinderen zijn bovendien extra kwetsbaar omdat hun longen en hun afweersysteem nog niet volgroeid zijn.

Enkel buiten roken helpt

Je kinderen beschermen tegen tabaksrook? Daarvoor bestaat slechts één oplossing: buiten roken. Enkele tips:

  • Rook wanneer je toch naar buiten moet, bijvoorbeeld als je de vuilnisbakken buiten zet of boodschappen doet.
  • Slecht weer? Hang een jas of paraplu bij de deur.
  • Kun je écht niet naar buiten en weet je dat je straks echt zin gaat krijgen in een sigaret? Gebruik dan een nicotinekauwgom of andere nicotinevervanger, zo verdwijnt die goesting weer.
  • Vind je buiten roken ongezellig? Maak dan iets moois van je vaste plekje buiten.
  • Je rookt niet graag in je eentje buiten? Spreek een tijdstip af met een vriend, vriendin of buur.

Meer informatie en tips vind je op www.nooitbinnenroken.be

Stoppen met roken?

Wil je toch graag stoppen met roken voor jouw eigen belang en dat van je kinderen? Er zijn heel wat voordelen verbonden aan het stoppen met roken. Zo herstellen je longen zich al na 1 dag niet gerookt te hebben, even later komt je smaak terug en verkleint het risico op een hartinfarct na 2 jaar te stoppen met roken. 

Daarnaast beloont Partena Ziekenfonds mensen die stoppen met roken. Je arts of een erkend tabakoloog kan je helpen om het roken op te geven. Met rookstopconsulten, zowel individueel als in groep. Of met gepaste rookstopmiddelen. Bovendien betaal je sinds 1 januari 2017 enkel nog het remgeld. De terugbetaling van tabakologen en rookstopmiddelen is dus erg interessant.

Volhouden!

Overweeg je om te stoppen met roken? Het is altijd makkelijker gezegd dan gedaan. Bereid je dus goed voor en leer omgaan met de ups en downs eens je beslist hebt om te stoppen met roken. Succesvol stoppen met roken lukt alleen met een intensieve en doelgerichte voorbereiding.

 

 
rookstop

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Gezondheidsapps die we warm aanbevelen

Gezondheidsapps die we warm aanbevelen

Blog 19 juli 2019

De gezonde reflex van Partena Ziekenfonds? Je zo gezond, energiek en zelfstandig mogelijk in het leven laten staan! Een hele mond vol … Maar concreet betekent het dat we je graag een pak  oplossingen aanbieden op vlak van gezondheid én persoonlijk comfort. Handige tips & tricks waarmee je zelf makkelijk aan de slag kunt. Zoals onderstaande gezondheidsapps, bijvoorbeeld. Maak alvast kennis en ontdek vooral hoe lonend ze zijn!

Op de festivalweide mét de kinderen? Luister vooral naar jullie oren ...

Op de festivalweide mét de kinderen? Luister vooral naar jullie oren ...

Blog 18 juni 2019

Opletten met vingers tussen de deur” en “niet van dat muurtje springen!”, klinken heel bekend in de oren. Maar waarom waarschuwen we kinderen minder voor alledaagse zaken, zoals lawaaihinder? Kermis, vuurwerk, te luide films en uiteraard ook concerten kunnen best schadelijk zijn voor de oren. Wapen je dus en rust je kroost (en jezelf ...) uit met een degelijke oorbescherming wanneer jullie straks samen een festival bezoeken.

Verdacht vlekje gespot op je huid? Absoluut het bekijken waard

Verdacht vlekje gespot op je huid? Absoluut het bekijken waard

Blog 11 juni 2019

Genieten van het zonnetje? Jazeker! Zonnige dagen zorgen niet alleen voor een goed humeur en de nodige energie, ze houden ook je vitamine D-voorraad op peil. Alleen, gezond genieten van de zon doe je met mate: dus goed beschermd én juist gedoseerd. Wist je dat jaarlijks ongeveer 2.200 Belgen te maken krijgen met een melanoom, een zeer agressieve vorm van huidkanker. Hou dus regelmatig je huid in de gaten en wees waakzaam voor verdachte vlekjes ...

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena