Blog

Sporten voor kinderen: de voordelen

Sporten is gezond, ook voor je kind! Is jouw kind al lid van een sportvereniging? Het aanbod is erg groot en kiezen is soms moeilijk. Hoe kies je samen met je kind voor de juiste sport? Waarom is sporten gezond voor je kind? Wij geven raad!

Welke voordelen haalt je kind uit sporten?

 • Optimale motorische ontwikkeling
Kinderen hebben sport nodig voor hun motorische ontwikkeling. De vaardigheden die ze ontwikkelen door buiten te lopen, in bomen te klimmen en te ravotten, zijn de ideale basis voor beweging op latere leeftijd. 

 • Zelfvertrouwen krijgt een boost
Sporten kan een boost geven aan het zelfvertrouwen van je kind. Dit zelfvertrouwen groeit door het maken van nieuwe vrienden en door goede prestaties.

 • Een gezond gewicht
Beweging is ook een belangrijke factor in de strijd tegen overgewicht. Een probleem dat steeds vaker voorkomt in onze westerse wereld. 

 • Een fit lichaam
Met een goede coördinatie, kracht en lenigheid. Dit zal ook op latere leeftijd nog een impact hebben!

 • Ontwikkeling van sociale vaardigheden
Sporten is goed voor de sociale vaardigheden van je kind. Hij of zij komt in een groep terecht, maakt nieuwe vriendjes en leert om (al dan niet in een team) doelstellingen te bereiken.

 • Je leven lang een gezonde levensstijl 
Jong geleerd is oud gedaan. Kinderen die op jonge leeftijd aan sport doen, zijn geneigd dit ook nog op latere leeftijd te doen. Wat natuurlijk heel wat gezondheidsvoordelen op latere leeftijd meebrengt.

 • Plezier!
Een niet te onderschatten voordeel! Je kind haalt veel plezier uit een sport die hij of zij graag doet. 

Hoe kies je samen met je kind voor de juiste sport?

Het is niet makkelijk om als kind een sport uit te kiezen. Er is een ontzettend groot aanbod. Dan zijn er nog de invloeden van buitenaf: het ene vriendje voetbalt, het andere vriendinnetje volleybalt, grote broer speelt basketbal,... Je kind zal ongetwijfeld wel verschillende sporten leuk vinden, maar sommige slechts voor een paar weken. De juiste keuze maken is niet gemakkelijk. Als ouder kun je natuurlijk een handje helpen. 

 • Kies een sport die past bij het karakter van je kind
Zit je kind boordevol energie? Dan is een intensieve sport zoals voetbal of hockey een goede keuze. Heeft je kind een grote portie energie maar is hij of zij meer op zichzelf? Dan kan je opteren voor een individuele sport zoals zwemmen of atletiek. Ook de leeftijd van je kind speelt een rol in het kiezen voor de juiste sport! 

 • Locatie, lidgeld
Dit zijn factoren die voor jou als ouder vooral van belang zijn. Is het praktisch haalbaar om je zoon of dochter wekelijks naar die sportvereniging te brengen? Let ook op dat de kosten van het sportmateriaal en het lidgeld betaalbaar zijn. Wist je trouwens dat je bij Partena Ziekenfonds een gedeelte van je lidgeld terugbetaald krijgt

 • Laat je kind een proefles doen
Bijna alle sportclubs houden een gratis proefles. Profiteer daarvan en laat je kind de sport die hij of zij graag wil doen eens uitproberen. 

 • Verplicht je kind niet!
Laat je kind zelf kiezen wat hij of zij graag wil. Je kunt natuurlijk enkele voorstellen voor een leuke sport doen maar je moet hem of haar geen sport laten doen waar hij of zij geen zin in heeft. Plezier beleven in sport is de belangrijkste vuistregel!

 • Terugbetaling lidgeld door Partena Ziekenfonds
De kosten voor het lidgeld van een sportvereniging kunnen snel oplopen. Partena Ziekenfonds voorziet jaarlijks een terugbetaling van 25 euro voor het lidgeld! Hoe je die kunt krijgen? Kom er alles over te weten op onze website.

TIP ! Weet dat Partena je ondersteunt om voldoende te bewegen en je kan rekenen op een aantal terugbetalingen.

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In onze gratis gids kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

Gezond bewegen

 

Sporten voor kinderen

Gerelateerde categorieën

Sportief

Sportclub lidgeld

Sport is goed voor lichaam en geest. Maar een abonnement op de sportclub kan duur uitvallen. Daarom voorziet Partena Ziekenfonds een terugbetaling voor je lidgeld bij een sportclub.

Dossier kinderen en jongeren

Heb jij een baby, peuter, kleuter, kind of tiener in huis? Bekijk onze info en voordelen voor ouders.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Ontdek meer over kinderen en jongeren

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Laat je kind bewegen!

Laat je kind bewegen!

Blog 4 november 2018

Een onderzoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven toonde aan dat Vlaamse kinderen gemiddeld 6 à 9,5 uur al zittend doorbrengen. Dat komt neer op maar liefst 50% tot 80% van hun wakkere tijd. Al dat zitten op tijd en stond doorbreken is essentieel om gezondheidsproblemen op latere leeftijd te voorkomen.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena