Blog

Wat te doen bij griep

Tijdens de jaarlijkse griepperiode, van oktober tot april, is de kans op besmetting met het griepvirus het grootst. We bespreken hier de verschillende griepsymptomen; vertellen je of je medicatie kan nemen, en geven advies over de griepvaccinatie.

5 tips om de winter griepvrij door te komen

Eigenlijk zijn we bijna allemaal besmet, alleen weten we dat niet. Wie een sterk afweersysteem heeft, doodt gemakkelijk ziektekiemen maar kan toch het virus doorgeven aan minder sterke personen. Met deze 6 tips verklein je de kans op griep, want voorkomen is beter dan genezen!

 • Een handdruk is een van de snelste overdragers van griep, was daarom geregeld je handen.
 • Zorg ervoor dat je warme voeten hebt. Koude voeten veroorzaken een minder goed afweersysteem.

 • Zorgt voor voldoende ventilatie en vochtigheid in je woning. Verwarming kan voor droge lucht zorgen waardoor de sinussen en neus droog worden. Griep krijgt dan sneller de kans! Open de ramen bijvoorbeeld 15 minuten ‘s ochtends en ‘s avonds.

 • Eet voedingsmiddelen die de weerstand verhogen, zoals: venkel, citrusvruchten, tamme kastanjes, mango, perzik, volkoren rijst en kippensoep.

 • Neem 3 tot 5 gram vitamine C per dag op. Haal je niet voldoende vitaminen uit je voeding, dan je nog extra vitaminen opnemen. Vitamine C versterkt je immuunsysteem, het kan dus zeker geen kwaad om hier tijdens de griepperiode wat extra van binnen te krijgen. Neem echter niet meer vitamine C dan voorgeschreven, want het teveel aan vitamine C zal je lichaam gewoon weer verlaten.

Dit zijn de belangrijkste griepsymptomen 

Je krijgt griep als je besmet bent met het influenzavirus, een erg besmettelijk virus dat vooral in de herfst en winter actief is. De griep wordt vaak verward met een verkoudheid, echter is de griep veel onaangenamer. Dit zijn de voornaamste griepsymptomen:

 • Koorts

 • Hoofdpijn

 • Koude rillingen

 • Spierpijn

 • Keelpijn

 • Een hoest

 • Een gevoel van enorme vermoeidheid

Bij een gewone verkoudheid blijven de symptomen beperkt tot een verstopte neus, keelpijn en een hoest, de symptomen van griep zijn dus veel serieuzer.  

Wat te doen bij griep

Heeft het griepvirus jou toch getroffen? Dan vraag je je vast af wat te doen bij griep. Kant-en-klare medicatie tegen symptomen van griep bestaan niet. Slapen is in dit geval het beste medicijn, verder zijn er nog een aantal andere dingen die helpen om zo snel mogelijk weer van die vervelende griepsymptomen af te komen. We lijsten ze voor je op: 

 • Drink voldoende, zeker als je hoge koorts hebt.

 • Probeer lichte en gezonde voeding te eten, zoals groente en fruit.

 • Denk eraan om af en toe wat frisse buitenlucht binnen te laten. Een goede ventilatie blijft belangrijk.

Nu weet je wat te doen bij griep. Heb je naast de bovengenoemde griepsymptomen ook nog last van andere complicaties, zoals een pijnlijke ademhaling of blijft je koorts langer dan vier dagen duren? Dan is veel slapen waarschijnlijk niet voldoende om van je klachten af te komen, het beste maak je dan een afspraak bij je huisarts. 

Bescherm jezelf met een griepvaccinatie

Met de jaarlijkse griepvaccinatie verklein je de kans op griep tijdens de winter.  Inmiddels is de inentingsperiode voorbij, maar noteer dit zeker in de agenda voor volgend jaar. Bescherm je tijdig tegen dit hardnekkige virus en maak een afspraak bij jouw arts voor een griepvaccinatie, zeker als je tot een van de risicogroepen behoort. Hier lees je meer over de griepvaccinatie en over de verschillende risicogroepen. Bovendien zorgt Partena Ziekenfonds voor de terugbetaling van de aankoop van het griepvaccin

 

Griep

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

11 tips voor een betere balans in jouw leven

Blog 27 september 2018

De juiste balans vinden tussen werk en privé, tussen me-time en je gezin, tussen ontspanning en uitdaging: hoe doe je dat? 
 
Hoe leer jezelf te om positief te denken, stress te verminderen, nee te zeggen en regelmatig een moment voor jezelf te nemen? Deze 11 tips helpen je om jouw leven meer in balans te brengen. 
 

Leven in balans: 5 tips voor een duurzaam leven

Leven in balans: 5 tips voor een duurzaam leven

Blog 7 juli 2018

Bij duurzaamheid denk je misschien aan grote landelijke projecten zoals windmolens, zonnepanelen en recyclage, maar duurzaamheid gaat ook over de kleine dingen in jouw leven. Door te focussen op de lange termijn en te kiezen voor een meer duurzame levensstijl creëer je bovendien rust en breng je jouw leven meer in in balans.  

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena