Blog

Voeding die je hongergevoel stimuleert

Sommige voedingsmiddelen, zoals suiker, stimuleren de honger. Ze worden ‘orexigeen’ of eetlustopwekkend genoemd. Wil je gezond eten of een beetje afvallen, dan eet je ze best met mate.

Geboren verleiders

Door hun uiterlijk of door de gedachten die ze oproepen geven sommige voedingsmiddelen of voedingsproducten je extra veel zin om ze te eten, nog vóór je ze hebt geproefd. Andere bezorgen je zo veel plezier tijdens het eten dat ze een onmiddellijk stimulerend effect hebben op je hongergevoel. 

Dat is vaak het geval voor zoet, zout en/of vet voedsel zoals koekjes, charcuterie, chips of chocolade. In het algemeen hebben alle voedingsmiddelen die de zintuigen stimuleren – met hun textuur, hun smaak of hun geur – of die een sterk emotioneel potentieel hebben, de neiging om je eetlust of je hongergevoel op te wekken. Download ook onze handige gids over gezonde voeding.

Eetlustopwekkers

Echte eetlustopwekkende producten zijn voedingsmiddelen die, door een biologisch mechanisme, de eetlust stimuleren nadat we ze hebben geproefdHoe komt het dat sommige soorten voeding het hongergevoel kunnen stimuleren? 

  Het hongermechanisme in je lichaam

  • Een daling in je suikerspiegel zet in je lichaam een mechanisme op gang waardoor je een hongergevoel krijgt. 
  • Bepaalde voedingsmiddelen, en dan vooral suikerrijke producten, doen de bloedsuikerspiegel pijlsnel stijgen.
  • Je insulinespiegel (hormoon dat het glucosegehalte in het bloed regelt) stijgt even snel mee. De suiker wordt snel weer afgebroken. 
  • Het resultaat: je bloedsuikerspiegel daalt net zo snel weer als hij gestegen was.
  • Je krijgt kort na je suikerrijke hap alweer een hongergevoel.

  Kies liever voor verzadiging

  Wil je vermijden dat je kort nadat je iets gegeten hebt alweer een hongergevoel krijgt? Kies dan voor voedingsmiddelen die je een gevoel van verzadiging geven.

  Bronnen

  Alles wat je moet weten over gezond eten

  Ontdek tips om gezonder te eten in onze gratis gids.

  ebook gezond eten

  Over suiker

  Hoeveel suiker mag je per dag eten? Welke soorten suiker zijn er? Hoe kun je op een gezonde manier minder suiker eten? Ontdek het hier. 

  De kracht van het vieruurtje

  De kracht van het vieruurtje

  Blog 18 mei 2016

  Een gezond tussendoortje of vieruurtje is een uitstekende manier om te vermijden dat je naar ongezonde snacks grijpt. Maak van het vieruurtje een volwaardig eetmoment. Het levert nieuwe energie en stilt je honger. Maar stel je vieruurtje wel zorgvuldig samen.

  Ga voor de Groepsuitdaging

  Ga voor de Groepsuitdaging

  Blog 18 mei 2016

  Vorm een team met vrienden, familie, collega’s, … : de Groepsuitdaging van de Suiker-reflex is de ideale manier om elkaar te motiveren en te kiezen voor een leven met minder suiker!

  Meer weten over suiker?

  Reken op de Suiker-reflex van Partena Ziekenfonds. Doe de Suikertest, en ontdek je suikerprofiel. Volg het Stappenplan, en leer minder suiker te eten in 21 dagen. Goed op weg om minder suiker te eten? Controleer het met de Suikerbarometer.

   
   

  Wij luisteren altijd

  Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


  Sluiten

  Kantoorzoeker

  Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

  Zoek een kantoor

  MijnPartena

  Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

  MijnPartena