Blog

Leven in balans: 5 tips voor een duurzaam leven

Bij duurzaamheid denk je misschien aan grote landelijke projecten zoals windmolens, zonnepanelen en recyclage, maar duurzaamheid gaat ook over de kleine dingen in jouw leven. Door te focussen op de lange termijn en te kiezen voor een meer duurzame levensstijl creëer je bovendien rust en breng je jouw leven meer in in balans.  

5 tips voor een duurzaam leven

Denk je soms dat het geen verschil maakt of jij wel of niet duurzaam leeft? Onthou dan: grote veranderingen, beginnen klein. Een meer bewuste levensstijl kan bovendien bijdragen aan jouw eigen geluk. Wil je het eens proberen? Hieronder geven we 5 tips voor een duurzaam leven.

Eet minder vlees

De productie van vlees is zeer belastend voor het milieu. Minder vlees eten is daarom een goede manier om bij te dragen aan een duurzame toekomst. Het is daarnaast beter voor jouw gezondheid. Onderzoek toont aan dat het eten van rood en bewerkt vlees het risico op dikkedarmkanker verhoogt.

Rood vlees is bv. rund-, varkens- en lamsvlees. Bewerkt vlees is al het vlees dat is gerookt, gezouten of op een andere manier geconserveerd door het toevoegen van conserveringsmiddelen, zoals ham salami en worst.

De gezondheidsraad adviseert daarom om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten, én om zoveel mogelijk bewerkt vlees te vermijden. Vind je het moeilijk om vegetarisch te koken? Hier vind je praktische tips om minder vlees te eten.

Stap op de fiets

De wagen is gemakkelijk, maar ook slecht voor het milieu. Probeer daarom vaker de fiets te pakken of het openbaar vervoer te nemen. Onderzoek toont bovendien aan dat fietsers over het algemeen beter in hun vel zitten dan autogebruikers.

Wil je ook beginnen met fietsen? Lees hier waar je op moet letten bij het kiezen van jouw stalen ros.

Even offline zijn kan geen kwaad

Leg je smartphone, laptop of iPad weg en lees in plaats daarvan een boek, maak een wandeling of ga sporten. Je bespaart elektriciteit én je komt tot rust doordat de voortdurende prikkels van berichtjes, e-mails en social media updates even wegvallen.

Ben je gewend om vlak voordat je gaat slapen nog even op je gsm te kijken? Probeer dit dan zeker te vermijden, want het licht van het beeldscherm remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine af. Lees hier onze tips voor een goede nachtrust.

Deel spullen

Het delen van spullen is een goede tip voor iedereen die een meer duurzaam leven wilt. Door minder zelf te kopen bespaar je geld en ga je de overconsumptie tegen. Het zorgt er bovendien voor dat je nieuwe mensen leert kennen.

Wil je beginnen met het delen van spullen? Er zijn verschillende websites die het delen gemakkelijk maken, hier vind je een overzicht van verschillende bestaande initiatieven.

Repareer spullen

Kapotte spullen weggooien? Vaak is dat nergens voor nodig. Je kan ze eenvoudig laten repareren in een Repair Café. Met de hulp van vrijwilligers repareer je jouw elektrische apparaat, kledingstuk of fiets. Een leerzame ervaring, die waarschijnlijk voor een veel bevredigender gevoel zorgt dan het kopen van een nieuw product.

Meer balans in je leven

Wil je naast deze tips voor een duurzaam leven graag nog meer tips om je leven in balans te brengen? Mindfulness kan je helpen om je aandacht bewust te richten. En ook gezond eten draagt bij aan een goed gevoel, een diëtist helpt je om evenwichtig te eten.

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In onze gratis gids kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

 
leven in balans tips

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Helemaal herbruikbaar

Helemaal herbruikbaar

Blog 28 mei 2019

Mei plasticvrij is bijna voorbij. Is het voor jou gelukt om je persoonlijke berg aan plastic kleiner te maken deze maand? Wil je hier graag verder in gaan, of denk je: wat een gedoe? We geven alsnog graag wat tips mee, voor elk wat wils !

Multitasken geeft stress

Multitasken geeft stress

Blog 21 februari 2019

In de dagelijkse stroom van constante prikkels houden we altijd wel verschillende dingen tegelijk in ons hoofd, of voeren we meerdere taken tegelijk uit. Lijkt efficiënt, maar is het niet. Multitasken geeft vooral stress én je prestaties lijden er onder. Met deze 4 tips leer je singletasken én verbeter je je veerkacht!

Podologische zolen op maat: een podoloog aan het woord

Podologische zolen op maat: een podoloog aan het woord

Blog 13 februari 2019

Heb je last van hielspoor, platvoeten of holvoeten? Dan kan een podologische zool op maat soelaas bieden. Maar de kostprijs van dergelijke zool kan al best oplopen tot zo’n 150 euro. Kun je deze zolen laten terugbetalen? En hoe gaat een podoloog juist te werk? We zochten het even voor je uit en gingen te rade bij podoloog in Melle, Els Pauwels.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena