Blog

Ooglaseren of toch maar een bril?

Brilglazen die aandampen boven een tas thee, je bril die druppels regen vangt of altijd vuil lijkt… elke brildrager weet hoe lastig het kan zijn. Het gemak van een leven zonder bril of lenzen is dan ook de belangrijkste reden voor een ooglaserbehandeling. Maar is het een goede keuze? We vertellen je wat ooglaseren precies inhoudt. 

Hoe gaat ooglaseren in zijn werk?

Een ooglaserbehandeling duurt amper enkele seconden tot een minuut. Maar er komt een hele voorbereiding aan te pas. Eerst doet de oogarts een grondig vooronderzoek, met precieze metingen. Hij gaat onder meer na of het oog gezond is, of de tranenfilm normaal is, of het hoornvlies dik genoeg, normaal gekromd en regelmatig is en of er geen andere gezondheidsproblemen zijn. Als je contactlenzen draagt, moet je die één tot drie weken op voorhand opbergen.

De dag van de operatie krijg je een kalmerend geneesmiddel toegediend. Ook je ogen worden verdoofd met oogdruppels. De ingreep is pijnloos. Tijdens de ooglaserbehandeling worden de oogleden opengehouden door een ooglidsperder, zodat je niet kunt knipperen. Dan kijk je naar een lichtpuntje terwijl de laser zijn werk doet. Je hoort een knetterend geluid en soms ruik je een lichte brandgeur. Na een half uur rust en een controle mag je naar huis. Je regelt wel best een chauffeur, want zelf met de auto rijden mag niet meteen na de ingreep. Als nabehandeling moet je nog enkele dagen oogdruppels met antibiotica en cortisone gebruiken.Download ook onze handige gids over oogcorrecties.

Welke ooglasertechnieken bestaan er?

De twee meest gebruikte ooglasertechnieken zijn PRK (photorefractieve keratectomie) en LASIK (laser assisted in situ keratomileusis). Recent is daar een derde techniek bijgekomen, SMILE (small incision lenticule extraction).

  • Bij PRK wordt het hoornvlies met een laser aan de oppervlakte behandeld. Een oppervlakkig laagje van het hoornvlies wordt verwijderd om dat vlies platter te maken.

  • Bij de LASIK-techniek wordt met een andere soort laser eerst een dun flapje van het hoornvlies losgemaakt. Dat wordt opengeklapt zodat de laser onder het flapje de behandeling kan uitvoeren in een diepere laag van het hoornvlies. Nadien wordt het flapje teruggeplaatst.

  •  Bij de SMILE-techniek wordt niet met een flapje gewerkt, maar met een kleine incisie.  

Is ooglaseren veilig?

Een ooglaserbehandeling is een zeer veilige en efficiënte techniek. Complicaties zijn zeldzaam als er op voorhand een grondige screening wordt uitgevoerd. Aan ooglaseren zijn er echter wel enkele voorwaarden verbonden, zo moet bijvoorbeeld de correctie van de ogen gedurende minstens één jaar stabiel zijn.
 
Ooglaseren wordt enkel toegepast bij patiënten tussen 18 en 60 jaar. De zichtafwijking van wie ouder en jonger is, evolueert nog te veel. Wie zwanger is of borstvoeding geeft, wordt aangeraden te wachten tot nadien. Kom hier meer te weten over andere oogproblemen. 

Zijn er ook nadelen aan ooglaseren?

Na een ooglaserbehandeling kan je last hebben van droge ogen. Dat is doorgaans tijdelijk. Ook kan het enkele dagen duren voor je optimaal ziet. Vooral bij de PRK-techniek kan het enkele weken duren voordat de gezichtsscherpte perfect is.

Voorgoed van je bril of lenzen af na een ooglaserbehandeling?

Jonge twintigers wiens ogen stabiel zijn, zijn makkelijk voor een jaar of twintig van hun bril of lenzen verlost. Maar een ooglaserbehandeling heeft geen invloed op de normale evolutie van het oog. Zoals iedereen die goed ver ziet, zal ook iemand die een ooglaserbehandeling ondergaat, na zijn veertigste een leesbril nodig hebben.

Wat kost het?

Bij het UZ Leuven kost een laserbehandeling met PRK 1.430 euro per oog. Een ooglaserbehandeling met de femto-LASIK-techniek kost 1.600 euro per oog. Een eventuele bijbehandeling binnen de twaalf maanden is in die prijs inbegrepen. Sommige ziekenfondsen betalen een klein gedeelte van dat bedrag terug. En je spaart er natuurlijk ook jaren van brillen of contactlenzen kopen mee uit. 

Wil je jouw ogen laten laseren? De kosten voor deze ingrepen om je zicht te verbeteren kunnen soms snel oplopen, daarom voorziet Partena Ziekenfonds een interessante terugbetaling. 

Jouw voordelen op oogcorrecties bij Partena Ziekenfonds:

  • 100 euro terugbetaald

  • Medicalia: 75% terugbetaald

Verzorg je ogen 

Veel kosten door een oogaandoening? Kies op tijd voor de juiste oogverzorging zoals corrigerende glazen, contactlenzen met dioptrie, en oogchirurgie of laserbehandeling en krijg met de extra verzekering Medicalia tot 75% van het remgeld terugbetaald. Want Medicalia is de ideale aanvulling op je wettelijke ziekteverzekering. Lees hier ook meer over de wettelijke terugbetaling voor brilglazen.

Alles wat je moet weten over oogproblemen

Wil je meer weten met welke oogproblemen je te maken kunt krijgen? Download onze gratis gids. Met onze infogids over oogproblemen geven we graag een overzicht van de voornaamste oogproblemen en bijhorende symptomen.

ebook oogproblemen
ooglaseren

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Helemaal herbruikbaar

Helemaal herbruikbaar

Blog 28 mei 2019

Mei plasticvrij is bijna voorbij. Is het voor jou gelukt om je persoonlijke berg aan plastic kleiner te maken deze maand? Wil je hier graag verder in gaan, of denk je: wat een gedoe? We geven alsnog graag wat tips mee, voor elk wat wils !

Multitasken geeft stress

Multitasken geeft stress

Blog 21 februari 2019

In de dagelijkse stroom van constante prikkels houden we altijd wel verschillende dingen tegelijk in ons hoofd, of voeren we meerdere taken tegelijk uit. Lijkt efficiënt, maar is het niet. Multitasken geeft vooral stress én je prestaties lijden er onder. Met deze 4 tips leer je singletasken én verbeter je je veerkacht!

Podologische zolen op maat: een podoloog aan het woord

Podologische zolen op maat: een podoloog aan het woord

Blog 13 februari 2019

Heb je last van hielspoor, platvoeten of holvoeten? Dan kan een podologische zool op maat soelaas bieden. Maar de kostprijs van dergelijke zool kan al best oplopen tot zo’n 150 euro. Kun je deze zolen laten terugbetalen? En hoe gaat een podoloog juist te werk? We zochten het even voor je uit en gingen te rade bij podoloog in Melle, Els Pauwels.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena