Blog

Welke soorten diabetes bestaan er?

Diabetes is een chronische ziekte waarbij het lichaam geen of onvoldoende insuline produceert. Er bestaan verschillende soorten diabetes. In wat volgt geven we een overzicht.

Types diabetes

Er bestaan verschillende types diabetes: diabetes type 1, type 2 en zwangerschapsdiabetes.

Diabetes type 1

Wanneer je lijdt aan diabetes type 1 of jongerendiabetes, dan produceert jouw lichaam weinig tot geen insuline. Dit noemt men insulinedeficiëntie. De glucose kan zo de cel niet meer binnendringen om haar de nodige energie te leveren en stapelt zich op in het bloed, waardoor het glucoseniveau aanzienlijk verhoogt. 

Diabetes type 1 vertegenwoordigt 10% van de gevallen van diabetes. Het komt voornamelijk voor bij kinderen en jongvolwassenen, vóór de leeftijd van 40 jaar.

Diabetes type 2

Diabetes type 2, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd, wordt gekenmerkt door een foutieve afscheiding van insuline en een verminderde gevoeligheid van de weefsels (de spieren, vetweefsels en de lever) voor de werking van insuline. De insuline is soms wel aanwezig, maar werkt niet naar behoren, alsof de weefsels zich tegen de werking ervan verzetten. Dat noemt men insulineresistentie. Deze insulineresistentie kan toenemen door overgewicht, inactiviteit, ziekte, infectie en koorts. 

Negen op de tien gevallen zijn gevallen van diabetes type 2, meestal voorkomend bij volwassenen ouder dan 40 jaar. In het begin van de ziekte zijn er bij diabetes type 2 weinig tot geen symptomen. Het is daarom dat een groot aantal van de diabetes type 2-patiënten hun diagnose pas kennen in een gevorderd stadium van de ziekte, wanneer er al complicaties opduiken. Helaas zijn er de laatste jaren ook steeds meer gevallen van kinderen en jongeren die lijden aan diabetes type 2. Dit wordt verklaard door de toename van overgewicht en inactiviteit.

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes is een specifieke vorm van diabetes die voorkomt na hormonale veranderingen die optreden bij de zwangerschap. Aan het einde van de zwangerschap is deze vorm van diabetes dan ook verdwenen. Vrouwen die lijden aan zwangerschapsdiabetes lopen wel een groter risico om later diabetes type 2 te ontwikkelen.

Overige vormen

Meer zeldzame vormen van diabetes zijn erfelijke vormen, hormonale vormen, diabetes veroorzaakt door bepaalde medicatie, pancreatitis of alvleesklierontsteking.

Alles wat je moet weten over gezond eten

Ontdek tips om gezonder te eten in onze gratis gids.

 gezond eten

 

Soorten diabetes

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wat is diabetes?

Wat is diabetes?

Blog 19 oktober 2015

Diabetes is een chronische ziekte waarbij het lichaam geen of onvoldoende insuline produceert. Insuline zorgt ervoor dat de lichaamscellen glucose (suiker) opnemen uit het bloed en gebruiken als energie. Energie om te bewegen, te werken, kortom: energie om te leven.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena