Blog

Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?

Een glaasje cava tijdens de lunch, een paar pintjes op café of een glaasje wijn bij het avondeten. Het drinken van alcohol wordt over het algemeen gezien als iets gezelligs en is sociaal geaccepteerd. En juist om die reden valt een alcoholverslaving niet direct op. In België kampt echter 1 op de 10 personen met een alcoholprobleem.

Denk je dat je zelf te veel drinkt of ken je iemand waarvan je vermoedt dat hij verslaafd is aan alcohol? Hieronder lees je hoe je een alcoholverslaving herkent; welke schade alcohol aanricht en welke stappen je moet zetten om van een alcoholverslaving af te komen.

Wat is een alcoholverslaving?

Het VAD raadt over het algemeen aan om niet meer dan 10 standaardglazen alcohol per week te drinken en de consumptie daarvan over verschillende dagen te verspreiden. Voor de definitie van een alcoholverslaving is het aantal glazen alcohol dat iemand wekelijks drinkt eigenlijk niet eens echt van belang. We spreken van een alcoholverslaving zodra iemand geestelijk en/of lichamelijk afhankelijk is van alcohol. Een alcoholist drinkt zoveel dat zijn gezondheid, werk en/of sociale leven er ernstig onder lijden.

Hoe herken je een alcoholverslaving?

Alcoholverslaving is een ziekte waarbij iemand geen controle meer heeft over zijn alcoholgebruik.

Een alcoholist ervaart daardoor onthoudings- en tolerantieverschijnselen:

  • Onthoudingsverschijnselen: wanneer iemand die verslaafd is aan alcohol stopt met drinken ervaart hij onthoudingsverschijnselen zoals misselijkheid, transpiratie, prikkelbaarheid, angst, slapeloosheid en trillen.
  • Tolerantie houdt in dat iemand een steeds grotere hoeveelheid alcohol nodig heeft om hetzelfde effect te ervaren.

Vicieuze cirkel

Een alcoholist komt zo al snel in de vicieuze cirkel van een verslaving terecht: hij drinkt om de ontwenningsverschijnselen tegen te gaan en ontwikkelt zo een steeds grotere tolerantie.

 

Door langdurig alcoholgebruik ontstaat afhankelijkheid; een alcoholist heeft voortdurend de drang om iets te drinken en uiteindelijk gaat de alcohol zijn leven domineren. Door het drinken van alcohol verdwijnt bovendien het vermogen tot zelfkritiek. Hierdoor zullen mensen die verslaafd zijn aan alcohol zelf vaak ontkennen dat ze verslaafd zijn. Een alcoholverslaving is zo moeilijk te herkennen.

De gevolgen van een alcoholverslaving

Een alcoholverslaving heeft een grote impact op het leven van de verslaafde en op zijn omgeving. Het in stand houden (en het ontkennen) van de verslaving vraagt veel tijd, waardoor werk, familie en vrienden naar de achtergrond verdwijnen.

 

Daarnaast richt langdurig alcoholgebruik schade aan aan organen zoals de alvleesklier en de lever. Pancreatitis, levercirrose, hepatitis B, leverkanker, hartritmestoornissen, een hart- of herseninfarct, dementie of de ziekte van Korsakov kunnen daar het gevolg van zijn. Zo kan iemand die verslaafd is aan alcohol zich letterlijk dood drinken.

Wat te doen bij een alcoholverslaving?

Sommige mensen slagen erin om zelf hun alcoholprobleem op te lossen. Het is inmiddels echter bewezen dat voor veel alcoholverslaafden professionele hulp de grootste kans op succes biedt. Motiverende gespreksvoering, psychologische begeleiding, zelfhulpgroepen of zelfs medicatie kunnen helpen om van de verslaving af te komen.

 

Denk je dat je zelf een alcoholverslaving hebt of herken je de signalen van een alcoholverslaving bij iemand uit je omgeving? Dan is hulp vragen van een professional een van de beste dingen die je kan doen. 
alcoholverslaving

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Op de festivalweide mét de kinderen? Luister vooral naar jullie oren ...

Op de festivalweide mét de kinderen? Luister vooral naar jullie oren ...

Blog 18 juni 2019

Opletten met vingers tussen de deur” en “niet van dat muurtje springen!”, klinken heel bekend in de oren. Maar waarom waarschuwen we kinderen minder voor alledaagse zaken, zoals lawaaihinder? Kermis, vuurwerk, te luide films en uiteraard ook concerten kunnen best schadelijk zijn voor de oren. Wapen je dus en rust je kroost (en jezelf ...) uit met een degelijke oorbescherming wanneer jullie straks samen een festival bezoeken.

Verdacht vlekje gespot op je huid? Absoluut het bekijken waard

Verdacht vlekje gespot op je huid? Absoluut het bekijken waard

Blog 11 juni 2019

Genieten van het zonnetje? Jazeker! Zonnige dagen zorgen niet alleen voor een goed humeur en de nodige energie, ze houden ook je vitamine D-voorraad op peil. Alleen, gezond genieten van de zon doe je met mate: dus goed beschermd én juist gedoseerd. Wist je dat jaarlijks ongeveer 2.200 Belgen te maken krijgen met een melanoom, een zeer agressieve vorm van huidkanker. Hou dus regelmatig je huid in de gaten en wees waakzaam voor verdachte vlekjes ...

Waarom vaccineren nog steeds zo belangrijk is

Waarom vaccineren nog steeds zo belangrijk is

Blog 9 april 2019

Gedurende de eerste 18 jaar van ons leven krijgen we vaccinaties tegen wel 12 verschillende ziektes. Zo krijgen we inentingen tegen: difterie, kinkhoest, tetanus, polio, mazelen, rodehond, hepatitis B, enzovoort. Ondanks al deze inentingen is er slechts één vaccin verplicht, namelijk dat tegen kinderverlamming of poliomyelitis. Maar daar stop het niet: ook als volwassene kunnen sommige vaccinaties van belang zijn.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena