Blog

Gastblogger Pilar: To breastfeed or not to breastfeed

Na de geboorte van mijn dochtertje was het tijd om verder te gaan met de intensieve screenings. En ik stond alweer voor een dilemma...

Borstvoeding geven heeft een grote invloed op de samenstelling van je borsten. Daarom kan er tijdens een borstvoedingsperiode geen betrouwbare echo- of mammografie worden uitgevoerd. Tel die tijd op bij de duur van de zwangerschap en dan krijg je een gevaarlijk lange periode zonder controles.

En dan nog dit: borstvoeding geven zou de kans op borstkanker drastisch kunnen verminderen. Maar mochten er al slechte cellen aan het ontwikkelen zijn, '...dan zou ik er te laat bij zijn', en zouden mijn kindjes mogelijk moeten opgroeien zonder moeder. Ik durfde het risico niet te nemen, de schrik zat er goed in, en ik besloot geen borstvoeding te geven. Die keuze viel me op dat moment eerlijk gezegd niet zo heel zwaar. 

Twee tikkende tijdbommen

Het idee dat ik mijn baby zou voeden met 2 tikkende tijdbommen was naar mijn gevoel te absurd voor woorden. Ik denk dat ik sowieso geen borstvoeding had willen geven, controles of niet. Het voelde gewoon niet goed. Het omgekeerde kan echter net zo goed. Ik hoor verhalen van vrouwen die het fijn vonden dat hun borsten nog iets goeds teweeg konden brengen. Hun baby zelf kunnen voeden was op die manier een prachtig afscheid. 

Het idee dat ik mijn baby zou voeden met 2 tikkende tijdbommen was naar mijn gevoel te absurd voor woorden. Ik denk dat ik sowieso geen borstvoeding had willen geven, controles of niet. Het voelde gewoon niet goed.

Jouw keuze 

Elke jonge moeder, met of zonder genetisch defect stuit op kritiek in het debat borstvoeding versus flesvoeding. Welke keuze je ook maakt, je wordt er geen betere of slechtere moeder door. Aan beide zijn voor- en nadelen verbonden die sterk afhangen van de situatie waarin je je bevindt. De keuze ligt uiteindelijk bij jou.

Ik heb geleerd dat elk verhaal uniek is, en dat er geen juiste of verkeerde keuze is. Er zijn altijd verschillende factoren die iemand tot een bepaalde beslissing brengen. Ik denk dat het belangrijk is dat daar respect voor is. Respect voor jezelf, of voor een familielid of vriendin die dit meemaakt. Probeer te vertrouwen op de keuzes die zij maakt, en haar niet te veroordelen. Het is zo al moeilijk genoeg. 

Opgelucht 

Na de bevalling kreeg ik 2 pilletjes die de melkproductie stil legden. Ik had geen last van naweeën en ook de stuwing bleef uit.  Het beviel me best goed, flesvoeding geven. Ik merkte dat ik veel sneller herstelde van de bevalling dan na mijn eerste dochtertje, en ik kon met een gerust hart wat bijslapen terwijl mijn man voor de baby zorgde.

Voor mij persoonlijk was die extra rust een zegen, ik voelde me sterk en zelfzeker in mijn rol als moeder en was al snel in staat om kleine Pippa in mijn hart te sluiten. De perikelen aan het begin van de zwangerschap leken plots heel veraf en voor het eerst sinds alles kon ik opgelucht adem halen.

Na een aantal weken waren mijn borsten terug in hun normale toestand en kon ik op controle. De dokters wilden deze keer een MRI scan uitvoeren om de eerder ontdekte fibroadenomen wat beter in kaart te kunnen brengen.

Ook zou er worden gekeken of er geen verdachte cellen verstopt zaten achter het goedaardige gezwel…

 
Pilar

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Partena Gastblogger: Pilar

Pilar is massagetherapeut in een groepspraktijk voor psycho- en massagetherapie, en mama van twee lieve dochtertjes. Ze is drager van een BRCA2-genmutatie. Een erfelijk foutje dat borstkanker veroorzaakt. Omdat ze 91% kans had om ziek te worden, koos ze voor preventieve amputatie. Het veranderde haar leven op alle fronten. Nu helpt ze anderen. Voor Partena Ziekenfonds schrijft ze maandelijks haar verhaal neer. 

Pilar is ook te zien in onze televisiespot, en vertelt ons haar verhaal in een videoreportage.

Bekijk het hier.

Pilar

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Gastblogger Pilar: Gedeelde smart is halve smart

Gastblogger Pilar: Gedeelde smart is halve smart

Blog 21 juni 2019

Toen ik aan de start van mijn brca-avontuur enkele maanden moest wachten op de resultaten van het genetisch onderzoek heb ik nagedacht over of- en hoe ik alles zou communiceren naar mijn omgeving. Het is één iets om je dichte vrienden en familie in vertrouwen te nemen, maar het is iets anders om echt naar buiten te komen en je verhaal te delen met kennissen en wildvreemden. 

Gastblogger Pilar: Een weeffout in mijn DNA

Gastblogger Pilar: Een weeffout in mijn DNA

Blog 24 september 2018

Al op jonge leeftijd hoorde ik over het genetisch defect dat mijn familie ziek maakte. Mijn mama is er altijd open en eerlijk over geweest. Dat was haar manier om mij te wapenen tegen wat mij onvermijdelijk te wachten stond. Na alle andere vrouwen in onze familie, was het op mijn 21ste mijn beurt om me te laten testen... 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena