Blog

Verbrand door de zon! En nu?

De waarheid mag niet worden verbloemd: een verbrande huid is onherstelbaar beschadigd. De zichtbare verbranding is namelijk niet het enige letsel die de zon veroorzaakt. De echte schade zit dieper en is niet zichtbaar.

En daar is de zon! Je bent blij, eindelijk verlost van die ellendige regen en die bijtende kou. Maar opgepast, ook van de zon kun je een slecht humeur krijgen. Een zonnebrand is niet alleen pijnlijk op het moment zelf, daarnaast kan het ook schade aanrichten voor later. 

Zonnebrand is de reactie van de huid op langdurige blootstelling aan zonlicht. Onze huid wordt te lang blootgesteld aan de UV-straling van de zon, waardoor we een rode, gevoelige en opgezwollen huid krijgen. Zonnebrand is meestal een eerstegraads verbranding, maar pas op: de huid kan ook vochtblaren ontwikkelen. In ernstige gevallen van blootstelling aan zonlicht en hitte kunnen ook koorts, rillingen en misselijkheid optreden, zodat medische spoedhulp noodzakelijk is.

Overvloedige blootstelling aan zonlicht in onze jonge jaren kan er daarnaast voor zorgen dat we later sneller rimpels en plooien in onze huid krijgen, samen met een verhoogd risico op huidkanker. Download ook onze handige gids over je reisapotheek.

Zonneschade

Je ziet zo rood als een kreeft, je huid gloeit en het slapen gaat zeer moeizaam. Het contact van je huid met je lakens of kledij doet enorm veel pijn. Wat kan je doen? 

  • Aftersun-crèmes kunnen de schade niet herstellen, maar ze hydrateren wel de verdroogde huid.
  • Is je huid rood, maar heb je geen blaren? Dan kunnen een lauwe douche en verkoelende kompressen ook voor verlichting zorgen. Gebruik daarbij geen zeep! 
  • Heb je wel last van blaren? Raadpleeg dan je huisarts!
Verder blijf je best uit de zon tot je huid weer voldoende hersteld is. Een extra dosis zonlicht kan de huidcellen namelijk nog meer schade toebrengen.

Alles wat je moet weten over je reisapotheek

Wil je meer weten over wat je allemaal best meeneemt in je reisapotheek? Download dan onze gratis gids met nuttige tips!

Reisapotheek

Zonnebrand

Dossier vakantie

Gezonde reistips, vakanties en
zomerkampen met ledenkorting,
en alle info over onze reisbijstandsverzekering.

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Bescherming tegen de zon

Slim genieten van de zon doe je zo

Zonlicht is bevorderlijk voor het gemoed. Bij wintermoeheid of herfstblues is het aan te raden om zoveel mogelijk licht op te zoeken. Op die manier maak je meer cortisol aan, een hormoon dat voor energie zorgt. Maar hoe geniet je op een verantwoorde manier van de zon?

Zonnecreme tips

Zonnecrème: waarop moet je letten?

De keuze van een zonneproduct is erg belangrijk. Kies steeds voor een product dat zowel afgestemd is op je huidtype als op de omstandigheden. Op wat moet je letten bij de aankoop ervan en hoe moet je het correct gebruiken?

Zon bescherming

Bescherm je oogappel tegen de zon

Als het over bescherming tegen de zon gaat, verdienen kinderen een speciale vermelding. Hun huid is namelijk dunner en gevoeliger voor zonlicht. Redenen genoeg om hen optimaal te beschermen.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena