Blog

Wanneer is het tijd voor de eerste inentingen van je baby?

De juiste inentingen beschermen je baby tegen diverse risicovolle ziektes. Bovendien beschermen ze ook de rest van de gemeenschap. 

De eerste inentingen worden toegediend aan je baby vanaf hij/zij 2 maanden oud is. Er werd een vaccinatieschema opgesteld zodat het allemaal wat overzichtelijk blijft. Wil je graag meer weten over je zwangerschap? Schrijf je in voor onze zwangerschapsnieuwsbrieven.

Hoe werkt een vaccin?

Een vaccin bevat gemanipuleerde of onschadelijk gemaakte microben, die via een injectie het lichaam worden ingebracht. Het immuunsysteem zal deze microben identificeren en antilichamen aanmaken om ze te vernietigen. 

Omdat ons immuunsysteem een uitstekend geheugen heeft, zal het nadien onmiddellijk de nodige antilichamen aanmaken van zodra het opnieuw in aanraking komt met deze of een gelijkaardige microbe. 

Een vaccin legt het immuunsysteem dus niet lam, zoals sommigen beweren. Het werkt net omgekeerd: het wekt reacties op zodat het lichaam later beter gewapend is als het echt met de ziekte in kwestie te maken krijgt. 

Het vaccinatieschema voor zuigelingen

De enige inenting die echt wettelijk verplicht is, is die tegen polio. Toch raadt men ook een paar andere vaccins aan, en dat volgens dit vaccinatieschema: 

 • 2 maanden oud
  • Een vaccin dat bescherming biedt tegen 6 ziekten: polio, difterie, tetanus, kinkhoest, hepatitis B en haemophilus influenzae type b, met herhalingsdoses op 3, 4 en 15 maanden
  • Pneumokokken, met herhalingsdoses op 4 en 12 maanden
 • 12 maanden oud
  • BMR-vaccin, dat bescherming biedt tegen 3 ziekten: bof, mazelen en rodehond
 • 15 maanden oud
  • Meningitis, dat bescherming biedt tegen hersenvliesontsteking type C

Goed om te weten:

 • Op de leeftijd van 18 maanden moet je een doktersattest indienen bij je gemeente. Dit attest bewijst dat je kind ingeënt is tegen polio. 
 • Al de aanbevolen vaccins zijn gratis. Vraag aan de arts die je baby inent informatie over het vignet waarmee je het vaccin kan halen.

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.

Vaccinatie voor baby's

Gerelateerde categorieën

Nieuwsbrief voor aanstaande ouders

Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief boordevol informatie om van je zwangerschap en de eerste levensjaren van je kind een onvergetelijke tijd te maken.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Kinderen en medicijnen

Kinderen en medicijnen

Blog 28 september 2015

Je kind voelt zich niet lekker. Maar is het echt nodig om onmiddellijk naar het medicijnenkastje te hollen? Denk goed na voor je geneesmiddelen toedient aan een kind!

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena