Blog

Jongeren en de tandarts: ga tijdig op controle

Volgens het Verbond van Vlaamse Tandartsen (VVT) is de evolutie van het tandartsbezoek van kind tot volwassene er één met pieken en dalen. Maar 28% van de 3-jarigen is al bij de tandarts geweest en amper 29% van de kinderen tussen 5 en 7 jaar gaat regelmatig. Van de 12- tot 14-jarigen gaat er een grotere groep naar de tandarts: zo’n 65%. 

Gaat jouw kind naar de tandarts?

2 keer per dag je tanden poetsen, gezond eten, én minstens één keer per jaar naar de tandarts. Dat advies geldt voor iedereen. Maar veel kinderen belanden pas in de tandartsstoel als het te laat is: ze hebben gaatjes door cariës, of hebben last van tanderosie, waarbij het glazuur van de tanden verdwijnt door dranken met een hoge zuurtegraad. Als melktanden door die problemen te vroeg wegvallen, kunnen problemen ontstaan met de doorbraak van de definitieve tanden. 

Op tijd op controle gaan met je kind is dus zeker geen overbodige luxe. Want als je tandarts preventief kan ingrijpen, vermijd je dure en pijnlijke behandelingen op termijn. Als je kind al op jonge leeftijd aan de tandarts went, is de kans ook groter dat het die goede gewoonte later verder zet.

Een beugel voor je tiener

Tandartsen merken dat tieners tussen 12 en 14 jaar vaker naar de tandarts gaan dan jonge kinderen. Dat heeft te maken met orthodontie: ouders en jongeren slaan alarm bij esthetische problemen en willen weten of een beugel nodig is. Ook starten met een beugel doe je beter op tijd, want wil je terugbetaling aanvragen voor orthodontie, dan moet je dat doen vóór je kind 15 jaar is. Download ook onze handige infogids over orthodontie en tandcorrecties.

Ook na de tienerjaren blijft het belangrijk om jaarlijks naar de tandarts te gaan. Veel jongeren krijgen een vals gevoel van veiligheid nadat ze een beugel hebben gedragen. Het blijft nochtans ook dan nodig om jaarlijks je gebit te laten controleren op cariës en tanderosie.

Preventief naar de tandarts

Het Verbond van Vlaamse Tandartsen is tevreden dat jongeren de weg naar de tandarts vinden bij problemen. Maar tandartsen vinden het wel jammer dat veel tieners dan pas voor het eerst in de tandartsstoel belanden. Als ze vroeger waren langsgekomen, was het misschien mogelijk om problemen te voorkomen, of vroeger op te sporen. Neem je kind dus tijdig mee naar de tandarts. 

Dankzij je ziekenfonds is basistandzorg gratis voor jongeren en kinderen jonger dan 18 jaar. Dankzij die gratis basistandzorg kan de tandarts vroeger diagnoses stellen, poets- en voedingsgewoontes bijsturen, en het gebit van je kind gezond helpen houden. Kinderen die van jongsaf naar de tandarts gaan, kunnen bovendien op een positieve manier aan de tandarts wennen. Ga je pas als er een acuut probleem is, dan is het eerste contact van je kind met de tandarts meteen onaangenaam. 

Verzeker de glimlach van je kind

Kinderen tot 18 jaar (die in orde zijn met hun ziekteverzekering) krijgen een bezoek aan de (geconventioneerde) tandarts volledig terugbetaald, met uitzondering van orthodontische behandelingen. Maar in heel wat andere gevallen komt de ziekteverzekering niet of maar gedeeltelijk tussen. Dan is er Dentalia Plus: dankzij die tandzorgverzekering krijg je voor orthodontie, protheses, implantanten, preventie en curatieve verzorging tot 1.250 euro extra terug per jaar en per persoon. 

Alles wat je moet weten over tandcorrecties

Ontdek waarom een gezond gebit belangrijk is in onze gratis gids met alle informatie over orthodontie en tandcorrecties!

 

 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena