Blog

Wat is het BRCA-gen?

Het BRCA1 en BRCA2-gen worden ook wel het borstkankergen genoemd. Een mutatie in deze genen zorgt namelijk voor een verhoogd risico op verschillende vormen van kanker, waaronder borstkanker. Lees hieronder wat het BRCA-gen precies is, hoe je kunt bepalen of jij deze genmutatie meedraagt en welke stappen je kunt ondernemen als je drager blijkt te zijn van het BRCA1 of BRCA2-gen.

Wat is het BRCA1 en BRCA2-gen?

Het BRCA1 en het BRCA2-gen zijn twee genen waarvan onderzoek heeft aangetoond dat de kans op borst-, eierstok- en eileider- en pancreaskanker aanzienlijk toeneemt bij een genetische afwijking in deze genen. 
 
Omdat deze twee genen een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van erfelijke borstkanker, kregen ze de naam BRCA, waarbij de afkorting BRCA staat voor BReast CAncer (borstkanker). Niet alle vrouwen met de BRCA-genmutatie krijgen echter borst- of eierstokkanker, er spelen dus ook nog andere factoren een rol. 

Verhoogd risico op kanker bij vrouwen 

Dragers van een BRCA-gen lopen een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker. Vrouwen die drager zijn van BRCA1 of het BRCA2-gen lopen een risico van: 
  • 60 tot 80% om ooit borstkanker te krijgen.
  • 20 tot 40% om eierstok- en eileiderkanker te krijgen.

Ter vergelijking: vrouwen die geen BRCA-genmutatie hebben, hebben ongeveer 13% kans op borstkanker en 1,5% kans op eierstokkanker.

Verhoogd risico op kanker bij mannen

Ook mannen die een van de twee BRCA-genen meedragen, hebben een verhoogde kans om bepaalde vormen van kanker te krijgen. Mannen die drager zijn van het BRCA1 of BRCA2-gen lopen een risico van: 
  • 7% om borstkanker te krijgen.
  • 15% om prostaatkanker te krijgen voor de leeftijd van 65 jaar.

Hoe weet je of jij het BRCA-gen meedraagt?

Er is een kans van 50% dat het BRCA-gen erfelijk wordt doorgegeven. Het is mogelijk om via DNA-onderzoek vast te stellen of jij drager bent van het BRCA1 of BRCA2-gen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd bij:  
  • Kankerpatiënt waarvan de familiegeschiedenis wijst in de richting van een erfelijke vorm van borst- eierstok of eileiderkanker.
  • Mensen met familieleden bij wie de genetische afwijking al eerder vastgesteld werd.
Het grootste gedeelte van de kosten van het DNA-onderzoek worden betaald door je ziekteverzekering en de overheid. Je betaalt zelf enkel een deel van het remgeld

Preventieve borstamputatie

Ook de 25-jarige Pilar uit onze televisiespot bleek drager te zijn van het BRCA2-gen. Ze had 91% kans om borstkanker te ontwikkelen en besloot daarom om haar borsten preventief te amputeren. Bekijk haar verhaal over het amputatie en reconstructie proces hier

Borstreconstructie

Na een (preventieve) borstamputatie kan je, net als Pilar, beslissen om een borstreconstructie te laten doen of een borstprothese te laten maken. Dit zijn de verschillende opties waar je uit kunt kiezen:

  • Borstreconstructie met eigen weefsel.
  • Implantaten van synthetisch materiaal.
  • Een uitwendige prothese die je in je bh schuift.
  • Kleefprothese, deze plak je met strips op de huid.

Hoe kunnen wij jou helpen? 

Wil je een DNA-test laten doen om te bepalen of je drager bent van het BRCA-gen, overweeg je een preventieve borstamputatie of wil je een borstreconstructie laten doen? Bij Partena-Ziekenfonds helpen we je graag om uit te zoeken op welke terugbetalingen je in jouw situatie kunt rekenen, ook als je geen hospitalisatieverzekering hebt. We geven je persoonlijk advies en denken met je mee. Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek

 

Bron: allesoverkanker.be 

wat is het BRCA gen

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wat is MS?

Wat is MS?

Blog 14 augustus 2018

Heb je zelf onlangs de diagnose MS (multiple sclerose) gekregen? Of heeft iemand in jouw omgeving MS? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat MS precies is en wat je kunt verwachten. Hieronder geven we je daarom graag wat meer informatie over deze ziekte. 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena