Blog

Tips voor examenstress

De examenperiode. Een periode waar heel wat stress bij komt kijken bij kinderen, maar ook bij de ouders. We gingen ten rade bij psychologe Maruschka en Cedric van de Partena Luisterlijn.

Een periode van onenigheid

De examenperiode veroorzaakt vaak heel wat wrijvingen tussen ouder en kind. De meest voorkomende ruzies ontstaan vaak omdat de ouder vindt dat zoon of dochter nog niet voldoende gestudeerd heeft, geen goede studiemethode toepast of niet op tijd gaat slapen of opstaat. Kinderen vinden dan weer vaak dat hun ouders zich te vaak bemoeien en ze te weinig tijd krijgen voor ontspannende activiteiten, zoals afspreken met vrienden of tv-kijken, gamen, enzovoort.

Deze wrijvingen zorgen ervoor dat je kind zich vaak niet begrepen voelt of heeft het gevoel dat hij of zij perfect moet zijn en steeds te moeten presteren. De ouders kunnen dan weer het gevoel hebben dat hun kind het belang van studeren niet begrijpt.

Hierdoor ontstaan spanningsvelden omdat er weinig ruimte is voor rustige communicatie. Zo kan je zoon of dochter faalangst krijgen, rebelleren of vluchten van de situatie om los te komen van de spanningen die hij of zij thuis ervaart. Thuis moet namelijk voelen als een plek waar je letterlijk en figuurlijk thuis kan komen.

Een cruciaal moment in de ontwikkeling van je kind

Elke ouder denkt na over de balans tussen vrijheid en verantwoordelijkheid. Vaak zie je ook dat de ouders andere ideeën hebben en dat ook dit de spanning verhoogt binnen een gezin.

Puberteit en jongvolwassenheid zijn net die momenten waarop kinderen keuzes in vraag stellen en nadenken over wat ze willen en wie zij zijn. Ouders voelen dan ook dat het niet meer zo evident is om hun kinderen te overtuigen of te dwingen. Het kind wil zelf stukken van zijn/haar leven in handen nemen.

Waarom zou studeren voor jou belangrijk kunnen zijn? Als ik niet studeer, hoe ziet mijn leven er dan uit? Soms helpt het voor een kind om hen te doen nadenken over wat bepaalde zaken juist inhouden. Zo komen zelf tot een beter inzicht.

Luister naar je kind. Door hen het gevoel te geven dat ze deel mogen uitmaken van het gesprek en bepaalde keuzes, lukt het vaak beter om hen iets mee te geven over wat waardevol is in het leven. Soms is het ook belangrijk dat je kind eens een fout maakt. Zo leren ze zelf goed voelen wat ze willen en niet. 

Als ouder voel je goed aan dat kinderen op die leeftijd kwetsbaar en impulsief kunnen zijn, dat ze niet noodzakelijk denken op lange termijn. Door hen hier zelf over te laten nadenken en uit te nodigen tot een gesprek, kunnen ze hun kind hier bij laten stil staan. Laat hen ook zelf nadenken over de betekenis van studies. Maak ruimte voor een open discussie met interesse voor de standpunten van je kind.

Enkele concrete tips voor minder examenstress

 • Wees beschikbaar
  Steun je kind door bijvoorbeeld ’s avonds samen met hen te eten. Zorg voor een rustige studieplaats met niet teveel afleiding en breng een lekker vieruurtje. Stel samen de planning op, inclusief voldoende ontspanningsmomenten. Steunen kan ook door interesse te tonen. Dit kan door te vragen hoe het studeren lukt of hoe het examen is geweest. Een dikke knuffel of een lief gebaar kunnen je kind een duwtje in de rug geven.

 • Benadruk dat je best doen het belangrijkste is
  Maak duidelijk dat het niet zo erg vindt als het resultaat wat minder is, als je zoon of dochter maar z’n best doet. Beloon met andere woorden de inzet, niet het resultaat. Maak die inzet ook concreet.

 • Bespreek mogelijke oplossingen bij een minder resultaat
  Denk samen na over wat ze al dan niet kunnen doen om hun slaagkansen te maximaliseren. Als je kind bang is om een slecht examen af te leggen, overloop dan eens met hem of haar wat er kan gebeuren als dat examen inderdaad slecht zou aflopen. Het kan je kind geruststellen om te merken dat er voor alles een oplossing bestaat. Probeer ook zelf rustig te blijven, een kind kan onzeker worden als je als ouder te bezorgd bent over een slechte afloop.

 • Laat voldoende ontspanning en sociaal contact toe
  Besef dat er ook ruimte moet zijn om zich te ontspannen door af te spreken met vrienden. Het is wetenschappelijk bewezen dat een evenwicht tussen spanning en ontspanning beter werkt op lange termijn. Een examenperiode is bovendien ook erg eenzaam, gezien je kind uren boven de boeken zit. Af en toe wat sociale media is dan ook een zoektocht naar sociaal contact. Bespreek hoe je kind hier gezond en evenwichtig mee kan omgaan.

 • Maak je niet kwaad
  Lukt het studeren even niet of heeft je kind een slecht gevoel bij de laatste toets? Een goede tip: maak je niet kwaad. Je kan een goede hulp betekenen voor je kind wanneer jouw vertrouwen overeind blijft. Ga samen met je kind op zoek naar wat er misschien kan helpen om dat gevoel los te laten. Wat kan hem of haar motiveren? Kunnen jullie samen tot goede tips of trucjes komen?

Krijg gratis advies van een specialist

Weet je toch niet helemaal hoe je de situatie met je puberende tiener het best aanpakt? Doe dan beroep op de Partena Luisterlijn, een team van erkende psychologen die gratis tot je beschikking staan. Samen met jou denken ze na voor een oplossing aangepast aan jouw situatie.

Examenstress

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Gastblogger Lisa: Put a baby in my belly

Gastblogger Lisa: Put a baby in my belly

Blog 24 mei 2019

Kinderen! Ze zijn een hoop werk. Je krijgt nooit de energie terug die je erin steekt. Ze kosten handen vol geld. Je bent nooit meer zorgeloos. Je me-time is onbestaande. Om dan nog maar te zwijgen over de impact die ze hebben op je relatie. En ook al doe je alles juist, ze draaien op de koop toe toch niet altijd uit zoals je vooraf had gedacht! Dus rationeel gezien wil je toch geen kinderen? Maar zo werkt het helaas niet...

Een personenalarm helpt voor een gerust gemoed

Een personenalarm helpt voor een gerust gemoed

Blog 29 september 2018

Wanneer een naaste het af en toe wat lastig heeft, dan is het moeilijk om je niet voortdurend zorgen over hem of haar te maken. Zeker nu de dagen weer korter en donkerder worden, ben je waarschijnlijk ongerust als je weet dat hij of zij alleen is. Een personenalarm kan dan uitkomst bieden voor jou én de zorgbehoevende. 

Gezond ouder worden: deze 4 tips helpen echt

Blog 29 augustus 2018

Gezond ouder worden, hoe doe je dat? Een gegarandeerde succesformule voor een lang en gezond leven bestaat niet. Er zijn echter wel een aantal zaken die zeker bijdragen aan een gezond lichaam en een gezonde geest. Lees hier onze tips om gezond oud te worden. 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena