Blog

Woon gezond in een rookvrij huis

In Vlaanderen zitten dagelijks nog altijd ongeveer 68.000 kinderen in de sigarettenrook, met alle gevolgen van dien voor hun gezondheid. Waarom is het zo belangrijk om nooit binnen te roken? En wat zijn de andere grote voordelen van een rookstop?

Waarom is binnen roken nooit oké?

De meeste maatregelen die rokende ouders nemen door niet te roken in het bijzijn van hun kinderen zijn goedbedoeld maar halen niets uit. Zoals bijvoorbeeld roken onder de dampkap of het plaatsen van luchtverfrissers. Zo zitten in tabaksrook meer dan 4.000 giftige stoffen. Je ziet ze niet, je ruikt ze niet, maar ze zijn er wel. Dat gif blijft tot 5 uur na het roken in de binnenlucht hangen en het plakt bovendien overal aan. Maar er zijn ook heel wat andere opvallende cijfers in België.

Het rookgedrag in België

De dagelijkse roker rookt gemiddeld 14 sigaretten per dag. De meeste rokende ouders weten dat het ongezond is voor hun kinderen. Maar hoe schadelijk het precies is, weten ze vaak niet. Er zijn wel wat oplossingen om dit probleem zoveel mogelijk te vermijden, maar de beste oplossing blijft nog altijd stoppen met roken in teken van de gezondheid van je kind.

Meerokende kinderen hebben daarom ook meer last van een hoest, een piepende ademhaling, een grotere kans op astma of een longontsteking, oorontstekingen en andere gehoorproblemen. Naast deze risico’s die kinderen lopen in een huis waar dagelijks wordt gerookt, nemen ze ook sneller giftige stoffen op. Kinderen zijn bovendien extra kwetsbaar omdat hun longen en hun afweersysteem nog niet volgroeid zijn.

Enkel buiten roken helpt

Je kinderen beschermen tegen tabaksrook? Daarvoor bestaat slechts één oplossing: buiten roken. Enkele tips:

  • Rook wanneer je toch naar buiten moet, bijvoorbeeld als je de vuilnisbakken buiten zet of boodschappen doet.
  • Slecht weer? Hang een jas of paraplu bij de deur.
  • Kun je écht niet naar buiten en weet je dat je straks echt zin gaat krijgen in een sigaret? Gebruik dan een nicotinekauwgom of andere nicotinevervanger, zo verdwijnt die goesting weer.
  • Vind je buiten roken ongezellig? Maak dan iets moois van je vaste plekje buiten.
  • Je rookt niet graag in je eentje buiten? Spreek een tijdstip af met een vriend, vriendin of buur.

Meer informatie en tips vind je op www.nooitbinnenroken.be

Stoppen met roken?

Wil je toch graag stoppen met roken voor jouw eigen belang en dat van je kinderen? Er zijn heel wat voordelen verbonden aan het stoppen met roken. Zo herstellen je longen zich al na 1 dag niet gerookt te hebben, even later komt je smaak terug en verkleint het risico op een hartinfarct na 2 jaar te stoppen met roken. 

Daarnaast beloont Partena Ziekenfonds mensen die stoppen met roken. Je arts of een erkend tabakoloog kan je helpen om het roken op te geven. Met rookstopconsulten, zowel individueel als in groep. Of met gepaste rookstopmiddelen. Bovendien betaal je sinds 1 januari 2017 enkel nog het remgeld. De terugbetaling van tabakologen en rookstopmiddelen is dus erg interessant.

Volhouden!

Overweeg je om te stoppen met roken? Het is altijd makkelijker gezegd dan gedaan. Bereid je dus goed voor en leer omgaan met de ups en downs eens je beslist hebt om te stoppen met roken. Succesvol stoppen met roken lukt alleen met een intensieve en doelgerichte voorbereiding.

 

 
rookstop

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Waarom vaccineren nog steeds zo belangrijk is

Waarom vaccineren nog steeds zo belangrijk is

Blog 9 april 2019

Gedurende de eerste 18 jaar van ons leven krijgen we vaccinaties tegen wel 12 verschillende ziektes. Zo krijgen we inentingen tegen: difterie, kinkhoest, tetanus, polio, mazelen, rodehond, hepatitis B, enzovoort. Ondanks al deze inentingen is er slechts één vaccin verplicht, namelijk dat tegen kinderverlamming of poliomyelitis. Maar daar stop het niet: ook als volwassene kunnen sommige vaccinaties van belang zijn.

Tournée Minérale gaat opnieuw van start

Tournée Minérale gaat opnieuw van start

Blog 28 januari 2019

Sinds de start van Tournée Minérale in 2017 was een maand zonder alcohol nog nooit zo populair. Bij de eerste editie schreven wel 122.460 deelnemers zich in. Samen brachten ze 171.000 euro op om kankeronderzoek te financieren. Ook in 2018 nam bijna 1 op 5 volwassen Belg deel aan Tournée Minérale. Door het blijvend succes roepen Stichting tegen Kanker en de DrugLijn ook dit jaar op om geen alcohol te drinken in de maand februari.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena