Wanneer doe je een zwangerschapstest?

Wanneer doe je een zwangerschapstest?

Ben je zwanger - of niet? Daar hoef je niet naar te raden, want er zijn diverse betrouwbare zwangerschapstests te koop bij de apotheker, zonder voorschrift. Maar vanaf wanneer precies kun je dit testen? En hoe weet je het heel zeker? Deze blog geeft je houvast in een toch wel spannende periode.

Zwanger of niet?

Waaraan kun je merken dat je zwanger bent? Daarover doen allerlei verhalen de ronde. Sommige daarvan zijn waar, andere niet. Een vrij grote zekerheid geeft een zwangerschapstest die je makkelijk zelf kunt uitvoeren op je urine. Enkele druppels volstaan om te weten of je al dan niet in blijde verwachting bent. 

Wil je héél zeker zijn, dan ga je na een doe-het-zelf urinetest best naar de huisarts. Alleen een bloedtest kan een zwangerschap met 100% zekerheid bevestigen. Als het zwangerschapshormoon HCG in je bloed wordt aangetroffen, ben je zwanger. Je huisarts kan die test uitvoeren én je meteen ook antwoord geven op alle vragen die je wellicht hebt. 

Daarnaast kun je zelf misschien ook al merken dat je (misschien) zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen, of signalen, die daarop wijzen. Let wel, iedere vrouw en iedere zwangerschap is anders.

Waaraan kun je merken dat je zwanger bent?

  • je menstruatie blijft uit
  • je bent moe en/of misselijk
  • je koffie of je lievelingseten smaakt niet meer
  • je borsten zijn wat groter en gevoeligerje moet vaker plassen
Daarnaast kun je ook last hebben van een verhoogde lichaamstemperatuur, wisselende stemmingen, donkere tepels, ... 

Vanaf wanneer kun je een zwangerschapstest doen?

Een zwangerschap is in principe opspoorbaar zes dagen na je ovulatie (eisprong), dit is twee weken na je vorige menstruatie. Maar je kunt pas een echt betrouwbare zwangerschapstest doen vanaf de eerste dag waarop je normaal gesproken zou menstrueren. Welke dag is dit? Tel 28 dagen vanaf de eerste dag van je vorige menstruatie. Voorbij dit punt kun je een zwangerschapstest doen. Hoe langer je wacht, hoe betrouwbaarder de uitslag, want dan is de concentratie van zwangerschaphormoon HCG in je urine hoger. 
 

Wanneer doe je een zwangerschapstest bij een onregelmatige cyclus?

Het eerste teken van een mogelijke zwangerschap verdient wél nog wat meer uitleg. Je menstruatie blijft uit, je wordt niet ongesteld op de datum dat je dit normaal wél zou worden. Dit kan al voor een probleem zorgen, want misschien houd je die data wel niet goed bij en weet je niet zeker wanneer je voor het laatst ongesteld was. Of je hebt last van een onregelmatige cyclus: soms lang, soms kort. Hoe kun je dan toch vrij juist schatten wanneer je ‘normale datum’ is en wanneer je dus een zwangerschapstest kunt doen? Neem je langste menstruatiecyclus van het afgelopen half jaar, en tel daar nog een dag bij. Na dát aantal dagen kun je betrouwbaar een zwangerschapstest doen.

Tip: lees aandachtig de bijsluiter van je zwangerschapstest, dan weet je of je de test ‘s ochtends moet doen of op om het even welk moment van de dag. 

Is de zwangerschapstest positief? En bevestigt ook je huisarts na een bloedtest dat je zwanger bent? Neem dan zeker de tijd om antwoord op ál je vragen te verzamelen. 

 

Je bent zwanger. En nu? 

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je je ook verdiepen in alles wat je moet weten om gezond zwanger te zijn, 9 maanden lang. 

  • Wat mag je veilig eten en drinken, wat beter niet? 
  • Welke vitamines en andere supplementen heb je nodig? 
  • Welke onderzoeken zijn aan te raden en mogelijk tijdens je zwangerschap?
  • Hoe zit het met sporten en werken? 

We wensen je alvast een prachtige zwangerschap!

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.

zwangerschapstest

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Dossier zwangerschap en geboorte

Info over zwangerschap, bevalling, en het leven met een nieuwe baby. Reken ook op Partena voor kraamzorg, kinderopvang, zwangerschapsverlof en babyvoordelen.

Nieuwsbrief voor aanstaande ouders

Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief boordevol informatie om van je zwangerschap en de eerste levensjaren van je kind een onvergetelijke tijd te maken.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Gastblogger Lisa: Put a baby in my belly

Gastblogger Lisa: Put a baby in my belly

Blog 24 mei 2019

Kinderen! Ze zijn een hoop werk. Je krijgt nooit de energie terug die je erin steekt. Ze kosten handen vol geld. Je bent nooit meer zorgeloos. Je me-time is onbestaande. Om dan nog maar te zwijgen over de impact die ze hebben op je relatie. En ook al doe je alles juist, ze draaien op de koop toe toch niet altijd uit zoals je vooraf had gedacht! Dus rationeel gezien wil je toch geen kinderen? Maar zo werkt het helaas niet...

Infogesprek aanstaande ouders

Infogesprek aanstaande ouders

Blog 15 november 2018

Wat moet je regelen als er een kindje op komst is? Bij Partena zorgen we ervoor dat je als aanstaande ouder niet voor verrassingen komt te staan. Maak een afspraak met een klantenadviseur in een kantoor in je buurt. Wij maken graag tijd om al je vragen te beantwoorden.

Meer over zwangerschap, geboorte en baby

partena babyvoordelen
 
zwangerschapsverlof

 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena