Blog

Welke afspraken kun je met je kind maken over gaming?

Als ouder maak je best duidelijke afspraken met je kind rond gaming. Wij geven je enkele tips!

Maak afspraken

 • Spreek met je kind af hoeveel hij/zij per dag mag spelen en hoe lang. In sommige games kun je die tijd als ouder zelfs instellen, maar het beste is dat je die verantwoordelijkheid bij je kind zelf laat. 
 • Weet wat je kind speelt. Bepaalde spellen zijn helemaal niet geschikt voor bepaalde leeftijden. Koop de spelletjes best in een gespecialiseerde zaak, waar professionelen je advies kunnen geven, of zoek eerst meer informatie op het internet. Test het desnoods eerst zelf even uit.
 • Bepaal met je kind welke taken eerst uitgevoerd moeten worden voor hij/zij mag gamen, bijvoorbeeld huiswerk of een huishoudelijk taakje.  
 • Zoek met je kind naar een aantal activiteiten die hij/zij ook buiten kan doen. Voldoende buitenlucht en variatie in de dagdagelijkse activiteiten zijn belangrijk voor je kind.
 • Laat je kind gamen op een plaats waar je als ouder in de buurt bent. Zo blijf je nauw betrokken. Zet de spelconsole niet op de slaapkamer.
 • Stimuleer je kind om samen met anderen te gamen en niet altijd alleen te gamen. Laat hem/haar vrienden of vriendinnen uitnodigen om samen te gamen. Beter dat dan altijd online te gamen.
 • Sommige games kunnen ook online gespeeld worden. Wees van in het begin duidelijk met je kind rond online gamen. Laat hem/haar geen afspraken maken met andere online gamers die hij/zij niet kan nakomen. Je kind voelt zich anders verplicht om die afspraken na te komen. Het is dan ook moeilijk om het gamen zomaar te stoppen.
 • Speel eens samen met of tegen je kind.
 • Laat je kind voldoende afstand (minstens 1 meter) houden van het scherm.
 • Zorg voor een juiste houding voor het scherm. Al te vaak treden er schouder- en nekklachten op bij jongeren door het gamen.
 • Laat je kind zeker ook pauzes inlassen tussen het gamen door.
 • Gamen net voor het slapengaan kan zorgen voor een slechte slaap. Dit is dus geen goed tijdstip om te gamen.

Gamen is ook educatief

Voor de meeste jongeren zijn games eerder een leerrijke hobby dan een verslaving. Videogames hebben ook een educatieve waarde. Het is bevorderlijk voor onder meer de oog-hand coördinatie, multitasking, probleemoplossende vaardigheden, zin voor analyse en ga maar door. Die positieve elementen mogen we ook niet uit het oog verliezen.

kinderen en gaming

Gerelateerde categorieën

Dossier kinderen en jongeren

Heb jij een baby, peuter, kleuter, kind of tiener in huis? Bekijk onze info en voordelen voor ouders.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Laat je kind bewegen!

Laat je kind bewegen!

Blog 4 november 2018

Een onderzoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven toonde aan dat Vlaamse kinderen gemiddeld 6 à 9,5 uur al zittend doorbrengen. Dat komt neer op maar liefst 50% tot 80% van hun wakkere tijd. Al dat zitten op tijd en stond doorbreken is essentieel om gezondheidsproblemen op latere leeftijd te voorkomen.

Sporten voor kinderen: de voordelen

Sporten voor kinderen: de voordelen

Blog 1 september 2016

Sporten is gezond, ook voor je kind! Is jouw kind al lid van een sportvereniging? Het aanbod is erg groot en kiezen is soms moeilijk. Hoe kies je samen met je kind voor de juiste sport? Waarom is sporten gezond voor je kind? Wij geven raad!

Ontdek meer over kinderen en jongeren

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena