Blog

Sporten na kanker: hoe begin je daaraan?

Er bestaat veel informatie over kanker, bijvoorbeeld over het tijdig herkennen van de symptomen en hoe je de kans op deze ziekte kan verkleinen. Maar hoe moet je omgaan met de emoties ná het overwinnen van kanker? Hoe ga je om met eventuele sombere gedachten?

Vanaf welk moment is het verstandig om weer te beginnen met alledaagse dingen, zoals sporten? Hieronder geven we tips die je hopelijk helpen om je leven weer op te bouwen na het overwinnen van kanker.

Je leven weer opbouwen na kanker

Je leven weer opbouwen na kanker kost veel tijd. Je moet fysiek én mentaal herstellen van een zware periode. Het is dan ook niet vreemd als je na de behandeling opeens je eetlust verliest, slecht slaapt of worstelt met depressie en somberheid. Je zorgen maken na kanker is een natuurlijke, menselijke reactie op een mogelijke bedreiging.

Omgaan met depressie en sombere gevoelens na kanker

Depressie en somberheid zijn een van de meest voorkomende bijwerkingen van kanker. Door de ziekte ben je geconfronteerd met allerlei soorten verlies en je hebt tijd nodig om daar verdrietig over te kunnen zijn. Geef jezelf daarom de tijd om aan te sterken en alles wat je is overkomen onder ogen te zien en op een rijtje te zetten.

Een van de dingen die kunnen helpen bij het herstellen na kanker en het verwerken van je emoties is regelmatig naar buiten gaan om te bewegen of te sporten. Opnieuw beginnen met sporten na kanker is echter niet eenvoudig en moet zorgvuldig opgebouwd worden. 

Sporten na kanker met GO2SPORT

GO2SPORT maakt beweeg- en sporttrajecten op maat voor gerevalideerde kankerpatiënten. Sporten na kanker helpt bij het herstel en is vaak de laatste stap in een lang revalidatieproces, maar het moet wel op een gedoseerde en medisch verantwoorde manier gedaan worden. GO2SPORT helpt ex-kankerpatiënten daarom om op een gedoseerde wijze weer te beginnen met sporten.

Alle trainers zijn ervaren, gekwalificeerd en in het bezit van een M-factor diploma voor motiverende coaching. Voor elke sporter wordt een jaarlijks doel bepaald en aan de hand daarvan worden trainingsschema’s op maat opgesteld. Ga je sporten na kanker, hou er dan rekening mee dat alles wat trager gaat. Het is dus belangrijk dat je jezelf wat meer tijd geeft.

Sporten met een buddy

GO2SPORT moedigt hun deelnemers bovendien aan om samen met een buddy deel te nemen aan het programma. Deze buddy is best een niet-kankerpatiënt uit de naaste omgeving. De buddy helpt je niet alleen om gemotiveerd te blijven, maar het samen sporten werkt vaak ook helend voor de familie- en/of vriendschapsband.

Programma’s als GO2SPORT helpen je zo om je leven weer op te bouwen na kanker. Wil je meer weten over sporten na kanker met GO2SPORT? Lees hier meer over hun verschillende begeleidingstrajecten.

Sporten na kanker

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena