Blog

Je tanden bleken: de risico's

Het bleken van tanden, ook wel bleachen genoemd is zeer populair. Bleachen is echter niet zonder risico’s. Lees hieronder welke methodes er bestaan; wat de risico’s zijn van het bleken van je tanden en hoe je op een veilige manier je tanden bleekt.  

Bleachen, wat is dat? 

De basis van bleachingproducten is meestal peroxide (waterstofperoxide of carbamideperoxide). Peroxide zorgt voor een chemische reactie met als resultaat dat de kleurstoffen in je tand wegtrekken en zo witter worden. Peroxide gebruiken om je tanden te bleken is echter niet zonder risico’s. Vraag je tandarts daarom altijd om advies als je je tanden wilt bleachen. Download ook onze handige infogids over orthodontie en tandcorrecties.

Verschillende manieren om je tanden te bleken

Er zijn verschillende manieren om je tanden te bleachen. Welke methode voor jou geschikt is hangt af van de mate van verkleuring. Daarnaast gebruikt men een andere manier van bleken voor dode tanden dan voor levende tanden

Levende tanden

Er zijn drie verschillende manieren om levende tanden te bleken:
  • Tanden bleken bij de tandarts: als je ervoor kiest om je tanden te laten bleken door een tandarts, dan brengt hij het bleachingproduct aan op je tanden. Hij neemt voorzorgsmaatregelen om je tandvlees te beschermen en eventueel ook andere tanden die niet gebleekt moeten worden.

    Het product moet vervolgens even inweken. Om dit proces te versnellen kan de tandarts een bleeklamp of laser gebruiken. In totaal neemt het bleken van je tanden enkele uren in beslag, verspreid over verschillende afspraken.

  • Bleken met een bleeklepel: in plaats van je tanden te laten bleken bij de tandarts, kan je hem ook vragen om een bleeklepel te maken. De tandarts maakt dan een afdruk van je gebit en op basis daarvan maakt hij een kunststof bleeklepel.

    Met deze bleeklepel kan je thuis je tanden bleken. Je doet er een speciale gel met waterstofperoxide op en vervolgens draag je deze lepel elke dag een paar uur. Het is belangrijk dat de lepel goed past, want anders kan er gel uitlekken en dat irriteert je tandvlees.

  • Zelf je tanden bleken: het is mogelijk om je tanden te bleken zonder tussenkomst van de tandarts, maar hier zijn veel risico’s aan verbonden. Je laat het bleekproduct misschien te lang zitten, wat het oppervlak van je tanden verzwakt. Daarnaast bestaat de kans dat je producten gebruikt die schadelijk zijn voor jouw tanden.

Dode tanden

Tanden waarbij de zenuwvezels en bloedvaatjes zijn afgestorven kunnen door de tandarts van binnenuit gebleekt worden. Hij brengt dan een papje met bleekmiddel in je tand aan en sluit daarna de tand af met een tijdelijke vulling. In een paar dagen tijd wordt je tand dan gebleekt. Het kan zijn je dit proces nog een paar keer moet herhalen voordat je tand de gewenste kleur heeft. Daarna sluit de tandarts je tand af met een permanente vulling. 

Witmakende tandpasta’s

Behalve bleekmethodes op basis van peroxide zijn er ook tandpasta’s met witmakende stoffen te koop. Deze kunnen in zekere mate helpen als je vlekken op je tanden hebt, maar de schurende bestanddelen kunnen je tandoppervlak beschadigen, wees hier dus voorzichtig mee. Lees hier hoe je eenvoudig een tandenborstel en tandpasta kiest die goed is voor jouw gebit. 

Tanden bleken: de risico’s

Zoals gezegd zijn er aan het bleken van je tanden risico’s verbonden. Door je tanden te bleachen maak je het tandglazuur en tandbeen poreuzer. Hierdoor worden je tanden gevoeliger voor nieuwe verkleuringen. Het effect van het bleken is dus meestal maar tijdelijk. 
 
Als je je tanden vervolgens opnieuw bleekt, worden ze nog kwetsbaarder en kom je in een vicieuze cirkel terecht. Bespreek de risico’s van het bleken van je tanden daarom altijd eerst met een tandarts. 

Krijg je een terugbetaling voor bleaching?

Het bleken van je tanden valt onder tandzorgverstrekking van esthetische aard en wordt niet terugbetaald door je zorgverzekering, ook niet als je een aanvullende tandverzekering hebt zoals Dentalia Plus

Alles wat je moet weten over tandcorrecties

Ontdek waarom een gezond gebit belangrijk is in onze gratis gids met alle informatie over orthodontie en tandcorrecties!

Orthodontie-tandcorrecties

 

 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Esthetische tandheelkunde: wat is het en krijg je het vergoed?

Esthetische tandheelkunde: wat is het en krijg je het vergoed?

Blog 22 mei 2018

 
Met esthetische tandheelkunde bedoelen we behandelingen die er primair op gericht zijn om je glimlach mooier te maken. Denk aan het bleken van tanden, het plaatsen van facings op je tanden of een tandbrug. Esthetische tandheelkunde wordt niet vergoed door de wettelijke ziekteverzekering en ook niet door onze aanvullende tandverzekering Dentalia Plus. 

Terugbetaling tandprothese vanaf 50 jaar

Terugbetaling tandprothese vanaf 50 jaar

Blog 9 mei 2018

Vanaf 50 jaar geniet je een wettelijke terugbetaling voor een tandprothese. Deze wettelijke terugbetaling geldt echter enkel voor uitneembare tandprothesen. Het bedrag van de terugbetaling hangt daarnaast af van verschillende factoren. Lees hieronder welke voorwaarden van toepassing zijn. 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena