Blog

Verdacht vlekje gespot op je huid? Absoluut het bekijken waard

Genieten van het zonnetje? Jazeker! Zonnige dagen zorgen niet alleen voor een goed humeur en de nodige energie, ze houden ook je vitamine D-voorraad op peil. Alleen, gezond genieten van de zon doe je met mate: dus goed beschermd én juist gedoseerd. Wist je dat jaarlijks ongeveer 2.200 Belgen te maken krijgen met een melanoom, een zeer agressieve vorm van huidkanker. Hou dus regelmatig je huid in de gaten en wees waakzaam voor verdachte vlekjes ...

Huidkanker is de meest voorkomende én snelst stijgende vorm van kanker. Onbeschermd zonnen vormt een invloedrijke oorzaak van dat probleem. Verrassende vaststelling: we beschermen ons relatief goed tegen de zon op reis, maar eenmaal thuis vergeten we dat vaak! Een goede raad? Op winterdagen kun je gerust 20 min. onbeschermd de zon in. Op hete zomerdagen echter is zonnecrème smeren essentieel. Meer nog, even belangrijke aanbevelingen zijn: blijf uit de zon tussen 11 uur en 15 uur, zoek voldoende schaduw op en draag beschermende kledij.

Om je optimaal te beschermen zou je 2 mg zonnecrème per cm2 moeten smeren. Uiteraard doet niemand dat. Gebruik daarom sowieso een hoge factor (50) en smeer je om de 4 uur in. Weet ook dat warmte niets met zonnestraling te maken heeft. Zo kun je bijvoorbeeld perfect verbranden tijdens een skireis. Check bij zonnig weer steevast de UV-index: bij 3-4 smeer je je best in”, aldus dermatoloog Thomas Maselis.

1 op 75 heeft kans op een melanoom 

Dermatologen merken dat mensen de risico’s van het zonnen wel kennen, maar hun huid toch onvoldoende beschermen. In 1940 was het risico op een melanoom nog 1 op 1.500, vandaag is dat 1 op 75. Naast dat risico op die agressieve huidkanker zorgt de blootstelling aan de zon ook nog voor een snelle veroudering van de huid, rimpels, andere huidtumoren … Euromelanoma is dan ook heel duidelijk: huidkanker is te voorkomen en je beschermen tegen de zon moet een tweede natuur worden, net zoals tanden poetsen.

Neem regelmatig je huid onder de loep!

Wie een raar vlekje spot, hoeft niet meteen een dermatoloog op te zoeken. Ga eerst naar je huisarts en die zal je dan doorsturen, mocht dat nodig zijn. Vervolgens kijken we met een dermatoscoop, een heel handige tool, doorheen de vlek en kunnen zo dieper gelegen structuren beter beoordelen
Dermatoloog Thomas Maselis

Probeer je huid een keer per maand te bekijken en controleer of er veranderingen zijn. Denk hierbij vooral aan vlekjes en/of moedervlekjes die er plots anders uitzien dan normaal. Zo’n controle duurt slechts enkele minuten en kan echt wel je leven redden. Er bestaan alvast vier soorten huidkanker die je aandacht verdienen als je jouw huid onderzoekt. Op de website van Euromelanoma lees je waar je precies moet op letten.

Van dergelijke apps ben ik wel voorstander. Let wel, ze werken met een computergestuurde beeldanalyse, en dus mis ik het nut van dermatoscopie. Ze vervangen zeker geen dokters, maar zijn wel nuttig voor een eerste schifting: verdacht vlekje of niet.
Dermatoloog Thomas Maselis

Hoe onderscheid je nu een onschuldige sproet van een kwaadaardig melanoom? Volg de ABCDE-regel!

 1. Asymmetry/ Asymmetrie
  Je vlek heeft geen ronde of ovale vorm, en randen - kleuren die niet hetzelfde verdeeld zijn rond het centrum van de vlek.item 1
 2. Border /rand
  Je vlek heeft onregelmatige en ongelijke randen, zoals op een landkaart.item 2
 3. Color /kleur
  Je vlek heeft verschillende kleuren (bruin, rood, wit ...).item 3
 4. Diameter > 6 mm
  De diameter van je vlek is groter dan 6 millimeter (het gommetje van een potlood). 
 5. Evolution /evolutie
  Je vlek verandert snel van grootte, vorm, dikte en kleur.

Het is niet omdat een vlek een van bovenstaande kenmerken heeft, dat het per definitie om een kwaadaardig melanoom gaat. Toch raadpleeg je best een dermatoloog wanneer je een of meer verdachte eigenschappen vaststelt.

Zelf aan de slag met de SkinVision app.

Partena Ziekenfonds gaat nog een stapje verder. We helpen je graag bij het in de gaten houden van je gezondheid. Vandaar dat we de nieuwe SkinVision app, een wetenschappelijk verantwoorde smartphone app, ondersteunen. Daarmee weet je binnen de 30 seconden of een plekje op je huid verdacht is of niet. Hoe? Maak een foto, krijg meteen een beoordeling van het risico en ontvang indien nodig gespecialiseerd advies.

Van dergelijke apps ben ik wel voorstander. Let wel, ze werken met een computergestuurde beeldanalyse, en dus mis ik het nut van dermatoscopie. Ze vervangen zeker geen dokters, maar zijn wel nuttig voor een eerste schifting: verdacht vlekje of niet. Op voorwaarde wel dat je het juiste letsel fotografeert … Zo komt het vaak voor dat patiënten komen aanzetten met bijvoorbeeld ongevaarlijke ouderdomswratten”, besluit Maselis.

Voorkomen is beter dan genezen.

Daarom zorgt Partena voor een terugbetaling van raadplegingen en/of onderzoeken die verband houden met de preventie of opsporing van kanker (bv. uitstrijkje, zelf test …), cardiovasculaire ziekten, allergieën, osteoporose, luchtwegaandoeningen en diabetes. 

 
Controle huid

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Gezondheidsapps die we warm aanbevelen

Gezondheidsapps die we warm aanbevelen

Blog 19 juli 2019

De gezonde reflex van Partena Ziekenfonds? Je zo gezond, energiek en zelfstandig mogelijk in het leven laten staan! Een hele mond vol … Maar concreet betekent het dat we je graag een pak  oplossingen aanbieden op vlak van gezondheid én persoonlijk comfort. Handige tips & tricks waarmee je zelf makkelijk aan de slag kunt. Zoals onderstaande gezondheidsapps, bijvoorbeeld. Maak alvast kennis en ontdek vooral hoe lonend ze zijn!

Op de festivalweide mét de kinderen? Luister vooral naar jullie oren ...

Op de festivalweide mét de kinderen? Luister vooral naar jullie oren ...

Blog 18 juni 2019

Opletten met vingers tussen de deur” en “niet van dat muurtje springen!”, klinken heel bekend in de oren. Maar waarom waarschuwen we kinderen minder voor alledaagse zaken, zoals lawaaihinder? Kermis, vuurwerk, te luide films en uiteraard ook concerten kunnen best schadelijk zijn voor de oren. Wapen je dus en rust je kroost (en jezelf ...) uit met een degelijke oorbescherming wanneer jullie straks samen een festival bezoeken.

Waarom vaccineren nog steeds zo belangrijk is

Waarom vaccineren nog steeds zo belangrijk is

Blog 9 april 2019

Gedurende de eerste 18 jaar van ons leven krijgen we vaccinaties tegen wel 12 verschillende ziektes. Zo krijgen we inentingen tegen: difterie, kinkhoest, tetanus, polio, mazelen, rodehond, hepatitis B, enzovoort. Ondanks al deze inentingen is er slechts één vaccin verplicht, namelijk dat tegen kinderverlamming of poliomyelitis. Maar daar stop het niet: ook als volwassene kunnen sommige vaccinaties van belang zijn.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena