Blog

Wat te doen bij een ziekenhuisopname?

Een ziekenhuisopname: de kans is groot dat je er ooit wel eens mee te maken krijgt. Of het nu gaat om een onverwachte of lang geplande opname: er zijn enkele belangrijke zaken die nuttig zijn om te weten.

Waaraan moet je denken als je naar het ziekenhuis moet? Zowel voor een dagopname als voor een langer verblijf in het ziekenhuis moeten een aantal formaliteiten in orde worden gebracht. Dit geldt ook wanneer je onverwacht in het ziekenhuis belandt. Met onderstaande checklist zie jij voortaan niets meer over het hoofd. Download ook onze handige gids over hospitalisatieverzekeringen.

Wat te doen voor je ziekenhuisopname? 

  • Je opname voorbereiden 

Weet je al een eindje op voorhand wanneer je wordt opgenomen in het ziekenhuis? Dan heb je voldoende tijd om je hierop voor te bereiden. Zo is het aan te raden om comfortabele kledij mee te nemen en waardevolle spullen thuis te laten. Of je nu lang of kort in het ziekenhuis verblijft, vergeet je identiteitskaart niet! Hierop staan zowel je persoonlijke gegevens als je verzekeringsstatuut van je ziekenfonds. Ook de gegevens van je hospitalisatieverzekering heb je best binnen handbereik.

  • Bekijk wat je opname zal kosten

Een ziekenhuisopname gaat gepaard met de nodige kosten. Wil je vooraf inschatten hoeveel je ziekenhuisopname zal kosten? Onze rekentool ‘supplementen in ziekenhuizen’ toont wat de kosten van een kamer- en ereloonsupplementen zijn. 
  • Geef je arbeidsongeschiktheid aan

Ben je tijdens en/of na je ziekenhuisopname voor een tijdje arbeidsongeschikt? Geef deze informatie dan tijdig door aan je werkgever en je ziekenfonds. Zo kun je recht hebben op een vervangingsinkomen. 

Wat te doen tijdens je ziekenhuisopname? 

  • Vul de opnameverklaring in

Een opnameverklaring is een document dat je bij het begin van je opname in het ziekenhuis moet ondertekenen. Hierin staan de financiële voorwaarden van je verblijf vermeld. Denk maar aan kamerkeuze, kamersupplementen, ereloonsupplementen enzovoort. Het is belangrijk dat je dit document nauwkeurig invult. 

  • Dagopname

Bij een dagopname bezet je een ziekenhuisbed, maar verlaat je het ziekenhuis dezelfde dag. De meeste hospitalisatieverzekeringen betalen je kosten terug als het ziekenhuis een dagverblijf factureert.

Wat te doen na je ziekenhuisopname? 

Heb je een medische ingreep laten doen waardoor je tijdelijk extra zorg nodig hebt? Ook dan is het belangrijk om vooraf de nodige maatregelen te treffen. Afhankelijk van de aard van je ingreep, zal je een bepaalde zorg nodig hebben. 

Thuiszorg of tijdelijke opname in een kortverblijf? 

Heb je na je ziekenhuisopname nog medische verzorging of een extra paar helpende handen nodig? Weet dan dat je kunt rekenen op de thuisverplegingsdienst van Partena Ziekenfonds. Daarnaast brengen we ook warme maaltijden aan huis, of sturen we iemand die je helpt met de dagdagelijkse huishoudelijke taken. 

Nood aan thuiszorgmateriaal?

Heb je thuiszorgmateriaal nodig om thuis comfortabel te kunnen herstellen? Je kunt het nodige materiaal lenen of kopen via onze Partena Gezondheidsshop Shopavita. Ook wanneer je ziekenhuisopname gevolgen heeft op je mobiliteit kun je bij Partena Ziekenfonds terecht voor al het nodige advies.

Verzekerd bij Hospitalia? 

Wanneer je een hospitalisatieverzekering hebt van Partena Ziekenfonds, dan hoef jij je niet langer zorgen te maken over je ziekenhuisfactuur. Wij bezorgen je per post of via ons online kantoor een tegemoetkomingsaanvraag. Bezorg ons dat formulier samen met de originele factuur terug en wij doen de rest. 

Alles wat je moet weten over hospitalisatieverzekeringen

Heb je nog bijkomende vragen over onze hospitalisatieverzekeringen? In onze gratis gids kom je er alles over te weten.

 


Ziekenhuisopname

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Waarom bewegen?

Waarom bewegen?

Blog 1 september 2015

Iedereen weet dat beweging belangrijk is voor je gezondheid. Tot actie overgaan is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Een drukke job, het gezinsleven, of gewoon... moe? Er zijn heel wat redenen waarom je het niet zou doen. Wij geven jou graag enkele goede redenen om wél te bewegen. 

Schenk jij aandacht aan je body en mind?

Schenk jij aandacht aan je body en mind?

Blog 15 oktober 2015

Bewegingsvormen zoals Tai chi, NIA, yoga en mindful movements laten je bewegen met je lichaam en je geest. Body & mind bewegingsvormen schenken aandacht aan beide en zijn erop gericht om lichaam en geest in harmonie te brengen.

Meer over hospitalisatie en revalidatie

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena