Blog

Gastblogger Pilar: Preventieve screening

Een paar weken na de geboorte van mijn dochtertje stond er een MRI scan op het programma, om de eerder ontdekte fibroadenomen wat beter in kaart te kunnen brengen. Dit was mijn eerste MRI ooit, en ik zag er tegenop om in die tunnelvormige scanner te moeten. 

Na het uitkleden en verwijderen van alle metalen voorwerpen kreeg ik een infuus in mijn arm. Dat was nodig om tijdens het onderzoek contrastvloeistof in te spuiten. Vervolgens moest ik gaan liggen op een soort tafel. Ter hoogte van de borsten waren er twee holtes voorzien. Ik kreeg te verstaan dat ik op mijn buik moest gaan liggen met mijn borsten in die uitsparingen.

Het MRI-onderzoek vond ik best gênant... Ik kon er maar beter aan wennen dat mijn borsten geen privé-aangelegenheid meer waren.

Lichaam delen 

Ik vond het gênant om met de hulp van een aantal verpleegkundigen mijn borsten in de desbetreffende gaatjes te mikken. Ik bungelde boven de gaatjes en een (mannelijke) verpleegkundige legde ze op de juiste plaats. Ik was het gelukkig nog gewoon van de zwangerschappen dat je je lichaam plots een beetje moet delen met de mensen die je willen helpen. Ik kon er maar beter aan gewend raken dat mijn borsten geen privé aangelegenheid meer waren.

Onaangenaam

Ik kreeg nog een koptelefoon opgezet tegen het helse lawaai van de scanner, en ik werd in de tunnel geschoven. Gedurende 30 à 40 minuten moest ik zo stil mogelijk blijven liggen. Op het moment dat ze de contrastvloeistof inspoten, voelde ik mijn arm warm worden en tintelen. Ondanks het kalmerende pilletje dat ik op voorhand had gekregen vond ik dit onderzoek zeer onaangenaam, en ik bleef maar vrezen dat ze me in die tunnel vergeten waren.

Na de scan was ik doodmoe. De beelden werden doorgestuurd naar mijn gynaecoloog die samen met de radioloog de beoordeling ging maken. Het wachten kon weer beginnen. De volgende dagen spookte het beeld van mijn arts die vertelde dat ik kanker had door mijn hoofd. Hoe hard ik ook probeerde, het was onmogelijk om aan iets anders te denken. De week nadien keerde ik terug naar het ziekenhuis om de resultaten te bespreken. 

Ik bleef die periode vastberaden achter mijn keuze voor een preventieve amputatie staan. Dit hele gedoe was veel te zenuwslopend om de rest van mijn leven vol te houden.

'Alweer geluk' 

Ik had alweer geluk, alles zag er goed uit. Er waren nergens verdachte cellen te bespeuren. Ze raadden me wel nog steeds aan om de fibroadenomen zo snel mogelijk weg te halen. Maar omdat mijn lichaam nog aan het herstellen was van de bevalling kon dat nog even worden uitgesteld. De volgende maanden was ik alleen maar bezig met mijn nieuw gezinnetje en probeerde ik de gebeurtenissen van het afgelopen jaar te verwerken. 

Daarna begon het liedje van vooraf aan, want dan stond de volgende controle gepland. 

Vastberaden

Ik bleef die periode vastberaden achter mijn keuze voor een preventieve amputatie staan. Dit hele gedoe was veel te zenuwslopend om de rest van mijn leven vol te houden.
Heel goed beseffende dat ik vroeg of laat toch aan het kortste eind ga trekken, en ik mijn gynaecoloog écht hoor zeggen dat ik kanker heb... 

Pilar

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Partena Gastblogger: Pilar

Pilar is massagetherapeut in een groepspraktijk voor psycho- en massagetherapie, en mama van twee lieve dochtertjes. Ze is drager van een BRCA2-genmutatie. Een erfelijk foutje dat borstkanker veroorzaakt. Omdat ze 91% kans had om ziek te worden, koos ze voor preventieve amputatie. Het veranderde haar leven op alle fronten. Nu helpt ze anderen. Voor Partena Ziekenfonds schrijft ze maandelijks haar verhaal neer. 

Pilar is ook te zien in onze televisiespot, en vertelt ons haar verhaal in een videoreportage.

Bekijk het hier.

Pilar

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Gastblogger Pilar: Een weeffout in mijn DNA

Gastblogger Pilar: Een weeffout in mijn DNA

Blog 24 september 2018

Al op jonge leeftijd hoorde ik over het genetisch defect dat mijn familie ziek maakte. Mijn mama is er altijd open en eerlijk over geweest. Dat was haar manier om mij te wapenen tegen wat mij onvermijdelijk te wachten stond. Na alle andere vrouwen in onze familie, was het op mijn 21ste mijn beurt om me te laten testen... 

Gastblogger Pilar: De beslissing

Gastblogger Pilar: De beslissing

Blog 19 oktober 2018

Ik hield mijn belofte aan de prof Genetica en ging de dag na mijn diagnose naar een ziekenhuis in de buurt voor een borst-echo. Die eerste echo zou een vertekend beeld kunnen geven omdat ik zwanger was, wisten ze me te vertellen. Dat komt omdat het klierweefsel en het bindweefsel groeien tijdens de zwangerschap. Daar gaan we, dacht ik.

Gastblogger Pilar: Gedeelde smart is halve smart

Gastblogger Pilar: Gedeelde smart is halve smart

Blog 21 juni 2019

Toen ik aan de start van mijn brca-avontuur enkele maanden moest wachten op de resultaten van het genetisch onderzoek heb ik nagedacht over of- en hoe ik alles zou communiceren naar mijn omgeving. Het is één iets om je dichte vrienden en familie in vertrouwen te nemen, maar het is iets anders om echt naar buiten te komen en je verhaal te delen met kennissen en wildvreemden. 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena