Blog

Je kindje is geboren, en nu?

Vlak na de geboorte van je kindje worden bepaalde vitale functies, organen en belangrijke zenuwen getest. Dit is het eerste onderzoek van je baby na de bevalling.

De eerste onderzoeken na de geboorte

Meteen na de geboorte neemt de kinderarts je baby even mee om zijn zogenaamde apgar-score te meten. De apgar-score is het resultaat van een test waarmee een snelle indruk van de algemene toestand van een pasgeboren baby verkregen kan worden. Wil je graag meer weten over je zwangerschap? Schrijf je in voor onze zwangerschapsnieuwsbrieven.

De ademhaling, spierspanning, hartslag, kleur van de huid en reactie op prikkels van je baby worden beoordeeld met een score van 0 tot 2. Op basis van de resultaten beslist de arts of de baby speciale opvolging nodig heeft. Om te kijken hoe je baby het maakt de eerstvolgende dagen na de geboorte, test de kinderarts dezelfde parameters een tweede keer als je baby 2 dagen oud is.

De kinderarts onderzoekt naast de indicatoren van de apgar-score ook nog de volgende zaken:

  • Men zal je baby meten, wegen en zijn hoofdomtrek meten. Ook de sleutelbeenderen en de heupen worden onderzocht om te zien of ze tijdens de bevalling niet ontwricht zijn. De arts bekijkt ook de ogen, oren, voetjes en huid van je baby.
  • De arts bekijkt de fontanel, de membraanachtige zone aan de bovenkant van de schedel tussen de botten die zich na de geboorte nog moeten sluiten, en de schedelnaden. 
  • De organen worden bekeken. De kinderarts zal ook de buik van je baby bevoelen om de omvang van de lever en de milt te beoordelen. Men bevoelt ook de rug om de nieren te controleren. Ook de geslachtsorganen, anus en navelstreng worden onderzocht. 
  • De kinderarts onderzoekt het zenuwstelsel van je baby aan de hand van een basisreflex-test. Je zult zien dat je baby in zijn eerste levensminuten automatisch zal 'stappen', grijpen, zuigen en zich zal optrekken.
  • De kinderarts zuigt de slijmen uit de luchtwegen van de baby via een sonde in de baby zijn mond en neusgaten. Ook de werking van de slokdarm wordt onderzocht.

Geboortepremie 

Wist je trouwens dat je met de bijkomende verzekering Medicalia een geboortepremie van 250 euro krijgt? Bekijk het aanbod van Medicalia hier! 

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.

Geboorte

Gerelateerde categorieën

Nieuwsbrief voor aanstaande ouders

Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief boordevol informatie om van je zwangerschap en de eerste levensjaren van je kind een onvergetelijke tijd te maken.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena