Blog

Kaasmolaren

Tot voor enkele jaren had nog niemand er iets over gehoord. Vandaag komen kaasmolaren steeds vaker voor bij kinderen. Maar wat zijn kaasmolaren nu eigenlijk? En voor welke signalen van jouw kind kun je maar beter alert zijn? Partena Ziekenfonds zoekt het voor je uit.

Heeft je kind pijn bij het tandenpoetsen of bij het drinken van warme of koude dranken? Zie je gele verkleuringen op de kiezen? Dan is het aanbevolen een bezoek te brengen aan de tandarts om het melkgebit na te laten kijken (en later zeker ook bij het doorbreken van het blijvende gebit). 

Mogelijk heeft je kind kaasmolaren. Deze poreuze vlekken ontstaan omdat de beschermende glazuurlaag bij de vorming van de tanden onvoldoende ontwikkeld is. De gevolgen kunnen ernstig zijn: gevoelige tanden, meer kans op gaatjes en zelfs afbrokkeling van de tanden. Download ook onze handige infogids over Dentalia Plus.

De oorzaken van kaasmolaren

Sinds een tiental jaren komen kaasmolaren voor bij 10 tot 15% van de kinderen. Snoepen, frisdrank en slecht poetsen kun je hoe dan ook beter vermijden, maar dat alles heeft geen invloed op de vorming van kaasmolaren. 

Over de precieze oorzaak tasten wetenschappers nog in het duister. Wellicht gaat het om een samengaan van één of meerdere van onderstaande factoren:

  • erfelijke aanleg voor minder sterk tandglazuur
  • prematuriteit en boorlingen met een laag geboortegewicht
  • ziekten tijdens de eerste levensjaren
  • antibioticagebruik bij zeer jonge kinderen
  • calciumgebrek
  • luchtvervuiling (dioxines)

Wat kun je eraan doen?

Aangezien de juiste oorzaak nog onduidelijk is, kun je kaasmolaren niet voorkomen. Wees wel alert wanneer je kind klaagt over gevoelige tanden. Hoe sneller kaasmolaren opgespoord worden, hoe beter je ze kunt beschermen tegen gaatjes. 

Worden er bij je kind kaasmolaren vastgesteld, dan moet het gebit regelmatig gecontroleerd wordt door de tandarts. Die kan jou en je kind adviseren om goed te poetsen met een tandpasta met fluoride. Indien het poetsen te veel pijn doet, brengt de tandarts een beschermende gel aan die de gevoeligheid vermindert. Wanneer de tanden heel erg verkleurd of vervormd zijn, kan hij een witte seal-laag aanbrengen. 

Geen zorgen over een financiële kater

Gun jouw gebit en dat van jouw gezin de beste tandverzorging zonder financiële zorgen, met Dentalia Plus van Partena Ziekenfonds.

Alles wat je moet weten over Dentalia Plus

Heb je nog bijkomende vragen over je tanden of de werking van orthodontie? In onze gratis gids kom je alles te weten over alle soorten beugels, de werking en terugbetaling ervan.

 

kaasmolaren

Dossier tanden

Lees meer over tanden poetsen, tandcorrecties, terugbetalingen,
en onze tandverzekering.

Waarom Dentalia Plus

Waarom Dentalia Plus?

Video

Geniet met Dentalia Plus van terugbetalingen tot 1.250 euro per persoon per jaar! Onze medewerker vertelt je meer.

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Graag klant worden?

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk
ziekenfonds dat bereikbaar is, waar en wanneer het jóu past!

Hoe klant worden Bereken je bijdrage
Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena