Blog

Gastblogger Annemie: Dag van het maatschappelijk werk: op huisbezoek II

Op 19 maart zetten we de maatschappelijk werker in de kijker. Daarom volgen we Annemie vandaag op huisbezoek bij een koppel waarbij zopas de diagnose van dementie werd gesteld.

De diagnose

Bij Gaby en Hubert heerst er al een tijdje een gevoel dat er iets ‘niet pluis’ is. Zo kan Gaby steeds moeilijker gesprekken volgen, heeft ze last van humeurschommelingen en krijgt ze te kampen met licht geheugenverlies. Ook raakt ze vaak de draad in haar verhaal kwijt en blijft ze middenin haar zinnen steken. De diagnose van dementie kwam dus niet als een verrassing. Maar wat nu?

Maatschappelijk werkers vormen een belangrijk steunpunt tijdens dit ziekteproces. Zo geven we advies over de tegemoetkomingen, thuishulp, opvangmogelijkheden en bieden we psycho-sociale ondersteuning en nog zoveel meer.

Voor dit echtpaar wordt een zorgbegeleiding opgestart, zo hebben ze een vaste contactpersoon bij onze dienst van maatschappelijk werkers. Om de drempel te verlagen voor Hubert, leggen we bij iedere afspraak steeds de volgende al vast.

Zo kom ik op een ongewoon warme woensdag in februari bij het echtpaar aan huis.

Ik bel aan en word vriendelijk onthaald door Hubert, terwijl Gaby wat afwachtend en wantrouwig op de achtergrond blijft. De bewustwording van de mentale achteruitgang maakt dementerende patiënten namelijk vaak depressief, prikkelbaar en rusteloos. Het is belangrijk om nu geen ‘moeilijke’ vragen te stellen, dus ga ik op zoek naar een gepaste manier om Gaby te benaderen.

Ik vraag haar naar de muur vol familiekiekjes. Ze straalt en geniet mee. De verhalen over vroeger vertellen brengen rust na mijn aankomst.

De muur vol ingelijste familiekiekjes vormt hierbij de ideale brug. De foto’s nemen haar terug mee in de tijd en ze vertelt dan ook opgewekt over de tijd toen ze nog jong en zorgeloos was. Een tijd waar ze graag naar terugblikt en zich nog alles over herinnert. Gaby straalt en ik geniet mee van haar ‘walk down memory lane’.

Ik vraag haar of ze het goed vindt dat ik de rest van ‘de papieren’ met Hubert regel en ze knikt. Het verhaal over vroeger heeft Gaby rust gegeven, maar heeft haar ook uitgeput.

Met een goed gevoel stap ik mijn fiets op, op naar mijn volgende afspraak.

Hulp bij dementie

Wanneer de diagnose van dementie valt, heeft dit een grote impact op het leven van zowel de persoon met dementie als de mensen in de dichte omgeving. Bij zo’n diagnose komen er heel wat vragen naar boven, die zowel van praktische maar ook van emotionele aard zijn. Gelukkig bestaan er al heel wat initiatieven om mensen met dementie en hun mantelzorgers te ondersteunen.

Kennis over dementie kan vrij eenvoudig worden opgezocht, maar andere zaken worden eerder gaandeweg ontdekt, op het moment dat men ermee geconfronteerd wordt. Denk maar aan wat je moet doen bij vermissing of hoe zit het nu met autorijden? Mantelzorgers moeten dan telkens zelf op zoek gaan naar de juiste informatie en ondersteuning en geven vaak aan dat ze dat allemaal veel eerder hadden moeten weten.

Lees hier meer over dementie of de mogelijke hulp na de diagnose.

19 maart Werelddag van het sociaal werk

De maatschappelijk werkers van de dienst maatschappelijk werk in de bloemetjes zetten, dat is intussen een intermutualistische traditie geworden. Ook de manier waarop: op ludieke wijze een inkijkje geven in de leefwereld van de maatschappelijk werker. 

Dit jaar wordt het thema “Bevordering van het belang van menselijke relaties” naar voren geschoven.  Met de campagnetitel #voorjou willen we dat nog extra in de verf willen zetten: de empathische en psychosociale competenties van onze maatschappelijk werkers.

Maatschappelijk werker aan het woord:Gerrit

Lees hier de blog van Gerrit, eveneens maatschappelijk werker bij Partena Ziekenfonds.Gerrit gaat op huisbezoek bij een gezin met een zoon met meervoudige beperking.

Dag van Sociaal Werk

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Gastblogger Pilar: Gedeelde smart is halve smart

Gastblogger Pilar: Gedeelde smart is halve smart

Blog 21 juni 2019

Toen ik aan de start van mijn brca-avontuur enkele maanden moest wachten op de resultaten van het genetisch onderzoek heb ik nagedacht over of- en hoe ik alles zou communiceren naar mijn omgeving. Het is één iets om je dichte vrienden en familie in vertrouwen te nemen, maar het is iets anders om echt naar buiten te komen en je verhaal te delen met kennissen en wildvreemden. 

Gastblogger Pilar: Naar huis

Gastblogger Pilar: Naar huis

Blog 24 mei 2019

Na 4 dagen ziekenhuis mocht ik naar huis. Ik was er helemaal klaar voor. Wat een mijlpaal, ik had de uren zitten aftellen... 3 nachten zonder slaap deden me verlangen naar mijn eigen bed. 

Gastblogger Pilar: About yesterday

Gastblogger Pilar: About yesterday

Blog 29 april 2019

Ik had er een helse nacht op zitten zonder slaap. Ik kon me amper bewegen en vond geen houding die de pijn wat dragelijker maakte. Op mijn rug blijven liggen lukte niet aangezien ik dan door de druk op mijn borstbeen het gevoel kreeg dat ik niet kon ademen... 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena