Blog

Wat is MS?

Heb je zelf onlangs de diagnose MS (multiple sclerose) gekregen? Of heeft iemand in jouw omgeving MS? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat MS precies is en wat je kunt verwachten. Hieronder geven we je daarom graag wat meer informatie over deze ziekte. 

Doordat de symptomen en klachten bij iedereen anders zijn, is MS een ziekte die moeilijk te diagnosticeren is. Er is dus een grote kans dat mensen met de diagnose MS al lang rondliepen met onverklaarbare klachten, wat niet alleen fysiek, maar ook mentaal heel zwaar kan zijn.

Wat gebeurt er in je lichaam als je multiple sclerose hebt? 

MS is een chronische zenuwziekte. Je zenuwen versturen signalen van je spieren en zintuigen naar je hersenen. Deze signalen worden verwerkt en er worden weer signalen teruggestuurd naar je lichaam. Dit proces verloopt zo snel, dat je er gewoonlijk niets van merkt. Bij mensen die MS hebben is dit proces echter verstoord. 
 
Deze signalen lopen via zenuwbanen, die omringd zijn door de myelineschede. Bij MS ontstaan er ontstekingen in de myelineschede. Deze ontstekingen zorgen ervoor dat de signalen verstoord raken, wat voor klachten zorgt. De ontstekingen genezen weer, maar laten kleine littekens achter. Ook deze littekens kunnen voor storingen zorgen. 

Veelvoorkomende symptomen van MS

Doordat de ontstekingen aan de myelineschede willekeurig ontstaan, variëren de symptomen van MS van patiënt tot patiënt. Dit maakt MS een zeer moeilijke ziekte om te diagnosticeren. Er zijn echter wel een aantal symptomen die veel voorkomen bij MS:
  • Buitengewone vermoeidheid.
  • Warmtegevoeligheid: je lichaamstemperatuur is verhoogd, waardoor je sneller oververhit raakt.
  • Oogproblemen, bijvoorbeeld wazig of dubbel zicht.
  • Loopmoeilijkheden, zoals coördinatieproblemen, evenwichtsproblemen en spasticiteit.
  • Gevoelsstoornissen, zoals tintelingen, het gevoel dat een bepaald lichaamsdeel slaapt of pijn.
  • Blaasklachten, zoals incontinentie of vaak moeten plassen.
  • Seksuele stoornissen.
  • Cognitieve veranderingen (problemen met het geheugen, de aandacht, concentratie, gedrag, planning, taal, uitvoerende functies)

De ontwikkeling van MS is bij iedereen anders, het is dus onmogelijk om te voorspellen hoe de ziekte zal verlopen.

Een van de klanten die te zien is in ons televisiespotje, Liesbeth, kreeg enkele jaren geleden de diagnose van MS.  In de eerste jaren na de diagnose, had Liesbet weinig klachten. Na de geboorte van haar dochtertje kreeg ze echter een zware opstoot. Nu heeft ze veel minder kracht in haar benen, is ze vaak heel moe en verliest ze regelmatig haar evenwicht. Lees haar verhaal over leven met multiple sclerose hier

Hoe kan je ziekenfonds jou helpen?

Hopelijk helpt deze blogpost je om iets beter te begrijpen wat MS is. Het is uiteraard onmogelijk om MS uit te leggen aan de hand van een blogpost. Voor meer informatie verwijzen we daarom graag door naar de website van de MS-Liga Vlaanderen. Je wilt natuurlijk ook graag weten wat je ziekenfonds voor je kan betekenen als je MS hebt. Bij Partena Ziekenfonds denken we met je mee. Contacteer ons voor advies op maat. 

Bron: MS-Liga Vlaanderen

wat is ms

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wat is het BRCA-gen?

Wat is het BRCA-gen?

Blog 26 juli 2018

Het BRCA1 en BRCA2-gen worden ook wel het borstkankergen genoemd. Een mutatie in deze genen zorgt namelijk voor een verhoogd risico op verschillende vormen van kanker, waaronder borstkanker. Lees hieronder wat het BRCA-gen precies is, hoe je kunt bepalen of jij deze genmutatie meedraagt en welke stappen je kunt ondernemen als je drager blijkt te zijn van het BRCA1 of BRCA2-gen.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena