Blog

Het belang van een sportmedische keuring

Heb je een tijdje stil gezeten maar wil je terug beginnen met sporten? Of misschien is dat dagelijkse rondje lopen of fietsen in het park ondertussen wel een gewoonte geworden? Voor iedereen die sport is het een goed idee om eens een bezoek aan de dokter te brengen voor een sportmedische keuring. Op die manier kun je eventuele risico’s in kaart brengen en gezond sporten.

ls je sport, levert dat je heel wat gezondheidsvoordelen op. Zo heb je o.a. een lager risico op hart- en vaatziekten, ontwikkel je een betere weerstand en verlaag je je (slechte) cholesterol. Toch is het belangrijk om eventuele risico’s in kaart te brengen want ook hier geldt: sporten is gezond maar doe het met mate. Duursporters die zich regelmatig wagen aan een marathon of intensieve fietstochten, kunnen vroeg of laat littekens op hun hartspier krijgen, wat op zijn beurt hartritmestoornissen kan veroorzaken. Maar er zijn ook mensen die nu eenmaal een groter risico hebben op hartproblemen. Het is belangrijk dat je dit vroegtijdig weet zodat je ook je sportschema hierop kunt aanpassen. Want niet sporten is nog altijd minder gezond dan recreatief en met mate sporten.
 

Wat is een sportmedische keuring?

Kort samengevat is een sportmedische keuring een check-up van de beginnende of ervaren sporter. Een sportarts gaat na welke belasting je lichaam te verduren krijgt tijdens het sporten. Aan de hand van de sportmedische keuring krijgt de sportarts een inzicht in je lichamelijke toestand en je conditie. En op basis daarvan kan hij of zij je passend en gericht trainingsadvies geven.
 
www.sportkeuring.be is een initiatief van de Vlaamse Overheid. Op deze website kun je online (en anoniem) enkele vragen beantwoorden. Zo kom je te weten of een sportmedische screening raadzaam is, hoe vaak het moet gebeuren en wat er onderzocht zal worden. Een sportmedische keuring is jaarlijks verplicht voor erkende topsporters en bepaalde recreatiesporten zoals wielrennen. Voor erkende topsporters is deze sportmedische keuring gratis. 
 

Wanneer is een sportmedische keuring aangeraden?

 • Als je lijdt aan een aandoening of ziekte
 • Als er hart- of vaatziekten in de familie voorkomen
 • Als je tijdens het sporten last hebt van duizeligheid, hartkloppingen of pijn op je borst
 • Als je wilt beginnen met sporten
 • Als je slecht herstelt na een inspanning
 • Als je benieuwd bent naar hoe het met je lichaam gesteld is

Wat houdt een sportmedische keuring in?

Een sportmedische keuring begint met een uitgebreide vragenlijst. Uit deze vragenlijst kan de sportarts afleiden hoe jij je sport beoefent. Welke sport is het? Hoe lang doe je het al? Op welk niveau is het? Etc. Verder krijgt hij of zij ook een inzicht in je medische toestand. Je wordt ook onderworpen aan een inspanningstest. Dit mag je ervan verwachten:

 

 • Een rust ECG (al liggend) en eventueel een longfunctieonderzoek
 • Lichamelijk onderzoek
 • Meting van lengte, gewicht en eventueel huidplooidiktemeting
 • Een bloedanalyse (op aanvraag)
 • Een inspanningstest op de fiets of loopband met melkzuur-, hartslag- en zuurstofopnamemeting en een ECG-opname.

Partena Ziekenfonds en de terugbetaling van jouw sportmedische keuring

Leden van Partena Ziekenfonds krijgen een terugbetaling van 25 euro per jaar voor een sportmedische keuring.

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In onze gratis gids kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

 Gezond bewegen

 

Sportmedische keuring

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Laat je kind bewegen!

Laat je kind bewegen!

Blog 4 november 2018

Een onderzoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven toonde aan dat Vlaamse kinderen gemiddeld 6 à 9,5 uur al zittend doorbrengen. Dat komt neer op maar liefst 50% tot 80% van hun wakkere tijd. Al dat zitten op tijd en stond doorbreken is essentieel om gezondheidsproblemen op latere leeftijd te voorkomen.

Lage rugpijn? Vooral blijven bewegen!

Lage rugpijn? Vooral blijven bewegen!

Blog 7 juli 2017

Last van lage rugpijn? Je bent niet alleen, maar liefst 1 op de 5 Belgen kampte het voorbije jaar met die kwaal. Gelukkig is er ook goed nieuws: meestal geneest lage rugpijn vanzelf en zijn medicatie, scans of een operatie niet nodig. En ondertussen geldt het advies: zet je dagelijkse activiteiten verder en blijf in beweging. Ontdek hieronder de meest effectieve oefeningen bij lage rugpijn.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena