Blog

Zorgen voor mensen met dementie

Lijdt er iemand uit je omgeving aan dementie? Wat is dementie nu precies? Hoe kun je het best helpen? En wat doet Partena Ziekenfonds voor patiënten en hun naasten?

Wat is dementie nu precies? 

Dementie op zichzelf is geen ziekte, maar een syndroom. Het is een samenhangend geheel van bepaalde tekens of symptomen. Deze kunnen het gevolg zijn van een ziekte die de hersenen op een of andere manier aantast. Verschillende ziektes tezamen kunnen met andere woorden tot dementie leiden. De manier waarop dementie verschijnt, hangt bijgevolg af van die onderliggende ziekte(s). 

Dementie is dus een geleidelijk proces en een verzamelnaam voor het gelijktijdig voorkomen van geheugenproblemen, oriëntatiemoeilijkheden, gedragsveranderingen, stemmingswisselingen, problemen met taal en een vermindering van het intellectuele vermogen. 

Wat zijn de symptomen van dementie? 

Hoe kun je nu weten of het gaat om vergeetachtigheid of dat er iets meer aan de hand is? Allereerst is het belangrijk om te weten dat er geen eenduidige symptomen bestaan die er duidelijk op wijzen dat het om dementie gaat. Het is wel belangrijk om te weten dat dementie zich ontwikkelt in verschillende fases. Afhankelijk van welke fase waarin de persoon zich bevindt, duiken er andere symptomen op. Wil je zeker zijn dat het daadwerkelijk om dementie gaat? Dan is het aangewezen om een afspraak te maken bij een dementie-deskundige. Een tijdige diagnose brengt vaak een enorme opluchting met zich mee. 

Hoe ga je als mantelzorger om met iemand die dementie heeft? 

Mantelzorgers vormen de onmisbare schakel voor mensen met dementie. Zij staan dag en nacht paraat om de zorgen van de desbetreffende persoon draaglijk te maken. Zij zorgen ervoor dat de persoon met dementie zo lang mogelijk in zijn of haar vertrouwde thuisomgeving kan blijven wonen. Toch is de zorg voor iemand met dementie niet te onderschatten. Het is een proces van vallen en opstaan.

Toch zijn er een aantal factoren die kunnen helpen in de omgang met de persoon die dementie heeft:

  • Blijf de persoon met dementie als volwaardig persoon behandelen; 
  • Spreek langzaam en zorg dat je boodschap duidelijk en eenvoudig is; 
  • Wijs de persoon niet op het falende geheugen
  • Grijp niet meteen in bij een woede-uitbarsting, laat de persoon in kwestie even uitrazen; 
  • Blijf rustig wanneer de persoon achterdochtig wordt;
  • Als handelingen niet meteen lukken, reageer dan niet geïrriteerd maar pak de zaken samen aan.

Deze bovenstaande tips zullen je al een stap vooruithelpen in de omgang met de persoon met dementie. Het is bovendien belangrijk dat je als mantelzorger op tijd en stond ook voor jezelf zorgt. Wanneer de zorg zo nu en dan te zwaar wordt is het belangrijk dat ook jij je laat helpen.

Praktische hulp en tips

  • Shopavita.be: In onze gezondheidsshop Shopavita.be vind je ook zaken terug die een persoon met dementie in het dagelijkse leven kunnen helpen. Praktisch, maar evengoed spullen voor de persoon met dementie om te kunnen ontspannen. Voor de mantelzorger is het boek 'Op bezoek bij een dierbare met dementie' interessant; met concrete toelichting en voorbeelden.
  • Expertisecentrum Dementie Vlaanderen: In Vlaanderen kun je ook terecht bij het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Zij staan in voor de nodige deskundigheid rond dementie en zorgen ervoor dat het onderwerp op de maatschappelijke agenda komt én blijft.
  • Helpper.be: Of je doet een beroep op Helpper.be: via dit deelplatform kun je geverifieerde helppers uit de buurt inschakelen om kleine klusjes uit te voeren. Zo steek je energie in de zaken die voor jou belangrijk zijn. Het platform zorgt er bovendien voor dat jullie beiden verzekerd zijn en dat de betaling veilig en vlot verloopt.

Hoe helpt Partena Ziekenfonds? 

Wij bij Partena Ziekenfonds streven sterk naar een positieve beeldvorming rond dementie. Vermits 1 op 5 Belgen kans heeft om het syndroom te krijgen, willen wij het taboe doorbreken en het onderwerp bespreekbaar maken. Personen die kampen met dementie hebben dagelijks zorg nodig. Wij zijn er niet alleen voor de personen met dementie maar ook voor hun zorgverleners. Zo kun jij met al je vragen terecht bij onze sociale dienstverlening

Online gids: Hoe leren omgaan met dementie

In onze gids vertellen we jou wat dementie precies inhoudt, hoe je de eerste tekenen kunt herkennen en waarom een tijdige diagnose enorm belangrijk is. Daarnaast zijn wij er ook voor jou. In de gids vind je ook een lijst van diensten die jou in je dagelijkse zorg kunnen bijstaan. Tot slot geven we je enkele tips mee die je eraan zullen herinneren dat het belangrijk is om op tijd en stond aan jezelf te denken. 

Draag je zelf zorg voor iemand met dementie? Lees dan in onze gratis gids hoe je best omgaat met dementie.

dementie.

 

Wat is dementie

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

We helpen je vooruit

We helpen je vooruit

Blog 23 december 2015

Naast een ziekteverzekering biedt een ziekenfonds ook een uitgebreid zorgaanbod aan. Achter dat zorgaanbod schuilt een team van professionele medewerkers waarbij je dagelijks terecht kunt voor advies en dienstverlening afgestemd op jouw persoonlijke situatie. 

De zorgverzekering: een verplicht gegeven

De zorgverzekering: een verplicht gegeven

Blog 21 december 2015

Vroeger werd zorgverlening voor hulpbehoevenden, jong of oud, amper of niet terugbetaald. Om oplopende kosten te vermijden, riep de Vlaamse overheid de Vlaamse zorgverzekering in het leven. Hierdoor heeft elke 26-jarige Vlaming de verplichting elk jaar zijn steentje bij te dragen aan de zorg voor ouderen.

De mantelzorger maakt het verschil in iemands leven

De mantelzorger maakt het verschil in iemands leven

Blog 27 januari 2016

Het kan soms snel gaan. Een ziekte, een ongeval, de start van een therapie en een revalidatie kunnen ervoor zorgen dat je plots hulp nodig hebt. Gelukkig zijn er heel wat mensen die de zorg voor die persoon met veel plezier op zich nemen. Mantelzorgers, zoals dat heet. Maar wat als jij er binnenkort eentje wordt?

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena