Navelstrengbloeddonatie

Navelstrengbloeddonatie

Navelstrengbloed is heel erg waardevol. De stamcellen die in dat bloed zitten, kunnen jouw gezin of een andere familie helpen. Ben je zwanger en heb je al nagedacht over navelstrengbloeddonatie? Roept de term nog wat vragen bij je op? 

Wat is navelstrengbloed?

Tijdens je zwangerschap zijn jouw bloedsomloop en die van je kindje onrechtstreeks verbonden door de placenta en de navelstreng. Via de navelstreng geef je onder andere voedingsstoffen door aan je kind. De navelstreng bevat tevens stamcelrijk bloed dat zorgt voor de ontwikkeling van de organen van je baby. 

Waarom een navelstrengbloeddonatie overwegen?

Ook na je zwangerschap kunnen die stamcellen nog heel nuttig zijn. Ze kunnen namelijk levensreddend zijn voor mensen met een ernstige bloedziekte zoals leukemie of een aangeboren stoornis van het beenmerg of afweersysteem. De zieke stamcellen worden dan bij deze patiënten vervangen door nieuwe, gezonde stamcellen uit het navelstrengbloed. 

Getuigenis

Valerie is mama van drie kinderen en heeft navelstrengbloed afgestaan bij de geboorte van haar eerste kind. De stamcellen heeft ze privaat laten opslaan.
Ik ben zelf verpleegster en kom dus dagelijks in contact met mensen met verschillende diagnoses. Via stamceltransplantatie kunnen heel wat patiënten worden geholpen. Ik bekijk de navelstrengbloeddonatie als een soort verzekering. Hopelijk heb je het nooit nodig, maar je bent toch blij als je er gebruik van kunt maken. Na de bevalling nemen ze het bloed dat overblijft uit de navelstreng en de placenta. Ik heb er helemaal niets van gemerkt, je ligt gewoon een beetje langer op de verlostafel.
Valerie, mama van Lize, Lander en Ella

Hoe nemen ze navelstrengbloed af?

Na de geboorte van je kindje blijven de placenta en de navelstreng over. Het bloed dat overblijft in de navelstreng en in de placenta wordt verzameld in een zakje. Vervolgens wordt het opgestuurd naar een navelstrengbloedbank waar het verwerkt en gecontroleerd wordt. 
In de navelstrengbloedbank worden de stamcellen uit het bloed gehaald en ingevroren voor een latere navelstrengbloed-transplantatie.

Vóór het afnemen van het navelstrengbloed nemen ze bij jou nog even bloed af om te controleren of dat geen virale infecties bevat. Je kind wordt niet geprikt en is helemaal niet betrokken bij de navelstrengbloeddonatie. Het is dus pijnloos en zonder risico voor zowel jezelf als voor je kind.

Wie krijgt mijn navelstrengbloed?

Je kunt ervoor kiezen om je navelstrengbloed te doneren aan een publieke navelstrengbloedbank. In dat geval zijn de stamcellen beschikbaar voor alle patiënten die een behandeling nodig hebben. 

Als ouder kun je er ook voor kiezen om je navelstrengbloed, tegen betaling, op te bergen bij een private navelstrengbloedbank. Op die manier kun je het navelstrengbloed bewaren voor je eigen kind of voor andere familieleden.

Ja, ik wil navelstrengbloed doneren. Wat moet ik doen?

Eerst en vooral moet je zelf schriftelijke toestemming geven. Dit doe je via een ingevuld en ondertekend formulier dat je bezorgt aan je vroedvrouw of gynaecoloog. Verder dien je een vragenlijst in te vullen om na te gaan of je geschikt bent voor navelstrengbloeddonatie, dit om bijvoorbeeld erfelijke ziektes uit te sluiten. Als je een navelstrengbloeddonatie overweegt, raden we je aan om je verder uitgebreid te laten informeren door je begeleidende arts.

Navelstrengbloed kan het leven van patiënten verbeteren of zelfs redden. Sanquin, een non-profit organisatie die de bloedvoorziening bij onze Noorderburen verzorgt, toont in een bijzondere video het proces van donatie tot patiënt. 

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.

Bevallen en navelstrengbloeddonatie

Gerelateerde categorieën

Dossier zwangerschap en geboorte

Info over zwangerschap, bevalling, en het leven met een nieuwe baby. Reken ook op Partena voor kraamzorg, kinderopvang, zwangerschapsverlof en babyvoordelen.

Nieuwsbrief voor aanstaande ouders

Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief boordevol informatie om van je zwangerschap en de eerste levensjaren van je kind een onvergetelijke tijd te maken.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Wanneer kun jij rekenen op de hospitalisatieverzekering
 
Rubriek Baby en kinderen

shopavita.be

Voor mama en baby

Van zwangerschap tot ontdekkende peuter. Onze gezondheidsshop shopavita.be selecteerde voor jou een brede keuze aan producten!

Bekijk in de shop

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Kersverse ouder - deel 1

Kersverse ouder - deel 1

Blog 2 november 2015

Kersverse mama en/of papa, jullie staan er niet alleen voor. Is het je eerste kindje, dan is alles nieuw. Op wie kun je rekenen tijdens die eerste dagen met je nieuwe baby thuis? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Meer over zwangerschap, geboorte en baby

partena babyvoordelen
 
zwangerschapsverlof

 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena