Blog

Papa worden: een voltijdse job met een grote portie liefde

Papa worden, het heeft een hele impact op je leven. Negen maanden zit die kleine spruit in de buik van je vriendin of vrouw en dan begint het avontuur van het vaderschap.

Ben je klaar om papa te worden? Wat kun je tijdens de zwangerschap doen om de moeder van je kind te steunen? En wat als je kind eenmaal geboren is? Hoe kun je je vrouw of vriendin helpen? Biedt jouw ziekenfonds ook voordelen voor toekomstige papa’s? We begrijpen het. Papa worden brengt heel wat vragen met zich mee. We helpen jou alvast op de goede weg om het beste in jezelf naar boven te halen.

Tijdens de zwangerschap

Je kunt de moeder van je kind steunen en bijstaan tijdens de zwangerschap. Het zijn vaak de kleine dingen die het doen en die je vriendin of vrouw zeker zal appreciëren. We sommen er enkele voor je op:
  • Probeer er voor haar te zijn tijdens de emotionele buien.
  • Steek een handje meer toe in het huishouden. 
  • Maak de babykamer in orde.
  • Regel de kinderopvang van jullie kleine spruit.
  • Gun haar op tijd en stond een moment rust.
  • Steun haar bij de bezoekjes aan de gynaecoloog, daarmee bewijs je je interesse voor de zwangerschap.
  • Een complimentje geven kan wonderen doen.

Tijdens de bevalling

Eén zin moet je zeker onthouden: Ja, je bent nuttig tijdens de bevalling. De eerste stap naar de bevalling zijn de weeën. Dit zijn pijnlijke samentrekkingen van de baarmoedermond om ontsluiting te verkrijgen. Je vriendin of vrouw kan dit als extreem pijnlijk ervaren dus wees in deze periode lief voor haar en steun haar. Probeer haar ook te kalmeren want de weeën kunnen erg overweldigend zijn. 

Als je vrouw of vriendin uiteindelijk op de verlostafel ligt, houd haar hand dan vast en moedig haar aan. Vervolgens breekt het grote moment aan: je kind ligt voor de allereerste keer in jullie armen. Geniet van dit unieke moment.

En dan geldt er nog een gouden regel gedurende de hele bevalling: vergeef haar alle dingen die ze verbaal naar je hoofd slingert.

Na de bevalling

Als je werkt, probeer dan nog even vrij te nemen na de bevalling. De overheid gunt ook de papa enkele vrije dagen door middel van vaderschapsverlof. Zo kun je wennen aan je kleine spruit en je nieuwe gezin. Je kunt oefenen op het verversen van luiers en je kunt je partner een handje helpen in het huishouden. Want overgaan van twee naar drie gezinsleden, is een grote aanpassing. 

Welke administratieve formaliteiten staan jou te wachten? Na het lezen van deze gids hoef jij je niet langer zorgen te maken of je bepaalde musts over het hoofd ziet.

Geboortepremie 

Wist je trouwens dat je met de bijkomende verzekering Medicalia een geboortepremie van 250 euro krijgt? Bekijk het aanbod van Medicalia hier! 

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.

 

Papa worden

Gerelateerde categorieën

Dossier zwangerschap en geboorte

Info over zwangerschap, bevalling, en het leven met een nieuwe baby. Reken ook op Partena voor kraamzorg, kinderopvang, zwangerschapsverlof en babyvoordelen.

Nieuwsbrief voor aanstaande ouders

Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief boordevol informatie om van je zwangerschap en de eerste levensjaren van je kind een onvergetelijke tijd te maken.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Gastblogger Lisa: Put a baby in my belly

Gastblogger Lisa: Put a baby in my belly

Blog 24 mei 2019

Kinderen! Ze zijn een hoop werk. Je krijgt nooit de energie terug die je erin steekt. Ze kosten handen vol geld. Je bent nooit meer zorgeloos. Je me-time is onbestaande. Om dan nog maar te zwijgen over de impact die ze hebben op je relatie. En ook al doe je alles juist, ze draaien op de koop toe toch niet altijd uit zoals je vooraf had gedacht! Dus rationeel gezien wil je toch geen kinderen? Maar zo werkt het helaas niet...

Infogesprek aanstaande ouders

Infogesprek aanstaande ouders

Blog 15 november 2018

Wat moet je regelen als er een kindje op komst is? Bij Partena zorgen we ervoor dat je als aanstaande ouder niet voor verrassingen komt te staan. Maak een afspraak met een klantenadviseur in een kantoor in je buurt. Wij maken graag tijd om al je vragen te beantwoorden.

Meer over zwangerschap, geboorte en baby

partena babyvoordelen
 
zwangerschapsverlof

 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena