Blog

Mag ik een koekje?

Je kind helpen om gezond te eten: het kan een uitdaging zijn. Wat zijn gezonde tussendoortjes, en hoe help je je kind om er ook blij mee te zijn?

Tussendoortjes zijn niet altijd ongezond

Snacks eten wordt vaak als ongezond bestempeld, maar alles hangt af van wat je eet, en in welke omstandigheden. Een gezonde snack eten kan ook een manier zijn om je voedselinname juist te doseren, en evenwichtiger te eten. Zo kan een droge volkorenkoek bijdragen aan je vezelinname, en levert een potje ongezoete yoghurt een noodzakelijke portie calcium.

Gezonde snacks eten geeft ook energie voor een actief leven. Voor kinderen geldt dat helemaal. Jonge kinderen hebben veel energie nodig. Omdat ze een kleinere maag hebben dan volwassenen, spreiden ze hun voedingsinname best over drie hoofdmaaltijden en twee tot drie tussendoortjes. 

Hoeveel tussendoortjes?

Kinderen kunnen met twee tot drie tussendoortjes de periodes tussen de hoofdmaaltijden overbruggen. Lagere schoolkinderen en adolescenten eten in de loop van de avond misschien nog een derde tussendoortje, terwijl kleuters meestal kort na het avondeten naar bed gaan. Meer dan drie eetmomenten tussendoor is niet aan te raden.

En continu snacken is zeker geen goed idee. Het is slecht voor de tanden van je kind en leidt snel tot een te hoge energie-inname en overgewicht. Tussendoortjes zijn natuurlijk ook niet bedoeld om maaltijden te compenseren of over te slaan.

Wat zijn gezonde snacks?

Natuurlijk is het makkelijk om voor een koek of reep te kiezen. Maar die zorgen vaak voor een snelle suikerrush, en een suikerdip nadien. Gezonde tussendoortjes hebben een ander effect. Zij zorgen voor een actieve stofwisseling en een stabiele bloedsuikerspiegel. Ze helpen ook hongeraanvallen te onderdrukken. Een gezonde snack is kort gezegd een product met weinig calorieën (liefst minder dan 150 kcal) en veel nuttige voedingsstoffen, zoals vitaminen.

Fruit is bijvoorbeeld een snack die ‘zin in zoet’ op een gezonde manier kan bevredigen. Bovendien zit fruit boordevol natuurlijke vitamines, mineralen en antioxidanten. Geef je kind daarom vaak genoeg een stuk fruit als tussendoortje. Een banaan, stukjes ananas, frambozen, blauwe bessen, druiven,...

Ook met groenten kun je quasi eindeloos variëren. Geef je kind een portie wortels, komkommer, kerstomaten of paprika. Je kunt ze combineren met een gezonde dipsaus zoals hummus, of een yoghurt-dip.

Ook noten en zaden (zoals zonnebloem- en pompoenpitten)zijn een goed idee. Kies dan wel voor ongezoute en ongebrande noten, dan heb je de meest gezonde variant. Noten en zaden bevatten ook gezonde vetten. Maar let wel, vetten blijven vetten. Geef je kind er dus niet te veel van. Een klein handjevol per dag is meer dan genoeg. Dit geldt ook voor gedroogd fruit.

Als je kind zeurt om zoetigheid…

Is je kind een zoetekauw? Dan kunnen trucjes helpen om je zoon of dochter op het gezonde pad te houden.

  1. Beperk de toegang van je kind tot zoete producten door er geen grote voorraad van in te slaan.
  2. Hou gezonde alternatieven altijd bij de hand. Zo stel je snel een stuk fruit voor in plaats van een ijsje, of een zuivelproduct in plaats van een koffiekoek.
  3. Zoet zuivelproducten maar in beperkte mate. Doe er bijvoorbeeld vers fruit bij: zo voeg je zoet toe op een gezonde manier.
  4. Leer je kinderen ook om slechts af en toe, en zonder te overdrijven, zoetigheid te eten. Met andere woorden: niet elke dag. Laat ze zelf voor één bepaald zoet moment kiezen, zo leren ze bewust omgaan met zoetigheid.
  5. Het kan ook helpen om je kind al op jonge leeftijd uit te leggen wat de risico’s van snoepen zijn. Als kinderen weten ‘waarom’, zijn ze meer gemotiveerd om een gezonde keuze te maken.
 

Weet jij hoeveel suiker je per dag binnen krijgt? Doe de Suikertest!

Alles wat je moet weten over gezond eten

Ontdek tips om gezonder te eten in onze gratis gids.

 gezond eten

 

 
Gezonde tussendoortjes

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Voedingssupplementen: wondermiddeltjes of niet?

Voedingssupplementen: wondermiddeltjes of niet?

Blog 5 december 2018

Het is langer donker, de temperaturen nemen een duik en je voelt je slapper dan tijdens die lange, mooie zomer. Hoog tijd voor een voedingssupplement om je weerstand te verhogen… Of toch niet? We vragen het aan Michaël Sels, diensthoofd van de afdeling Diëtiek aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA).

Wat is de nutri-score?

Wat is de nutri-score?

Blog 26 september 2018

Wil jij graag gezond leven, maar twijfel je vaak welk product er nu echt een gezonde keuze is? De nieuwe nutri-score biedt uitkomst. Dankzij dit label zie je in een oogopslag of een product een verstandige keuze is. Zo eet jij gemakkelijk lekker én gezond.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena