Blog

Je tweede carrière: je pensioen

Na een lange, intensieve loopbaan is je pensioen aangebroken. Niets moet, je kunt andere aspecten van jezelf ontdekken, oude dromen realiseren, tijd besteden aan je gezondheid en je hobby's. Hoe begin je eraan? We geven je een aantal tips.

Tip 1: Samen op pensioen? Praat erover

Ben je samen met je partner op pensioen? Praat erover met elkaar en behoud een belangrijk deel van je eigen tijdsbesteding. Houd tijd voor je eigen hobby. Het is niet omdat je samen op pensioen bent dat je nu plots alles samen moet gaan doen of dat je je helemaal moet gaan aanpassen aan je partner en omgekeerd.

Tip 2: Onderhoud je eigen sociale contacten

Ook hier hoef je niet alles samen te doen. Jullie kunnen elk voor zich nog nieuwe vrienden maken en dat hoeven niet altijd gemeenschappelijke vrienden te zijn. 
Wist je trouwens dat er op dat vlak een groot verschil is tussen mannen en vrouwen? Voor mannen worden de collega’s vaak als vrienden beschouwd en is de vriendenkring buiten het werk bijgevolg kleiner. Mannen moeten dus tijdens of in aanloop naar hun pensioen vaak nog op zoek naar nieuwe vrienden. Vrouwen hebben meestal een grotere vriendenkring buiten het werk en willen die tijdens hun pensioen ook onderhouden.

Tip 3: Bewaak je grenzen

Ben je een zorgend type? Bewaak dan extra goed je eigen grenzen eenmaal je op pensioen bent.  Voor je het weet zit je agenda vol met zorgtaken. Zijn de kleinkinderen elke dag bij jou? Ben je geneigd om nog meer dan anders te zorgen voor anderen? Het belangrijkste is dat jij dit zelf graag wilt en dat je voldoende tijd overhoudt voor jezelf. Maak op voorhand duidelijke afspraken. Stel je agenda niet volledig open, maar plan zelf je agenda. 

Tip 4: Houd je geest actief

Ontwikkel je creatief denken. Ga op zoek naar nieuwe dingen om te leren en prikkel je brein. Geef dementie ook geen kans. Opnieuw studeren? Deel uitmaken van een vereniging? Een onderwerp volgen op het internet, reageren op fora, een eigen blog beginnen, ... Er zijn tal van mogelijkheden.

Tip 5: Lachen is gezond

Breng heel bewust humor in je leven.  Verzamel moppen, kijk naar humoristische shows, ga naar stand-up comedians kijken, doe aan lachyoga, … Alles gaat beter wanneer je (glim)lacht.

Gepensioneerd

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Gastblogger Lisa: Put a baby in my belly

Gastblogger Lisa: Put a baby in my belly

Blog 24 mei 2019

Kinderen! Ze zijn een hoop werk. Je krijgt nooit de energie terug die je erin steekt. Ze kosten handen vol geld. Je bent nooit meer zorgeloos. Je me-time is onbestaande. Om dan nog maar te zwijgen over de impact die ze hebben op je relatie. En ook al doe je alles juist, ze draaien op de koop toe toch niet altijd uit zoals je vooraf had gedacht! Dus rationeel gezien wil je toch geen kinderen? Maar zo werkt het helaas niet...

Vind zorg op maat in 3 stappen

Blog 31 oktober 2018

Wanneer je ouder wordt, hebben veel mensen een mening over hoe jij jouw leven zou moeten inrichten. Je hebt extra zorg nodig; het is tijd voor een rusthuis; je gaat beter niet meer alleen op stap, …

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena