Blog

Rugpijn: oorzaken en oplossingen

Voel je pijn in je rug? Dan is de kans groot dat de pijn te maken heeft met je werkhouding en/of het feit dat je te veel en te lang stilzit. Lees meer over de oorzaken van rugpijn; wat je zelf kan doen tegen rugpijn; hoe een kinesist je kan helpen en welke terugbetaling wij voorzien voor een bezoek aan de kinesist.

Rugpijn: mogelijke oorzaken

Rugklachten, en dan zeker als het gaat om een pijn in de onderrug, worden in veel gevallen veroorzaakt door een overbelasting van de rugspieren. Deze overbelasting kan onder andere het gevolg zijn van een verkeerde werkhouding, vermoeide ogen of te lang achtereen stilzitten. 

Rugklachten door een verkeerde werkhouding

Rugklachten worden vaak veroorzaakt door een verkeerde werkhouding. Zowel bij mensen met een zittend als een actief beroep. Hieronder vind je alvast een aantal tips om je werkhouding te verbeteren:
 

Zit je veel achter je bureau?

  • Laat ongeveer 15 cm ruimte tussen de rand van je tafel en je toetsenbord. Zo kunnen je voorarmen op de tafel rusten.
  • Het scherm bevindt zich best op armlengte.
  • Zorg ervoor dat de hoek tussen je bovenbenen en romp groter is dan 90 graden.

Sta je veel?

  • Ontspan je schouders en trek ze licht naar achteren.
  • Zorg ervoor dat je knieën in dezelfde richting wijzen als je tenen en je neus.
  • Span je bil- en buikspieren licht op, om zo te voorkomen dat je te lang een holle rug hebt.

Moet je veel heffen en tillen?

  • Zet je voeten in een lichte spreidstand, waarbij je voeten op schouderbreedte staan.
  • Verplaats je voeten mee bij het draaien.
  • Hou je rug recht.
Meer tips voor een rugvriendelijke werkhouding vind je hier.

Vermoeide ogen als oorzaak van rugpijn

Een verkeerde werkhouding kan ook het gevolg zijn van een ander fysiek probleem: vermoeide ogen. Veel mensen die dagelijks op een computer werken krijgen last van vermoeide ogen. Heb jij hier ook last van? Dan leun je waarschijnlijk (ongemerkt) naar voren om je schermt toch goed te kunnen zien en dat zorgt voor nek- en rugklachten
 
Een computerbril kan in deze situatie een eenvoudige oplossing zijn van je problemen. De bril zorgt ervoor dat je ogen zich kunnen ontspannen en dat je niet meer naar voren hoeft te leunen tijdens het werken. 
 

Rugpijn omdat je te veel stil zit

Zit jij de hele dag stil op je werk? Of kruip je na een lange werkdag graag op de zetel om een avond tv te kijken? Dan is de kans groot dat jij, net als veel andere Belgen, gemiddeld 8 uur per dag stil zit
 
Al dit stilzitten is slecht voor je gezondheid, iets wat je niet zomaar kunt compenseren door een paar uur per week intensief te sporten. Door te veel stil te zitten kan je last krijgen van een lage rugpijn en is de kans dat je diabetes of hart- en vaatziekten ontwikkelt groter. 
 
Probeer daarom elk half uur even te bewegen. Ga een glaasje water halen, ga even naar de wc (bij voorkeur op een andere verdieping) of maak een korte avondwandeling. Je zal merken dat het regelmatig rechtstaan een positief effect heeft op lichaam en geest. Wil jij meer bewegen? Hier vind je beweegtips op maat van jouw leven

Rugpijn? Een kinesist kan uitkomst bieden

In veel gevallen gaat rugpijn uit zichzelf weer over. Maak je je toch zorgen of houdt de pijn lang aan? Ga dan langs bij de huisarts. Je huisarts kan een risicoprofiel voor je maken. Worden de klachten veroorzaakt door langdurige stress of ligt het aan je job of werkhouding? Zo kan je de problemen gerichter aanpakken. 
 
Soms zal de huisarts je ook aanraden om naar een kinesist te gaan. De kinesist kan je oefeningen geven die de spieren in je rug sterker maken. Een kinesist helpt je bovendien om je houding te verbeteren. Zo verklein je de kans dat je rugklachten terugkomen aanzienlijk. 

Terugbetaling kinesist

De wettelijke ziekteverzekering biedt een terugbetaling voor de kinesist voor verschillende aandoeningen. Het aantal sessies waarvoor je een terugbetaling ontvangt varieert naargelang de aard van de aandoening. 
 
Hoeveel je terugbetaald krijgt hangt af van verschillende factoren. Lees hier meer over de wettelijke terugbetaling kinesist. Ben je verzekerd met Medicalia? Dan krijg je bovendien een terugbetaling van het remgeld bij een bezoek aan een kinesist. 

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In onze gratis gids kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Op de festivalweide mét de kinderen? Luister vooral naar jullie oren ...

Op de festivalweide mét de kinderen? Luister vooral naar jullie oren ...

Blog 18 juni 2019

Opletten met vingers tussen de deur” en “niet van dat muurtje springen!”, klinken heel bekend in de oren. Maar waarom waarschuwen we kinderen minder voor alledaagse zaken, zoals lawaaihinder? Kermis, vuurwerk, te luide films en uiteraard ook concerten kunnen best schadelijk zijn voor de oren. Wapen je dus en rust je kroost (en jezelf ...) uit met een degelijke oorbescherming wanneer jullie straks samen een festival bezoeken.

Verdacht vlekje gespot op je huid? Absoluut het bekijken waard

Verdacht vlekje gespot op je huid? Absoluut het bekijken waard

Blog 11 juni 2019

Genieten van het zonnetje? Jazeker! Zonnige dagen zorgen niet alleen voor een goed humeur en de nodige energie, ze houden ook je vitamine D-voorraad op peil. Alleen, gezond genieten van de zon doe je met mate: dus goed beschermd én juist gedoseerd. Wist je dat jaarlijks ongeveer 2.200 Belgen te maken krijgen met een melanoom, een zeer agressieve vorm van huidkanker. Hou dus regelmatig je huid in de gaten en wees waakzaam voor verdachte vlekjes ...

Waarom vaccineren nog steeds zo belangrijk is

Waarom vaccineren nog steeds zo belangrijk is

Blog 9 april 2019

Gedurende de eerste 18 jaar van ons leven krijgen we vaccinaties tegen wel 12 verschillende ziektes. Zo krijgen we inentingen tegen: difterie, kinkhoest, tetanus, polio, mazelen, rodehond, hepatitis B, enzovoort. Ondanks al deze inentingen is er slechts één vaccin verplicht, namelijk dat tegen kinderverlamming of poliomyelitis. Maar daar stop het niet: ook als volwassene kunnen sommige vaccinaties van belang zijn.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena