Kersverse ouder - deel 1

Kersverse ouder - deel 1

Kersverse mama en/of papa, jullie staan er niet alleen voor. Is het je eerste kindje, dan is alles nieuw. Op wie kun je rekenen tijdens die eerste dagen met je nieuwe baby thuis? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Wat moet ik doen als hij koorts heeft? En heeft hij eigenlijk wel koorts? Op welke temperatuur mag hij in bad? Mijn kindje huilt veel, wat nu? Heeft hij diarree of is die kleur van ontlasting normaal? Hoe warm mag de melk zijn? Hoe moet ik zijn nageltjes knippen? Het eerste tandje zit klaar, bestaat er iets tegen die pijn? Hoe kan ik mijn baby'tje troosten bij krampjes?

Het zijn allemaal perfect normale vragen. Er staan tal van professionelen of mensen in de buurt voor je klaar om jou hierbij te helpen. Heel vaak kun je zelfs beroep doen op gratis advies.Wil je graag meer weten over je zwangerschap? Schrijf je in voor onze zwangerschapsnieuwsbrieven.

De kraamkliniek

Als je in de kraamafdeling ligt met je baby'tje, aarzel dan niet om vragen te stellen aan de verpleegsters en dokters die langskomen. Als kersverse mama en papa heb je vaak veel vragen en bezorgdheden. Je hoeft niet verlegen te zijn om die te stellen of uit te drukken. Je bent niet verondersteld om als kersverse ouder al alles te weten. 

In het ziekenhuis komen vaak ook mensen van Kind & Gezin, een kraamverzorger en een kinesist langs. Ze staan voor je klaar met hun professioneel advies. Is er net bezoek op de kamer, vraag je bezoek dan om eventjes op de gang te wachten. Zo kun je je vragen in alle rust stellen.

Kind & Gezin

Kind & Gezin is een agentschap van de Vlaamse overheid. Je kunt bij Kind & Gezin terecht voor gratis advies omtrent de gezondheid, verzorging, opvoeding en opvang van je baby'tje of jong kindje. 

Een medewerker van Kind & Gezin kan bij je thuis komen of jij kunt zelf naar een consultatiebureau gaan. Er is ook telkens een moment in de week dat je je kindje zonder afspraak kunt gaan wegen. Kind & Gezin voert ook de eerste gehoortest uit en kan de eerste vaccinaties geven.

Je kunt Kind & Gezin bereiken op het nummer 078 150 100, elke werkdag tussen 8u en 20u.

Kraamzorg

Na de geboorte van een kindje is extra hulp zeker welkom. Hiervoor kun je een beroep doen op betaalbare en deskundige kraamzorg aan huis.

Kraamverzorg(st)ers helpen met de verzorging van het kindje, zorgen ervoor dat de ouders voldoende kunnen rusten, geven ondersteuning en tips rond (borst)voeding, vangen eventueel ook de andere kinderen op en nemen lichte huishoudelijke taken op zich.

De financiële bijdrage is afhankelijk van je inkomen en van het aantal personen ten laste. Deze bijdrage wordt berekend aan de hand van de bijdrageschaal van het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid. 

Vroedvrouw aan huis

Heb je wat extra postnatale hulp nodig als mama of bij de verzorging van je pasgeborene? Dan kun je bij een vroedvrouw terecht. De vroedvrouw biedt o.a. vroedkundig-technische verstrekkingen (navelzorg, hielprik, controle van de baarmoeder, ...), advies rond borstvoeding, observatie en begeleiding van moeder en kind in de kraamperiode, ...

De vergoeding voor de vroedvrouw wordt, zowel bij consultatie als thuisbezoek, volledig terugbetaald door Partena Ziekenfonds. Je hoeft zelf niks te doen, de vroedvrouw maakt voor jou alles in orde. Deze terugbetaling is enkel voor vroedvrouwen die geconventioneerd zijn. In andere gevallen is de terugbetaling ongeveer 25% lager. Sommige vroedvrouwen rekenen vervoersonkosten aan.

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.

 

 

Geboorte

Gerelateerde categorieën

Dossier zwangerschap en geboorte

Info over zwangerschap, bevalling, en het leven met een nieuwe baby. Reken ook op Partena voor kraamzorg, kinderopvang, zwangerschapsverlof en babyvoordelen.

Nieuwsbrief voor aanstaande ouders

Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief boordevol informatie om van je zwangerschap en de eerste levensjaren van je kind een onvergetelijke tijd te maken.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Kersverse ouder - deel 2

Kersverse ouder - deel 2

Blog 2 november 2015

Wat als je kindje ziek is, waar vind je hulp als de borstvoeding niet lukt, hoe zoek je kinderopvang, waar vind je degelijke spullen en goed advies? Ontdek ons handige lijstje met wie je wanneer kan verder helpen.

Baby op ontdekking

Baby op ontdekking

Blog 26 oktober 2015

Kijk mama, papa, ik kan zitten. En nu kan ik al kruipen. Ik kan stappen. Een hele nieuwe wereld gaat telkens open voor je baby. Hij kan zijn omgeving ontdekken vanuit verschillende hoogtes. En bij ontdekken hoort ook experimenteren.

Meer over zwangerschap, geboorte en baby

partena babyvoordelen
 
zwangerschapsverlof

 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena