Blog

Ik ben twee en ik zeg nee: hoe ga je om met de peuterpuberteit?

Even boodschappen doen in de lokale supermarkt met een peuter kan uitdraaien op een hysterische driftbui. De peuterpuberteit heeft haar intrede gemaakt. Deze fase is heftig voor jouw kind én voor jou. Hoe ga je ermee om?

Het uitkiezen van een outfit wordt een ware hel, opeens wil jouw peuter geen jas meer dragen terwijl het buiten pijpenstelen regent. Of blijft je peuter koppig wanneer hij/zij geen snoepje meer krijgt. Het zijn allemaal situaties waarmee ouders geconfronteerd worden. Je kunt er niet omheen, de peuterpuberteit is eigen aan het opgroeien van je kind. Al heeft niet elk kind er in dezelfde mate last van. 

Wat zijn de kenmerken van de peuterpuberteit?

Tussen de leeftijd van anderhalf en vier jaar ontwikkelt jouw kind een eigen willetje. Peuters tasten de grenzen af. Enerzijds gaat het om hun persoonlijke grenzen, zoals er niet in slagen om een kast te openen of om iets te begrijpen. Anderzijds botsen ze ook dikwijls op de grenzen die hun ouders of de verzorgers in crèche stellen. “Neen” wordt het favoriete antwoord van jouw peuter.

De koppigheidsfase waar je kind zich in bevindt, maakt deel uit van de ontwikkeling. Het is perfect normaal dat een peuter medewerking weigert en zijn/haar eigen zin wil doordrijven. De heftigheid van de driftbuien is afhankelijk van kind tot kind. Was jouw peuter een temperamentvolle baby, dan is de kans groot dat het regelmatig zal gaan onweren in huis.

Hoe ga je om met driftbuien?

Wanneer je kind driftig in het rond slaat of zichzelf op de grond gooit, kun je best de situatie negeren. Meestal koelt de kwestie vanzelf af en gaat je peuter opnieuw spelen. 

Indien dit niet het geval is en de driftbui niet afneemt, is het belangrijk om consequent te blijven. Blijf dus bij je standpunt. Wanneer je peuter inziet dat een hysterische bui helpt om zijn/haar zin te krijgen, dan zal je kind deze kaart makkelijker trekken. Neem je peuter even apart voor een time-out, zodat hij/zij in een andere omgeving tot rust kan komen.

Vergeet ook niet je kind te corrigeren wanneer het stout gedrag vertoont. Zo weet jouw peuter dat de driftige buien niet door de beugel kunnen. Vertel hem/haar ook dat je de reactie begrijpt: ”Koekjes zijn inderdaad lekker, maar we gaan zo dadelijk eten.”

Handige tips om je peuter te helpen

De peuterpuberteit hoeft niet noodzakelijk iedere dag tot driftbuien te leiden. We verzamelden enkele handige tips om de ontwikkeling van je kind te stimuleren en bepaalde situaties te ontmijnen.

  • Focus op het positieve bij jouw kind en benadruk wat je dreumes wel al kan. Dankzij complimentjes leert je peuter dat je ook op een leuke manier naar aandacht kunt vissen.
  • Biedt alternatieven, zodat ‘neen’ geen antwoordoptie is. Leg twee rokjes klaar waaruit je dochter mag kiezen. Schotel je zoon twee verschillende drankjes voor. Op die manier krijgt je peuter de indruk dat hij/zij zelf een keuze mag maken.
  • Blijf rustig tijdens de driftbuien van je kind. Zelfs al is het ongelofelijk gênant wanneer je peuter in een drukbezochte winkel op de grond gaat liggen.
  • Zorg voor afleiding als de situatie dreigt mis te lopen. Haal bijvoorbeeld een spelletje uit de kast, zodat je peuter vergeet dat hij/zij zin had in een koekje. 
Wens je advies over het aanbod van Partena? Onze medewerkers staan je graag te woord. 
 
Peuterpuberteit

Gerelateerde categorieën

Dossier kinderen en jongeren

Heb jij een baby, peuter, kleuter, kind of tiener in huis? Bekijk onze info en voordelen voor ouders.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Laat je kind bewegen!

Laat je kind bewegen!

Blog 4 november 2018

Een onderzoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven toonde aan dat Vlaamse kinderen gemiddeld 6 à 9,5 uur al zittend doorbrengen. Dat komt neer op maar liefst 50% tot 80% van hun wakkere tijd. Al dat zitten op tijd en stond doorbreken is essentieel om gezondheidsproblemen op latere leeftijd te voorkomen.

Ontdek meer over kinderen en jongeren

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena