Blog

Kan je dementie voorkomen? 4 tips

Heel wat Belgen krijgen ooit te kampen met dementie. Wat als we dit aantal nu eens zouden kunnen verminderen? Hoewel dementie heel wat oorzaken kent, kun jij ook inspanningen leveren om dementie op een afstand te houden. Preventie is dus een belangrijk wapen in de strijd tegen dementie. 

Dementie: stijgende trend? 

1 op 5, dat is de kans dat iemand ooit dementie krijgt. In Vlaanderen hebben zo’n 100.000 mensen dementie. Dit cijfer zal tegen 2020 nog eens met 30% stijgen. Dat komt omdat dementie voornamelijk vastgesteld wordt bij mensen ouder dan 65 jaar. Doordat we met z’n allen ouder worden, zullen er straks dus meer mensen met dementie zijn. In uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat dementie ook al op jongere leeftijd wordt vastgesteld. 
Wil je meer weten over dementie? In dit artikel lees je wat dementie precies, hoe je het kan herkennen en hoe je ermee kan omgaan. Hoewel de aandoening niet helemaal te voorkomen is, zijn er toch een aantal aspecten waarop je kunt letten. 

Beter voorkomen dan genezen: 4 tips 

Eenmaal je kampt met dementie, is er geen weg terug. Het is een aandoening die ervoor zorgt dat je hersenen langzaam aftakelen. Dementie kan je dus niet genezen, maar dankzij medicatie kan het proces wel worden vertraagd. Hierbij is het wel belangrijk dat er een tijdige diagnose wordt gesteld. 

Doordat dementie in verschillende soorten kan optreden, heeft het ook verschillende oorzaken. Toch kun jij ervoor zorgen dat dementie op een afstand blijft, mits een aangepaste levensstijl. Deze 4 tips helpen jou alvast op weg: 

 1. Beweeg voldoende
  Of je nu kiest voor een intensieve sport, een deugddoende wandeling of enkele baantjes in het zwembad, zolang je maar voldoende beweegt verlaag jij het risico op dementie.
 2. Rook niet
  Roken is een duidelijke risicofactor voor verschillende soorten kanker, hart- en vaatziekten en aandoeningen op de luchtwegen. Dat is al langer bekend. Hoewel roken lang stof voor discussie was, is sinds kort aangetoond dat dat rokers dubbel zo veel kans hebben op de ontwikkeling van dementie.   
 3. Bescherm je hoofd
  Deze tip kun je zowel letterlijk als figuurlijk interpreteren. Het is belangrijk dat je je hoofd voldoende beschermt. Wanneer je in aanraking komt een hersenletsel zoals een hersenschudding, verhoogt dit de kans op dementie. Wees daarom extra waakzaam voor jouw hoofd. Daarnaast is het ook belangrijk dat je niet in aanraking komt met te veel stress of kopzorgen. Het is belangrijk dat je op tijd en stond tijd voor jezelf neemt en je hoofd leegmaakt. 
 4. Eet gezond
  Het is een cliché, maar gezonde voeding speelt wel degelijk een belangrijke rol. Zo blijkt dat extra inname van vitamine E het risico op dementie zou verminderen. Vitamine E vind je onder andere terug in spinazie, boerenkool, amandelen en rode peper. Verder is het ook aangetoond dat mensen met obesitas een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van dementie. Ga daarom bewust om met je voeding. 

Alles wat je moet weten over dementie

Draag je zelf zorg voor iemand met dementie? Lees dan in onze gratis gids hoe je best omgaat met dementie.

 ebook dementie

Dementie voorkomen

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

De mantelzorger maakt het verschil in iemands leven

De mantelzorger maakt het verschil in iemands leven

Blog 27 januari 2016

Het kan soms snel gaan. Een ziekte, een ongeval, de start van een therapie en een revalidatie kunnen ervoor zorgen dat je plots hulp nodig hebt. Gelukkig zijn er heel wat mensen die de zorg voor die persoon met veel plezier op zich nemen. Mantelzorgers, zoals dat heet. Maar wat als jij er binnenkort eentje wordt?

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena