Blog

Je tanden goed poetsen

Je tanden zijn een kostbaar goed. Gezonde tanden stralen niet alleen gezondheid uit, ze zorgen ook effectief voor een betere gezondheid. Maar mooie en gezonde tanden, je krijgt ze niet vanzelf. Dagelijks goed poetsen is de eerste grote stap in de goede richting.

Tanden poetsen is vaak pure improvisatie. 's Ochtends, 's middags én 's avonds? Flink schrobben of zachtjes poetsen? Hoeveel tandpasta heb je nodig? Hoe vaak moet je je tandenborstel vervangen? 

De juiste tandenborstel

Tandenborstels bestaan in alle mogelijke maten, vormen en kleuren. De keuze van een tandenborstel hangt af van het gebit, de grootte van de mondholte, de poetstechniek, ...  

In de praktijk raden tandartsen voor normale gebitten een tandenborstel aan met zachte haren (zeer zacht voor kinderen) en een afgerond uiteinde. Elektrische tandenborstels bieden dan weer het voordeel dat er meer wrijfbewegingen worden gemaakt dan bij manueel poetsen.

Vervang je tandenborstel om de 3 à 4 maanden. Na 4 maanden werkt de borstel minder efficiënt.

Een goede tandpasta

Alle tandpasta's die je in België kunt kopen, zijn van goede kwaliteit. De basisbestanddelen zijn meestal dezelfde. Ze onderscheiden zich enkel via specifieke bestanddelen die helpen bij gevoelige tanden, tandplak, ... 

Koop bij voorkeur een tandpasta met: 

 • fluor: versterkt de tanden en bestrijdt tandplak 
 • antibacteriële stoffen: verminderen het ontstaan van tandplak 

Tegenwoordig wil iedereen een stralende witte glimlach, ook tandpasta fabrikanten spelen hierop in en verkopen hun tandpasta als tanden witmakend wonder. Pas echter op met deze tandpasta's met witmakende stoffen: ze helpen in zekere mate als je vlekken op de tanden hebt, maar de schurende bestanddelen ervan kunnen het tandoppervlak beschadigen.

  Is fluor schadelijk

  Fluor biedt bescherming voor de tanden. Het versterkt het tandglazuur en vermindert zo het risico op cariës. Tandpasta met fluor gebruiken is dus prima, maar het fluorgehalte mag niet hoger liggen dan 0,15% in tandpasta's voor volwassenen. Tandpasta's voor kinderen mogen slechts 1/4 van dat gehalte bevatten. 

  Toch blijven de meningen over fluorsupplementen verdeeld: te veel fluor kan leiden tot witte vlekken op de tanden en in een zeldzaam geval tot vergiftiging bij kinderen. 

  Heb je de tandenborstel en tandpasta uitgekozen die voor jouw gebit ideaal zijn? Dan heb je al de helft van het werk geleverd. Nu nog de juiste poetstechniek!

  Zijn de tanden van jou en je gezin  goed verzekerd? Ontdek er alles over in onze gids!

  ebook dentalia plus

      
  tanden poetsen

  Dossier tanden

  Lees meer over tanden poetsen, tandcorrecties, terugbetalingen,
  en onze tandverzekering.

  Gerelateerde categorieën

  Blijf op de hoogte!

  Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

  Ik schrijf me in

  Meer weten? Contacteer ons!

  Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

  Blog en nieuws

  Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

  Wij luisteren altijd

  Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


  Sluiten

  Kantoorzoeker

  Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

  Zoek een kantoor

  MijnPartena

  Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

  MijnPartena